Criteriul National

Hainute botez – ce indatoriri are o nasica?

Hainute botez – ce indatoriri are o nasica?
decembrie 04
18:58 2016

Urmeaza sa botezati un copil si nu stiti inca ce presupune acest lucru? In afara de faptul ca veti asista la un eveniment crestin foarte frumos, ar trebui sa va pregatiti putin si sa intelegeti cat mai bine ce indatoriri aveti ca nasa de botez si ce semnificatie au lucrurile pe care le faceti. Nasul sau nasa este indrumatorul spiritual al finului sau finutei sale.

Nasa vine la ceremonie cu hainute de botez noi

Stiti ca daca sunteti nasa trebuie sa cumparati hainute de botez. Dar oare aici se opresc indatoririle dumneavoastra. Nicidecum. Potrivit traditiei crestine legatura pe care o creati acum ar trebui sa o pastrati toata viata. O nasa isi asuma un rol important in viata spirituala a unui copil. Nu e un simplu sponsor pentru acesta in timpul botezului si atat. Nu ii cumpara hainute, lumanare, face tot ce e necesar la botez si atat.

Parintii copilului aleg o nasa sau un nas pentru copilul ce urmeaza a fi botezat si bine ar fi ca aceasta persoana sa fie aleasa cu atentie. Sa fii nasa nu presupune un angajament juridic, ci unul de natura spirituala. Responsabilitatile unei nase incep inca de la botez si se continua pe toata durata de viata a copilului.

In timpul slujbei de botez, nasa si parintii vor fi rugati sa raspunda la anumite intrebari in numele copilului. Desi nu este parte a indatoririlor oficiale, exista o traditie ca nasa sa ofere finului un cadou de botez in afara de hainute, lumanare, fasa, panza, ulei si celelalte elemente necesare efectuarii botezului.

Sa fii nasa unui copil nu inseamna ca vei fi tutore legal. Dar, ca nasa, rolul tau va fi sa ajuti copilul sa traiasca o viata crestina si sa fii intotdeauna alaturi de el, mai ales atunci cand iti solicita acest lucru. Este de asemenea o traditie ca nasii sa ofere cadouri copiilor la aniversarea acestora, de Craciun sau cu alte ocazii speciale. Desi aceasta este o practica destul de comuna, nu intra cu adevarat in sarcinile unei nase in sensul ca Biserica indeamna mai degraba la preocuparea pentru cresterea spirituala a copilului.

Sa nu uitam de asemenea ca nasa serveste drept exemplu pentru finutii sai ceea ce in acceptiunea Bisericii inseamna o viata evlavioasa. Daca urmeaza sa fiti nasa sau nasul unui copilas, felicitari. Este un lucru deosebit, iar daca doriti ca ceremonia in sine sa fie una speciala pentru cel pe care il botezati, alegeti hainute botez traditionale, costumase pentru fetite sau baieti de la deco-artis.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Zona IT

Zona IT

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo