Criteriul National

Guvernul Tudose a depus jurământul și a intrat oficial în funcție

Guvernul Tudose a depus jurământul și a intrat oficial în funcție
iunie 29
21:32 2017

guvern-olguta

Filmul evenimentelor

Viitorii miniștri au fost audiați pe repede înainte astăzi în comisiile parlamentare. Ceea ce a urmat a fost conform statutului, astfel că deputații și senatorii au dat votul de încredere, astăzi de la ora 15:00. Plenul Parlamentului a validat învestirea Guvernului şi programul de guvernare cu un număr de 275 de voturi favorabile şi 102 împotrivă, potrivit unor surse parlamentare . Votul a fost secret cu bile.

Noul cabinet a fost așteptat apoi la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul. Premierul Mihai Tudose a anunţat imediat după depunerea jurământului la Palatul Cotroceni că va merge la Palatul Victoria pentru preluarea conducerii Guvernului de la fostul prim-ministru Sorin Grindeanu.

Reacțiile prezidențiale

”Noi, românii şi dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamentale. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD-ALDE, după ce au fost câştigate alegerile de această coaliţie. O formulă scurtă care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţiei ar putea suna: Aţi băgat ţara în criză, fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Că a fost vina fostului premier, care nu s-a pus singur acolo, dar nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, e analiză pe care aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie”, le-a spus membrilor noului cabinet preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai declarat că este o premieră chiar şi dărâmarea propriului Guvern prin moţiune.”Găsim coaliţia cu un nou Guvern şi, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat”, le-a spus domnul Klaus Iohannis membrilor guvernului.

Domnia sa a afirmat că este „dreptul legitim” al coaliţiei de a schimbat programul de guvernare, însă a subliniat problema trecerii, în doar şase luni, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe.

Declarații  şi luări de poziții

„Astăzi după jurământ, după Cotroceni, mă voi duce la Palatul Victoria pentru acest act de predare-primire”, a declarat Tudose, la Parlament. Întrebat când îşi vor prelua ceilalţi miniştri mandatele, Tudose a răspuns: „Începând cu seara asta până mâine dimineaţă la ora 9.00 toată lumea trebuie să fie la muncă”. Cabinetul Tudose preia 16 dintre miniștrii Guvernului Grindeanu, responsabili pentru mai mult de jumătate din nerealizările guvernamentale, potrivit raportului făcut de Darius Vâlcov.

Un altfel de …analiză

La o primă vedere, oamenii noi din Guvern sunt la fel ca cei vechi, numai funcțiile sunt schimbate.De exemplu,noul ministru al Educației- Liviu Pop- este persoana care a desființat CNATDCU pentru a-l ajuta pe Ponta să scape de acuzația de plagiat.

Un alt ministru „nou” ce va reprezenta Cultura este nimeni altul decât domnul Lucian Romașcanu, care a fost director al tabloidelor Libertatea și Cancan și la postul Kanal D.

Nici la portofoliul ministerului Comunicațiilor licrurile nu stau pe roze. Din surse ce se probează, Lucian Șova, a făcut afaceri cu Boris Golovin, fost colonel în serviciul de spionaj al armatei ruse.

De altfel, noul ministru al Apărării- Adrian Țuțuianu- este cel care a acuzat multinaționalele că „au sprijinit protestele din iarnă împotriva OUG 13.”

La limita dintre lege…cu spectrul mai gri este si domnul vicepremier Marcel Ciolacu. Domnia sa a fost unul dintre partenerii de vânătoare al lui Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru terorism.

Structura cabinetului condus de Mihai Tudose:

Sevil Shhaideh – vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale

Graţiela Gavrilescu – vicepremier, ministru al Mediului

Marcel Ciolacu – vicepremier fără portofoliu

Florian Bodog – ministru al Sănătăţii

Tudorel Toader – ministru al Justiţiei

Adrian Ţuţuianu – ministru al Apărării Naţionale

Ionuţ Mişa – ministru al Finanţelor Publice

Mihai Fifor – ministru al Economiei

Carmen Dan – ministru al Afacerilor Interne

Teodor Meleşcanu – ministru al Afacerilor Externe

Lucian Romaşcanu – ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale

Liviu Pop – ministru al Educaţiei Naţionale

Lucian Georgescu – ministru al Cercetării şi Inovării

Lia Olguţa Vasilescu – ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale

Rovana Plumb – ministru delegat pentru Fonduri Europene

Petre Daea – ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Toma Petcu – ministru al Energiei

Răzvan Cuc – ministru al Transporturilor

Doina Pană – ministru al Apelor şi Pădurilor

Lucian Şova – ministru al Comunicaţiilor

Gabriel Petrea – ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social

Marius Alexandru Dunca – ministru al Tineretului şi Sportului

Mircea Titus Dobre – ministru al Turismului

Andreea Păstîrnac – ministru pentru Românii de Pretutindeni

Ilan Laufer – ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Viorel Ilie – ministru pentru Relaţia cu Parlamentul

Victor Negrescu – ministru delegat pentru Afaceri Europene

Cabinetul a fost deja convocat la Palatul Victoria vineri dimineaţă pentru o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială la Palatul Victoria să aibă loc prânz, cel mai probabil la ora 13.Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-ar putea afla o serie de ordonanţe de urgenţă.

Sursa foto Ziua News

Sursa documentare 

1. https://republica.ro/adrian-tutuianu-sau-ministrul-apararii-fata-de-multinationale-fiica-sa-isi-declara-zscarba-fata-de-protestatarii

2. http://adevarul.ro/news/politica/cat-cunoaste-noul-ministru-aleducatie-limba-romana-In-2016-liviu-pop-anunta-trecut-pesteo-operatie-genunche-1_59539a7d5ab6550cb89a677e/index.html

3.http://adevarul.ro/news/politica/fostul-sef-cancan-wowbiz-desemnat-ministru-alculturii-1_5953a30d5ab6550cb89aa84a/index.html

4. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21844712-cine-este-lucian-sova-propus-ministerul-comunicatiilor-fost-partener-afaceri-boris-golovin-fost-ofiter-spionajul-armatei-ruse.htm

5. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21844409-cine-este-marcel-ciolacu-propus-vicepremier-fara-portofoliul-vaslasul-lui-dragnea-scandalul-pozelor-teroristul-hayssam.htm

 

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu