Criteriul National

Guvernatoarea Băncii centrale ruse Elvira Nabiulina critică măsuri de controlare a preţurilor, cerute de Putin – International

Guvernatoarea Băncii centrale ruse Elvira Nabiulina critică măsuri de controlare a preţurilor, cerute de Putin – International
aprilie 07
20:08 2021
Şefa Băncii centrale ruse Elvira Nabiulina a criticat miercuri măsuri ale Guvernului de control al preţurilor alimentare, cerute de către Vladimir Putin şi impuse din cauza unei inflaţii puternice la anumte produse, relatează AFP.

”Plafonul administrativ al preţurilor ar trebui să fie abandonat cât mai rapid, deoarece el falsifică indicatorii preţurilor în economie şi descurajează dezvoltarea producţiei”, afirmă Elvira Nabiulina – una dintre singurele voci care critică punctual politici economice ale Guvernului lui Putin, citează News.ro.

”Trebuie să fim atenţi să nu ne lăsm luaţi de aceste mecanisme”, îndeamnă ea, într-o discuţie difuzată pe YouTube de Bursa din Moscova.

Explozie a prețurilor la alimentele de bază

Preţurile la consum au început să urce vertiginos în Rusia – începând din martie 2020 -, pe fondul crizei petroliere, prăbuşiri rublei şi încetinirii creşterii economiei mondiale din cauza pandemiei covid-19.

Această inflaţie a fost declanşată de o ”explozie” a preţurilor alimentelor de bază – în primul rând ale zahărului şi uleiurilor vegetale -, care au determinat autorităţile să introducă măsuri, inclusiv cote la export.

Acorduri cu privire la o stabilizare a preţului zahărului sunt în vigoare până la 1 iunie 2021, iar a preţului uleiului de floarea soarelui până la 1 octombrie 2021.

Vladimir Putin a aprecoat că ”nu e nimic rău” ca producătorii să-şi reducă profitul.

Însă voci s-au ridicat în semn de protest faţă de aceste măsuri, precum CEO-ul reţelei supermarketurilor Lenta, Vladimir Sorokin, care a declarat pentru publicaţia RBK că ele ar putea ruina cei mai mari vânzători cu amănuntul, din cauza unei marej foarte mici.

Preţul mondial al produselor alimentare de bază bate recorduri de mai multe luni, din cauza unei scumpiri a materiilor prime, cauzate de speranţe legate de o relansare economică, de o vreme nefavorabilă şi de lanţuri de aprovizionare fragilizate de pandemia covid-19.

În Rusia, această evoluţie este accentuată de o scădere a puterii de cumpărare – de ani de zile -, iar scumpirile le trezesc ruşilor amintiri neplăcute, marcaţi de scăparea hiperinflaţiei de sub control şi de supermarketuri goale în urma imploziei Uniunii Sovietice în anii ’90, potrivit News.ro.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul