Criteriul National

Ghid: cum să alegi bijuterii cu perle de calitate

Ghid: cum să alegi bijuterii cu perle de calitate
mai 16
16:40 2018

Perlele și-au păstrat farmecul și fascinația din antichitate și până în prezent. În ultimii ani, bijuteriile cu perle au revenit la modă, designerii contemporani punând un foarte mare accent pe piesele cu perle naturale în montaje elegante și sofisticate. Conform specialiștilor financiari, perlele reprezintă și o investiție atractivă, valoarea lor părând a crește în timp.

Dacă până acum câțiva ani puteai cumpăra bijuterii cu perle numai din magazine de bijuterii specializate, la prețuri astronomice, piața de perle din România a devenit în prezent mai deschisă și mai accesibilă.

Cu toate acestea, cei neinițiați în nestemate și pietre prețioase pot încă să cadă în diverse capcane. Astăzi vom vedea împreună un mic ghid care să te ajute să alegi și să cumperi bijuterii cu perle de cultură de calitate. Vom vorbi așadar despre gradația perlelor, calitatea sidefului, mărimea și forma lor etc. Perlele sunt bijuterii prețioase și valoroase, de aceea trebuie să fim foarte atenți atunci când le achiziționăm.

Tipul perlelor pe care vrei să le cumperi

Perlele sunt de mai multe tipuri. Fiecare dintre acestea vine cu o serie de trăsături și avantaje pe care trebuie să le iei în considerare atunci când dorești să cumperi bijuterii cu perle.

 • Perle de apă dulce – valoarea acestor perle rezidă în mare măsură în forma lor. Ele sunt rareori rotunde, de aceea perlele de apă dulce cât mai apropiate de o formă sferică sunt mai valoroase. Un alt factor care contribuie la valoarea perlelor este mărimea lor, iar aceste perle au dimensiuni medii, de 6-7 mm în diametru. Vei găsi probabil perle de apă dulce și mai mari, dar sunt rare.
 • Perle Tahitiene – acestea sunt ceea ce numim în general perle negre, deși nici o perlă nu este cu adevărat neagră. Vei găsi nuanțe și sidefuri variind între cupru și verde, albastru ultramarin, mov închis și multe altele. Perlele negre sunt extrem de valoroase pentru că sunt rare, au dimensiuni impresionante (10 – 11 mm în diametru), iar în proporție de 40% sunt sferice, lucru care contribuie la valoarea lor ca nestemată și ca investiție.
 • Perle Akoya – acestea sunt perlele pe care le vei găsi în majoritatea magazinelor specializate. Sunt perlele care intră de obicei în design-urile pentru bijuterii mireasă, deoarece au dimensiuni excelente și sunt faimoase pentru luciul și sideful lor de un alb imaculat. Perlele Akoya sunt rotunde în mare parte, fiind astfel deosebit de valoroase.
 • Perlele din Marea Sudului – Mai puțin de 20% din aceste perle sunt rotunde, de aceea ele sunt foarte rare și foarte scumpe. De obicei vei găsi perle din Marea Sudului în forme neregulate și în nuanțe care variază între alb și auriu sau argintiu. Dimensiunea (sunt perle foarte mari) și forma lor sunt elementele cele mai importante care le dau valoare.

Gradația Perlelor – Tot ce trebuie să știi

Atunci când cumperi perle dintr-un magazin fizic sau online, unul dintre primele lucruri la care trebuie să te uiți este gradația. Dincolo de dimensiunea perlelor (cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai valoroase), gradația lor îți va oferi o dimensiune a calității generale a bijuteriei.

Sistemul A, AA, AAA de gradație al perlelor este cel mai des utilizat. Pentru perlele Tahitiene este posibil să întâlnești și un sistem de gradație A – D, dar este destul de puțin folosit. Ce înseamnă gradațiile perlelor? Poți să faci o analogie cu modul de cotare a metalelor și altor pietre prețioase. În cazul perlelor nu vorbim de carate, ci de o medie a calității perlelor, evaluată pe mai multe criterii:

 • Luciu
 • Suprafață
 • Formă
 • Sidef

Pe fiecare din aceste categorii, o perlă poate primi o notă de la un singur A la AAAA sau AAA+. Cu cât vezi mai mulţi de A în evaluarea generală a unei perle, cu atât aceasta este mai de calitate. Aceste gradații se obțin în urma unor evaluări, autentificări și certificări ale perlelor, la fel cum metalele și pietrele prețioase sunt și ele certificate de către organisme internaționale.

Similaritatea perlelor – un criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare

Foarte mulți nu știu, dar este extrem de dificil să găsești perle absolut identice ca mărime și formă într-o bijuterie complexă, precum un colier sau o brățară. Atunci când cumperi perle fie dintr-un magazin fizic fie dintr-unul online, uita-te cu atenție la similaritatea perlelor într-un șirag.

Chiar dacă perlele nu sunt identice, diferențele dintre ele nu ar trebui să fie vizibile de la distanță. Astfel, nu e recomandat să alegi un colier care are o perlă mai mare înghesuită între două perle mai mici sau o perlă evident barocă între alte perle sferice – decât dacă este o chestiune de design contemporan.

Certificatele de producător și ofertele disponibile

Există câteva criterii pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să îți cumperi perle de calitate dintr-un magazin de bijuterii fizic. De exemplu, pentru a verifica dacă nu cumva ți se vând imitații, ai la dispoziție următoarele metode de verificare:

 • Temperatura: perlele veritabile sunt mai reci decât imitațiile, care vor avea temperatura camerei;
 • Greutatea: perlele naturale sunt mai grele decât imitațiile;
 • Defectele: așa cum ziceam, perlele dintr-o bijuterie nu vor fi niciodată absolut identice, în timp ce imitațiile vor fi perfecte în ceea ce privește mărimea, forma, culoarea și luciul;
 • Luciul, cel care dă o mare parte din valoarea și calitatea unei perle trebuie să fie natural: perlele veritabile au strălucire, nuanțe și ape atunci când le privești în lumină;
 • Montajul: puțini știu, dar bijuteriile cu perle naturale sunt disponibile împreună cu metale prețioase, care trebuie să fie gradate în mod obligatoriu.

Dacă îți cumperi perle dintr-un magazin online, este mai dificil să identifici defectele, temperatura sau variațiile de luciu și sidef. În acest caz, orientează-te spre magazinele online care îți vând perlele numai împreună cu un certificat de autenticitate și garanție care atestă tipul perlei, calitatea ei, precum și calitatea și autenticitatea metalului care intră în compoziția bijuteriei.

Mai mult, atunci când vizualizezi o bijuterie cu perle într-un magazin online, aceasta trebuie să aibă la vedere gradația generală, gradația individuală pe criterii, dimensiunea, culoarea, forma perlei și metalul din care este confecționată bijuteria.

În plus, verifică și politicile de retur ale vânzătorului online, dar și avantajele pe care ți le oferă la achiziție. Un distribuitor de încredere este unul care oferă gratuit și un kit de întreținere a bijuteriei cu perle, precum și un mediu potrivit de păstrare a perlelor – săculeț special sau cutie dedicată.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu