Criteriul National

Guvernul american chemă în judecată universitatea Yale cu acuzații de discriminare a candidaților asiatici și albi – International

Guvernul american chemă în judecată universitatea Yale cu acuzații de discriminare a candidaților asiatici și albi – International
octombrie 12
13:06 2020
Ministerul american al justiției a dat în judecată universitatea Yale, acuzând instituția din Ivy League de discriminare împotriva aplicanților asiatici și albi în procesul de admitere a studenților, informează Reuters.

Procesul este o escaladare a presiunii administrației Trump împotriva acțiunilor „afirmative” în admiterile la universități de elită, după sprijinul public al unei acțiuni similare a studenților americani de origine asiatică care acuză universitatea Harvard de discriminare împotriva lor. Ministerul Justiției spune că aplicanții albi și cei americani de origine asiatică au doar de la 1/8 la ¼ din șansele aplicanților de culoare de a fi admiși la Yale.

Într-o plângere depusă la tribunalul federal din New Haven, Connecticut, unde are sediul Yale, Ministerul Justiției afirmă că practicile universității violează Titlul VI din Civil Rights Act din 1964. Yale trebuie să se conformeze acelei legi pentru a obține finanțare federală, despre care guvernul spune că include 630 de milioane de dolari numai pentru Departamentul de Sănătate și Servicii Umane.

Aplicanții „trebuie apreciați numai după caracter, talent și realizări, nu după culoarea pielii”, a spus Eric Dreiband, asistent al procurorului general pentru drepturi civile. „A proceda altfel ar permite instituțiilor noastre să promoveaze stereotipuri, amărăciune și divizare”.

Procesul este urmarea a doi ani de investigații privind practicile de la Yale. „Yale nu discriminează aplicanții după rasă sau etnie” și nu-și va schimba politica de admitere din cauza unui proces „nefondat”, afirmă Peter Salovey, președintele universității. „Ne pregătim să apărăm în trbunal această politică”. Școala are 6.057 de studenți și admite anual doar 6% dintre aplicanți.

Harvard așteaptă decizia unei curți de apel federale din Boston cu privire la practicile de admitere. Un judecător federal a validat anul trecut că universitatea nu are „alternative rasiale neutre” în a-și recruta contingente diversificate de studenți.

Curtea Supremă a SUA a permis ca rasa să fie utilizată în admiterile la facultăți pentru a promova diversitatea în amfiteatre. Oponenții acțiuniii „afirmative” speră ca majoritatea conservatoare a curții să pună capăt acestei practici.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul