Criteriul National

Guvernare în Urgenţă

Guvernare în Urgenţă
ianuarie 31
19:28 2020

received_188149212550191

Guvernare în Urgenţă

România a devenit un spital de urgenţă. Cel puţin aşa arată actul de guvernare din ultimii 11 ani, de la criza economică din 2009 încoace.
Din unitatea de primiri urgenţe aflată în Palatul Victoria au ieşit tot felul de năzbâtii normative care au inversat cursul dezvoltării mediului de afaceri, pe cel al economiei şi care au zdruncinat sistemul judiciar, statul de drept şi democraţia.
S-au împlinit trei ani de la adoptarea de către guvernul Grindeanu a celebrei OUG 13, prin care era dezincriminat abuzul în serviciu, act normativ iniţiat de Florin “Altă Întrebare” Iordache. Individ care încă mai poate fi zărit pe culoarele Parlamentului şi la şedinţele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor unde încearcă să impună alte năzbâtii juridice.
Au trecut trei ani, în care numărul ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern a crescut, Şi, ca şi cum nu ar fi fost suficientă înmulţirea OUG-urilor, noul Cabinet Orban a înţeles să abuzeze în actul de guvernare de o instituţie constituţională: asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Tot pentru situaţii imperative, fireşte.
În cele aproape patru luni de când s-a instalat în Palatul Victoria, guvernul Orban a condus ţara numai prin ordonanţe de urgenţă şi asumări de răspundere.
Curios este că, până acum, pentru membrii Executivului şi pentru noua ocupantă a funcţiei de ministru al Muncii, Violeta Alexandru, nu constituie o necesitate eliminarea rapidă a ajutoarelor sociale. Deşi, conform Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, ţara noastră se confruntă cu un deficit al forţei de muncă de un milion de persoane.
Adică firmele nu găsesc un milion de oameni care să le ajute să îşi desfăşoare activitatea economică. Cu toate acestea, persoane apte de muncă primesc ajutor social. Şi, pentru că decidenţii politici de la Palatul Victoria nu consideră eliminarea acestor ajutoare drept o urgenţă, firmele apelează la muncitorii de peste hotare. Care nici ei nu sunt scutiţi de probleme odată ajunşi în ţara noastră.
Cea mai recentă problemă a fost consemnată în comuna harghiteană Ditrău, unde, conform datelor de pe site-ul primăriei, nu există niciun beneficiar de ajutor social. Dar nici oameni care să lucreze în brutăria din localitate. Cetăţenii din comuna respectivă au nevoie de pâine, dar nu sunt dispuşi ca, fie pâinea cât de rea, să le-o facă altcineva… adică un străin. Pentru că aşa le-a zis papistaşul din sat şi pentru că ai noştri nu vor, nu pot sau preferă să încaseze ajutoare sociale în alte localităţi din ţară.
Totul a devenit o urgenţă pentru guvernările din România, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga. Mai ales când vine vorba despre nevoia de venituri la bugetul de stat. Dar, şi în acest domeniu, urgenţa se aplică în funcţie de interesul politic.
De exemplu, în toată nebunia de ordonanţe şi asumări din ultima perioadă, deşi are semnale nefavorabile de la guvernatorul Băncii Naţionale a României şi de la Consiliul Fiscal, Cabinetul Orban nu consideră necesară prorogarea rapidă a majorării cu 40% a punctului de pensie, măsură ce ar trebui să intre în vigoare, conform legii, la 1 septembrie. Urgenţa respectivă nu poate fi pusă în aplicare în an electoral, când rişti să fii taxat la urne de cetăţenii cu drept de vot.
În aceste condiţii, înclin să dau dreptate Curţii Constituţionale care a taxat de curând una dintre asumările de răspundere, pe motiv de urgenţă, a guvernului Orban. Chiar dacă premierul a declarat, imediat după decizia Curţii, că măsura respinsă curat constituţional va fi reintrodusă prin ordonanţă de urgenţă.
De ce?
Pentru că avem o guvernare în care “medicii” şi-au pierdut capul şi taie orice apucă, iar precizia bisturiului este anulată de tremuratul mâinii ministrului de finanţe.

Redacția platformei media independente Criteriul Național mulțumește domnului Hristo Botev pentru acest excepțional material

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul