Criteriul National

„Hard Brexit or no Brexit ?”

„Hard Brexit or no Brexit ?”
octombrie 14
09:51 2016

 Singura alternativă la un așa-numit „Brexit dur” este rămânerea în Uniunea Europeană, a avertizat președintele CE, Donald Tusk. Un „Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va putea limita libertatea de mișcare, dacă vrea să aibă în continuare acces la piața unică.

141016-wd-donaldtusk

Marea Britanie încă are posibilitatea de a nu părăsi Uniunea Europeană, a afirmat Donald Tusk- preşedintele Consiliului European, subliniind că oficialii UK şi în special cei de la Londra vor descoperi că aceasta „va fi singura alternativă la un „Brexit dur”, întrucât orice despărţire de blocul comunitar va avea efecte negative”.Din ceea ce se arată  şi  există pe fluxul de ştiri al Mediafax, Donald Tusk este persoana care va monitoriza negocierile dintre Bruxelles şi Londra. Domnia sa a admis că rămânerea Marii Britanii în UE pare improbabilă în acest moment, dar a avertizat Londra că nu prea sunt şanse să obţină un „Brexit delicat” – adică să menţină beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană prin contribuţii minime.

Declaraţiile acestui oficial sunt fără echivoc !

„Nu are sens să facem speculaţii despre un asa-numit Brexit delicat„, a afirmat Tusk într-un discurs rostit la Centrul pentru Politici Europene, cu sediul la Bruxelles.

„Acestea sunt pur si simplu speculaţii teoretice. În opinia mea, singura alternativă reală la un Brexit dur este niciun Brexit. Chiar dacă în acest moment nimeni nu crede în această posibilitate”, a subliniat oficialul european.

Reacţii ale liderilor europeni

Liderii europeni au atras mai multe ori atenţia Marii Britanii că libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE şi contribuţiile la bugetul comunitar reprezintă elemente foarte importante, de-a dreptul esenţiale  pentru ca Marea Britanie sa aibă acces la piaţa unică.

 

Cu toate acestea, oficialii britanici şi în special guvernul conservator condus de doamna Theresa May a semnalat că nu vrea să contribuie la bugetul UE după Brexit şi că va opri circulaţia cetăţenilor europeni.

Ca şi consecinţă imediată, pieţele financiare au reacţionat deja la semnalele ca Marea Britanie s-ar îndrepta spre un Brexit dur, adică spre un acces limitat la piaţa comunitară. În acest context, valoarea lirei sterline a ajuns azi 14 Octombrie la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani.

Ca pasionat al acestui subiect, îmi permit o părere de nespecialist, chiar dacă formaţia mea de jurnalist poate sesiza aceste lucruri. Altfel spus, mai mult ca sigur, în actualul context investiţiile vor avea de suferit dacă Marea Britanie nu va obţine acces preferenţial la piaţa unică a Uniunii Europene. Cel puţin acest punct de vedere ultimativ l-au avut chiar anumiţi investitori ce au avertizat săptămâna trecută Confederaţia Industriei Britanice, cerând Guvernului Theresa May să excludă urgent posibilitatea unui Brexit dur.

brexit-reutersmedia-net_-l

Contextul ieşirii UK din U.E explicat prin cifre
Ieşirea definitivă a Marii Britanii de pe piaţa Uniunii Europene după desprinderea ţării de Blocul comunitar riscă într-un anumit procent ca să genereze pierderi de 66 de miliarde de lire pe an pentru economia britanică, iar PIB-ul ar putea scădea cu aproape 10%, arată documente ale Trezoreriei citate de presa de la Londra. Conform documentelor, citate de publicaţiile The Times şi The Independent, Marea Britanie riscă să aibă pierderi de 66 de miliarde de lire (73 de miliarde de euro) anual în cazul unui „Brexit dur”.

Această  separare totala de structurile pieţei unice europene sunt confirmate şi de anumite prognoze potrivit cifrelor guvernamentale, valoarea PIB-ului britanic ar putea scădea cu 9,5%. Cifrele, conţinute în documente guvernamentale se bazează pe un studiu destul de controversat publicat încă din luna aprilie,de dinaintea referendumului pe tema Brexit, de fostul ministru britanic al Finanţelor George Osborne. Departamentul britanic al Trezoreriei a anunţat între timp că aceşti indicatori se menţin.

Sursa foto The Financial Express,http://www.theweek.co.uk/

 

Sinteza ştire realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo