Criteriul National

,,Hai la ultimul teatru rămas! Astazi spunem la Disco: pas!”

octombrie 30
08:38 2015

untitled

 ,,Niste naroji” – de Marin Sorescu

,,Hai la ultimul teatru ramas! Astazi spunem la Disco: pas!” este numele evenimentuli realizat de platforma facebook ,,Salveaza Romania Acum” pentru actiuni comunitare.

La Teatrul Fantasio, singurul ramas in oras dupa ,,succesul” administrativ local si central al ultimilor ani, astazi 31octombrie2015 ora 19:00 are loc spectacolul ”Niste Naroji” in regia Iulian Enache. Ar parea putin surprinzator, dar sala este plina la fiecare spectacol aproape pentru ca este disproportionata cu dimensiunea unui oras de peste 300 de mii de locuitori. Artistii nostrii probabil ca merita mai multa atentie si orasul are nevoie de o noua sala de spectacol in rapotul corect cu unul dintre cele mai mari orase de provincie.

„Fericirea, învierea,timpul, moartea, sinuciderea, ceilalţi, credinţa, dragostea, speranţa, teme mari ale reflecţiei filozofice, devin prin modalitatea de alipire și mixare a lui Sorescu nu subiecte de reflecție concentrată, ci realităţi palpabile mai mult sau mai puțin inteligibile. Cred că singura lui libertate în faţa acestei ordini de lucruri este umorul. La Sorescu totul plutește, el pune semne la fiecare pas, să ştii unde să te opreşti, în caz de ceva. Să nu tot mergi înainte. Să nu te rătăceşti.

«La Lilieci» este o carte cu amintiri din copilărie, un foto frame al satului natal despre care Sorescu spunea: «…satul a ținut sute de ani locul cetății antice. Eu văd satele românești ca niște cetăți închise, având tot ce le trebuie, în interiorul zidurilor diafane de orizont. Și lumea asta, și lumea cealaltă, totul acolo, din hotar în hotar.» mai spune regizoarea spectacolului Iulia Enache pe pagina teatrului Fantasio.

Pretul biletelor este de 25 lei – adulti 15 lei – elevi, studenti, pensionari – mai multe detalii pe pagina teatrului: www.teatruldestatconstanta.ro

va mai recomandam:

UN DECENIU DE „CRIME” ÎN CULTURA DIN CONSTANŢA. „ASASINII” SUNT PLĂTIŢI DIN BANI PUBLICI

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo