Criteriul National

Hainute botez – ce indatoriri are o nasica?

Hainute botez – ce indatoriri are o nasica?
decembrie 04
18:58 2016

Urmeaza sa botezati un copil si nu stiti inca ce presupune acest lucru? In afara de faptul ca veti asista la un eveniment crestin foarte frumos, ar trebui sa va pregatiti putin si sa intelegeti cat mai bine ce indatoriri aveti ca nasa de botez si ce semnificatie au lucrurile pe care le faceti. Nasul sau nasa este indrumatorul spiritual al finului sau finutei sale.

Nasa vine la ceremonie cu hainute de botez noi

Stiti ca daca sunteti nasa trebuie sa cumparati hainute de botez. Dar oare aici se opresc indatoririle dumneavoastra. Nicidecum. Potrivit traditiei crestine legatura pe care o creati acum ar trebui sa o pastrati toata viata. O nasa isi asuma un rol important in viata spirituala a unui copil. Nu e un simplu sponsor pentru acesta in timpul botezului si atat. Nu ii cumpara hainute, lumanare, face tot ce e necesar la botez si atat.

Parintii copilului aleg o nasa sau un nas pentru copilul ce urmeaza a fi botezat si bine ar fi ca aceasta persoana sa fie aleasa cu atentie. Sa fii nasa nu presupune un angajament juridic, ci unul de natura spirituala. Responsabilitatile unei nase incep inca de la botez si se continua pe toata durata de viata a copilului.

In timpul slujbei de botez, nasa si parintii vor fi rugati sa raspunda la anumite intrebari in numele copilului. Desi nu este parte a indatoririlor oficiale, exista o traditie ca nasa sa ofere finului un cadou de botez in afara de hainute, lumanare, fasa, panza, ulei si celelalte elemente necesare efectuarii botezului.

Sa fii nasa unui copil nu inseamna ca vei fi tutore legal. Dar, ca nasa, rolul tau va fi sa ajuti copilul sa traiasca o viata crestina si sa fii intotdeauna alaturi de el, mai ales atunci cand iti solicita acest lucru. Este de asemenea o traditie ca nasii sa ofere cadouri copiilor la aniversarea acestora, de Craciun sau cu alte ocazii speciale. Desi aceasta este o practica destul de comuna, nu intra cu adevarat in sarcinile unei nase in sensul ca Biserica indeamna mai degraba la preocuparea pentru cresterea spirituala a copilului.

Sa nu uitam de asemenea ca nasa serveste drept exemplu pentru finutii sai ceea ce in acceptiunea Bisericii inseamna o viata evlavioasa. Daca urmeaza sa fiti nasa sau nasul unui copilas, felicitari. Este un lucru deosebit, iar daca doriti ca ceremonia in sine sa fie una speciala pentru cel pe care il botezati, alegeti hainute botez traditionale, costumase pentru fetite sau baieti de la deco-artis.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Zona IT

Zona IT

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro