Criteriul National

Hărnicuţa Primărie îşi bagă excavatoarele în ea de istorie, dar tarabele florăreselor sunt la mare preţ

Hărnicuţa Primărie îşi bagă excavatoarele în ea de istorie, dar tarabele florăreselor sunt la mare preţ
martie 11
19:07 2016

ctrotuarelargisibenzipentrucicli-1457619115

 

Dupa ce ne-a suprins cu inovativele ei proiecte inspirate de talentaţi cioplitori probabil care au recomandat corpurile de iluminat stradal care nu bat nici cât veioza mea de birou, primăria a renunţat să ne mai comunice lucrările sale (sunt jurnalist acreditat şi primesc alte informatii aproape zilnic din partea administraţiei) şi aşa că mai nou aflăm despre activitatea lor din ziarul Telegraf care prezintă cu surle şi trâmbiţe marele proiect de amenajare a bulevardului Tomis în segmetul Capitol-Grand care va include, mare supriză, şi o pistă velo.

Nu ştiu cu ce picamăr gândeste primăria pentru că îmi amintesc faptul că anul trecut ne invita public, pe noi arhitecţii, să participăm cu idei pentru proiectarea noilor tarabe pentru florărese şi vopsirea acelor măgăoaie de vapoare despre care de asemenea nu au fost niciodata intrebaţi urbaniştii dacă poziţionarea lor în tesutul urban este oportună. Dar mare supriză, cand este vorba de spre o zona protejată precum bulevardul Tomis în segmentul Capitol-Grand, primăria gândeste cu cele mai bune ciocane şi lopeţi din dotare şi se apucă hărnicuţă să facă ograda lună înainte de alegeri fară sa aibă habar ca nu dă cu vopsea pe gardul bunicii de la ţară, ci trebuie să lustruiască un portelan ciobit tot de către dânşii.

image-2015-04-21-19976736-0-calea-victoriei-dupa-modernizare-13

Putem lua ca exemplu proiectul de modernizare din centrul Bucurestiului – Calea Victoriei - care a fost prezentat înainte de execuţie şi care este într-adevăr un proiect reuşit. Constanţa din păcate are slabe şanse pentru o asemenea reuşită în centrul ei în clipa de faţă, deoarece se lucrează în disperare de cauză în prag de alegeri. Am telefonat la primărie şi am vorbit cu purtătorul de cuvânt, nu mi-a confirmat despre consfătuirea ordinului arhitecţilor sau a altor specialişti pentru acest şantier, mi-a spus că se interesează după care nu a mai răspuns nimeni la telefonul fix. Am fost până la biroul dânsului pentru că nu eram departe şi o colega dădea din urmeri dar presupun că dânsul era în birou.

Dar nu este nici o surpriză pentru mine dacă mă gândesc la povestitorul interimar care o lua la fugă cu mândrie cand l-am  întrebat ce caută salonul erotic Vogue intr-o zona reprezentativ-istorică. Dacă mai doriţi un exemplu eclocvent despre cum îşi bate joc primăria de tradiţia şi cultura noastră, tolerând mutilarea monumentelor, priviţi vă rugăm imaginea de mai jos.

Hotel Grand – primul hotel din oraş electrificat şi cu încălzire centrală la parterul căruia erau amenajate saloane de pian şi poezie. Ce se intâmplă acum, este o adevărată tragedie.

redactare arh. Andrei Chivu

grand

 

Sursa foto: Telegraf, Hot News, Facebook – Hoteluri de altă dată

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo