Criteriul National

Haaretz: În ciuda acordurilor cu EAU și Bahrein, planul Israelului de anexare este înfăptuit – International

Haaretz: În ciuda acordurilor cu EAU și Bahrein, planul Israelului de anexare este înfăptuit – International
septembrie 17
00:20 2020
În vreme ce premierul Benjamin Netanyahu semnează acorduri diplomatice care chipurile au scos din ecuația anexarea, realitatea din teren este inversă. De fapt, în Cisiordania are loc o anexare de facto graduală și continuă, scrie Haaretz, citat de Rador.

Comitetul Afacerilor Externe și Apărării al Knessetului a avut în iulie și august două ședințe dedicate „acaparării de către palestinieni a Zonei C”. Participanții la discuții s-au plâns că în 61% din Cisiordania construcțiile palestiniene sufocă coloniile israeliene și le sabotează șansele de a se extinde și mai mult. Acesta e opusul absolut al realității.

La negocierile care au precedat Acordurile de la Oslo, Cisiordania a fost împărțită în trei zone: A, B și C. Deși teritoriile din Zona C au fost definite ca fiind sub controlul civil și militar al Israelului, aceasta era o definiție temporară urmărind să planifice o nouă detașare graduală a armatei israeliene în zonă. În această zonă locuiește o populație palestiniană veche și diversă, iar pământurile de acolo sunt rezervele ei de pământ.

Pentru țările occidentale – inclusiv SUA – și arabe care au sprijinit acordurile, precum și pentru israelieni și palestinieni, era clar că Zona C va fi parte din statul palestinian ce urma a fi înființat lângă Israel. Dar Israelul nu s-a limitat la a-și perpetua controlul civil și militar în zonă – el a încercat constant, prin cinice metode birocratice și militare, să reducă numărul palestinienilor care trăiesc acolo, împiedicând concomitent orice dezvoltare și construcție corespunzând necesităților populației protejate și reducându-și sieși obligațiile avute în calitate de putere ocupantă.

La ședințele comitetului din Knesset din 29 iulie și 18 august parlamentari ai partidelor Likud și Yamina și coloniști invitați de ele au declarat fățiș că evoluția naturală a acestui proces trebuie să fie: palestinienii trebuie să se mulțumească cu zonele A și B; adică nu mai mult de 39% din Cisiordania, cu porțiuni de teritoriu fără legături între ele. Așa a spus omul de la ONG-ul de dreapta Regavim, Meir Deutsch; așa a spus parlamentarul Likud Nir Barkat, care a propus și colonizarea a 2 milioane de evrei în Cisiordania; așa a spus parlamentarul Likud Gideon Sa’ar: „Revendicarea noastră, care este derivată din acorduri, este revendicarea întregii Zone C, iar în această bătălie pentru Pământul Israelului dintre noi și Autoritatea Palestiniană, ca reprezentată a celuilalt popor, noi nu suntem de la ONU. Noi ne alegem o tabără”.

Nici coronavirusul, nici inculpările lui Netanyahu și nici vorbele care le-au fost spuse de formă palestinienilor la festivitățile acordului de pace – nimic din toate acestea nu pot ascunde un lucru: „viziunea” enclavelor palestiniene este realitatea de coșmar care se materializează sub ochii noștri. Nu are nici o legătură cu soluția celor două state, care teoretic ar trebui să fie pomenită în acordul cu EAU. Aceasta este înfăptuirea viziunii coloniștilor, care într-un final va transforma în mod formal Israelul într-un stat apartheid.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul