Criteriul National

Guardian: Fantezia unei Mari Britanii în război s-ar putea bucura de ultimele urale – International

Guardian: Fantezia unei Mari Britanii în război s-ar putea bucura de ultimele urale – International
octombrie 15
06:26 2019
Auziţi tema muzicală din (filmul) „Marea evadare” şi zumzăitul surescitaţilor? Acesta este fondul sonor care îi înconjoară pe mulţi susţinători ai Brexitului care par să fi uitat relativ recentul conflict pe tema Irlandei de Nord. Semnele de întrebare mai plutesc încă în privinţa modului prin care vom ajunge la alegeri generale, dar unele aspecte ale unei apropiate campanii par sigure, scrie Guardian, citat de Rador.

Dacă, în vreun fel sau altul, Boris Johnson ajunge la un acord cu UE şi reuşeşte să îl şi treacă prin parlament, probabil că el va continua să vorbească despre o ţară al cărei destin este să rămână separată de Europa şi va da lumii un exemplu de îndrăzneală, îl va pomeni în continuare pe Winston Churchill şi va apela la multe metafore sforăitoare.

Dacă totul se năruie şi el va trebui să ceară blestemata amânare, acest lucru va fi urmat fără îndoială de o retorică legată de parlamentarii susţinători ai rămânerii şi de judecători, de francezii şi germanii încăpăţânaţi şi pe care nu te poţi baza şi de imaginea Irlandei ca ţară ale cărei idei îi depăşesc posibilităţile.

Cu acord sau fără, e de aşteptat ca toate aceste lucruri să fie susţinute de Nigel Farage şi de partidul Brexit, care, la fel ca şi „colegii” lor pro-Brexit din cadrul Partidului Conservator, promovează viziunea unei Mari Britanii libere, care se întoarce la vremurile imperiului, precum şi obsesia despre rolul Marii Britanii în cel de-Al Doilea Război Mondial sau versiunea lor imaginară în această privinţă./…/

Şi totuşi, vechile iluzii refuză să piară. În mod evident, o bună parte a vinei pentru tot acest amestec de orgoliu, nostalgie şi eurofobie poate fi atribuită tabloidelor. Ele sunt cele care consideră că totul – de la meciurile de fotbal dintre Germania şi Anglia până la opoziţia lui Jacques Chirac faţă de războiul din Irak, văzută drept o socoteală neîncheiată din anii 1939-45, şi la ideea că multe ţări europene trebuie să ne arate o recunoştinţă niciodată exprimată.

Dar mai sunt şi alte influenţe în cauză, mai insidioase. Când oameni ca Farage vorbesc despre război, nu aud ecoul autentic al luptelor şi victoriilor din periaoada 1939-45, ci văd benbzile desenate idioate şi de succes pe care obişnuiam să le cumpăr în copilărie, prin anii ’70.

Pentru orice om sub 40 de ani, cu siguranţă că asemenea lucruri par mai mult decât ciudate, ceea ce ar trebui să ne ofere o speranţă.

La fel ar putea sta situaţia şi în cazul Brexitului: comica fantasmagorie a unui Regat Unit belicos care îşi croieşte propriul drum e deja testată de realitate. Rezultatul alegerilor – sau, poate, un al doilea referendum – ne va putea oferi tot felul de răspunsuri: e unul dintre motivele pentru care următoarele câteva luni vor hotărî nu doar cine se află la putere, ci şi cum va arăta locul pe care această ţară contradictorie şi irascibilă îl va ocupa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul