Criteriul National

Guvernul grec dă înapoi de la vaccinarea cu prioritate a unor reprezentanţi din conducerea statului (presă) – Coronavirus

Guvernul grec dă înapoi de la vaccinarea cu prioritate a unor reprezentanţi din conducerea statului (presă) – Coronavirus
decembrie 31
06:57 2020
În urma reacţiilor furioase faţă de vaccinarea cu prioritate a „celor bine-merituoşi”, care au luat locul unor cadre medicale sau al unor persoane vulnerabile, guvernul grec dă înapoi, punând capăt acestui fiasco ruşinos, nu fără a încerca să puncteze mediatic, scrie cotidianul elen Efimerida Ton Syntakton, preluat de Rador. Miercuri la prânz, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului a declarat pentru un post de radio că până în acest moment au fost vaccinate 66 de cadre guvernamentale şi funcţionari de stat. De notat că iniţial guvernul grec a vorbit de 45 de demnitari care se califică pentru a fi vaccinaţi cu prioritate deoarece sunt consideraţi indispensabili pentru actul de guvernare. Apoi, ca urmare a reacţiilor furioase faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a crescut brusc numărul demnitarilor indispensabili la 128.

Totuşi la câteva ore după ce Petsas a susţinut acest număr, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Aristotelia Peloni, a declarat că „simbolismul acestui subiect a fost epuizat prin vaccinarea primului ministru şi a conducerii politice şi de stat şi că astăzi procesul se termină cu vaccinarea dlui Koutsoumbas (liderul Partidului Comunist Grec – partid parlamentar n.trad.). Mai departe, a existat o listă care viza funcţii vitale în stat şi guvern. Până ieri au fost vaccinate 66 de cadre guvernamentale şi demnitari ai statului din 128 care ar fi urmat să se vaccineze şi aici se termină lista”, a spus Peloni, adăugând că restul vor fi vaccinaţi conform programului elaborat de Comisia Naţională pentru Vaccinări pentru întreaga populaţie.

În timp ce Palatul Maximou (sediul guvernului n.trad.) şi presa proguvernamentală încearcă să prezinte fiasco-ul actual drept o intervenţie a premierului Mitsotakis, care printr-o mişcare hotărâtă corectează măsurile greşite, este evident că premierul însuşi este extrem de expus în acest scandal şi împreună cu el şi majoritatea echipei guvernamentale.

  • Mai întâi sunt vaccinaţi „ai noştri”, apoi muritorii de rând…

Lunga listă a reprezentanţilor guvernului – care cuprinde nu numai demnitari de prim rang, ci şi funcţionari de rang inferior – care s-au vaccinat înaintea unor persoane vulnerabile sau a unor cadre medicale reprezintă o sfidare incredibilă la adresa populaţiei. Fenomenul depăşeşte, desigur, limitele unei „vaccinări simbolice” şi se înscrie în fenomenul „pilelor de partid”.

Guvernul grec a transformat vaccinarea împotriva coronavirusului într-o chestiune pentru „oamenii noştri”, alegând să facă propria prioritizare care anulează programările făcute de Comisia Naţională pentru Vaccinări care a propus vaccinarea cu prioritate a cadrelor medicale şi a persoanelor în vârstă. De la începutul săptămânii, publicul din Grecia urmăreşte cum „statul clientelar” defilează pe la spitalele ţării pentru a se vaccina înaintea celor vulnerabili. Ieri s-a ajuns chiar în situaţia de a fi amânate programările pentru „luptătorii din prima linie” de la spitalul „Sotiria”, specializat în afecţiuni ale toracelui!

După vaccinarea simbolică a Preşedintelui Republicii, a primului ministru, a şefilor partidelor politice şi a unor reprezentanţi ai Sfântului Sinod, persoane care influenţează o bună parte a populaţiei reticentă faţă de vaccinare, am văzut miniştri, secretari de stat, secretari generali, preşedinţi de agenţii – majoritatea tineri care nu sunt expuşi unui risc sporit – şi militari care se vaccinează unul după altul.

Guvernul grec anunţase iniţial, pe 23 decembrie, o listă cu 45 de demnitari, a urmat apoi, pe 27 decembrie, o „informare informală” despre adăugarea pe această listă a încă vreo „câţiva demnitari” care ar fi urmat să fie vaccinaţi până la 10 ianuarie, dar se pare că lista celor care ar fi urmat să aibă prioritate la vaccinare până la sfârşitul lunii ianuarie cuprinde 126 de nume. Şi asta într-un moment în care Grecia nu primeşte milioane de doze, aşa cum afirma în noiembrie ministrul sănătăţii, ci mai puţin de 100.000 de doze (93.600).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul