Criteriul National

Hassan Rouhani: Următorul președinte american va trebui să „cedeze” în faţa cerinţelor Iranului – International

Hassan Rouhani: Următorul președinte american va trebui să „cedeze” în faţa cerinţelor Iranului – International
septembrie 24
04:46 2020
Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat, marți, la ONU că învingătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite nu va avea „altă opțiune decât să cedeze” în faţa cererilor venite din partea Iranului, care reclamă ridicarea sancțiunilor americane, potrivit La Libre, citat de Rador.

„Nu suntem o monedă de schimb în negocierea legată de alegerile americane și de politica internă a Statelor Unite”, a spus el în discursul său pre-înregistrat și transmis Adunării Generale anuale a Națiunilor Unite. „Orice guvern american care va rezulta din următoarele alegeri nu va avea de ales decât să cedeze în faţa rezistenței națiunii iraniene”, a adăugat el.

În 2018, președintele republican Donald Trump a retras zgomotos Statele Unite din acordul internațional semnat cu trei ani mai devreme pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arme nucleare.

De atunci, el a restabilit, chiar a înăsprit, sancțiunile americane împotriva Iranului și chiar și acum susține, singur și împotriva tuturor celorlalte mari puteri, că măsurile punitive ale ONU vor reveni și ele.
Candidat pentru realegerea sa pe 3 noiembrie, Donald Trump consideră că Iranul va ceda după posibila sa victorie la „presiunea maximă” exercitată de Washington și va negocia un „nou acord” în condițiile americane.

Adversarul său democrat Joe Biden, care era vicepreședintele lui Barack Obama la momentul semnării acordului din 2015, continuă să apere acest text. Dar chestiunea ţine doar de un fir de aţă de când Teheranul a început să îşi încalce promisiunile făcute, ca răspuns la sancțiunile Statelor Unite.

„Statele Unite nu ne pot impune nici negocieri, nici război”, a spus, marţi, preşedintele Hassan Rohani.
„Viaţa este dură sub povara sancţiunilor. Dar viaţa fără independenţă ar fi şi mai grea”, a adăugat el.
Liderul iranian a estimat că poziţia Consiliului de Securitate al ONU, care a respins aproape în unanimitate solicitarea americană de restabilire a sancţiunilor internaţionale, reprezintă o „victoire”.

„Epoca dominaţiei şi a hegemoniei a luat sfârşit”, „acum, lumea trebuie să spună ‘nu’ intimidărilor şi aroganţei”, a insistat Rohani.

În discursul său, președintele Trump a făcut doar o scurtă aluzie la Iran, felicitându-se pentru faptul că și-a retras țara din acordul nuclear și că „a impus sancțiuni zdrobitoare pentru principala țară din lume care sprijină terorismul”.

Președintele francez Emmanuel Macron a răspuns, asigurând că Franța și aliații săi europeni, Germania și Regatul Unit, nu vor „compromite” refuzul lor de a sprijini restabilirea sancțiunilor ONU.

Denunţând „încălcările” acordului din 2015 „comise de Iran”, Macron a spus că manevra unilaterală și contestată a Washingtonului amenință „unitatea Consiliului de Securitate” şi „riscă să agraveze şi mai mult tensiunile din regiune”.

Emmanuel Macron a mai punctat că „în acest stadiu, strategia de la presiune maximă nu a permis să se pună capăt activităţilor destabilizatoare ale Iranului, nici să ne asigure că el nu se va putea dota cu arme nucleare”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul