Criteriul National

Germania: Șeful serviciului de informații militare a fost demis / Guvernul promite să combată extremismul de dreapta în armată – International

Germania: Șeful serviciului de informații militare a fost demis / Guvernul promite să combată extremismul de dreapta în armată – International
septembrie 25
13:37 2020
Șeful agenției de informații militare a Germaniei a fost demis pe fondul eforturilor guvernului condus de Angela Merkel de a combate influența extremei drepte în armata germană, relatează Euractiv și BBC.

Christoff Gramm începuse reforme pentru a contracara legăturile dintre extrema dreaptă și armată dar ministrul apărării german a declarat că „eforturi suplimentare” sunt necesare. Gramm s-a confruntat cu cereri tot mai stringente de a lua măsuri mai ferme în timpul mandatului său.

În luna ianuarie serviciul de informații militare a anunțat că sute de susținători ai extremei drepte sunt suspectați că fac parte din armata germană, afirmând că Forțele speciale germane (KSK) sunt văzute ca o problemă în mod special, 20 de membri ai acestora fiind suspectați de conexiuni cu extremismul de dreapta.

Gram, care a condus agenția de contrainformații militare a Germaniei (MAD) din 2015, nu este suspectat de simpatii față de extrema dreaptă și a inițiat reforme pentru a combate problema însă serviciul de informații a fost tot mai criticat în ultimul timp că nu depune suficiente eforturi pentru a combate extremismul în Bundeswehr (armata germană).

O serie de incidente amplu comentate în Germania au ridicat semne de întrebare asupra influenței extremei drepte în rândul forțelor militare, ministrul apărării german anunțând într-un comunicat remis joi că Gramm va fi înlocuit din funcție și „pensionat temporar”.

Problema forțelor militare germane cu simpatizanții extremei drepte a atras atenția publică pentru prima dată în 2017 când au fost ordonate inspecții în toate cazarmele după ce suveniruri naziste au fost descoperite la două unități. Se crede că mulți din cei suspectați de legături cu extrema dreaptă sunt simpatizanți ai principalului partid de opoziție Alternativă pentru Germania (AfD).

În luna mai, polițiștii care anchetau legăturile dintre armată și extrema dreaptă au confiscat arme și explozibili de la locuința unui soldat al forțelor speciale, sergentul în vârstă de 45 de ani făcând parte din unitatea de elită KSK.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a promis continuarea investigațiilor privind posibile rețele extremiste, afirmând că nu există loc în forțele armate pentru persoanele care se comportă „într-un mod radical”.

La doar o săptămână după această declarația ministrul a ordonat dizolvarea parțială a unității KSK criticată pentru extremismul de dreapta în rândul trupelor sale
.

Forţele speciale (KSK) „au devenit parţial autonome” în raport cu restul armatei germane „în special din cauza unei culturi toxice a unor persoane aflate la conducerea lor”, a explicat Kramp-Karrenbauer într-un interviu acordat cotidianului Suddeutsche Zeitung la momentul respectiv.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul