Criteriul National

Hong Kong: lideri sancționați, nouă escaladare între Beijing și Washington – International

Hong Kong: lideri sancționați, nouă escaladare între Beijing și Washington – International
august 10
01:37 2020
Washingtonul a accentuat și mai mult confruntarea cu Beijingul adoptând sancțiuni contra a 11 lideri din Hong Kong, printre care șefa executivului, Carrie Lam. Măsuri radicale au fost luate de asemenea contra companiilor chinezești TikTok și WeChat.

Este tot mai mare tensiunea între Washington și Beijing, după ce Statele Unite au adoptat sancțiuni contra unui număr de 11 lideri din Hong Kong, printre care șefa executivului, Carrie Lam. În paralel, măsuri radicale au fost adoptate și față de companiile digitale chinezești TikTok și WeChat, relatează ​postul France 24, citat de Rador.

Guvernul american a anunțat vineri înghețarea bunurilor lui Carrie Lam, ale secretarilor pentru securitate și justiție și ale șefului poliției, acuzați că încearcă să restrângă autonomia teritoriului și “libertatea de exprimare sau de întrunire” a locuitorilor săi.

„Statele Unite susțin poporul Hong Kong-ului și vom utiliza toate instrumentele noastre și autoritățile noastre pentru a-i ținti pe aceia care aduc atingere autonomiei sale”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Un înalt oficial din Hong Kong, secretarul pentru comerț, Edward Yau, a calificat aceste sancțiuni drept „sălbatice, disproporționate și iraționale”. „Dacă Statele Unite fac unilateral acest tip de acțiune irațională, acest lucru va sfârși prin a afecta companiile americane”, a avertizat el.

Puțin mai târziu, biroul reprezentanței guvernului chinez în Hong Kong a condamnat și el sancțiunile americane, apreciindu-le drept „barbare și grosolane”.

„Nefastele intenții ale politicienilor americani de a susține persoane care sunt anti-chineze și a semăna dezordine în Hong Kong au fost dezvăluite la lumina zilei”, a declarat biroul într-un comunicat.

Înfruntarea devine tot mai dură, din iunie

Sancțiunile americane sunt un răspuns la adoptarea de către China, în iunie, a unei legi privind securitatea națională în fosta colonie britanică, care, potrivit detractorilor săi, duce la o scădere nemaivăzută a libertăților după retrocedarea Hong Kongului către China de către Regatul Unit, în 1997.

Ca represalii, președintele american, Donald Trump, anunțase la mijlocul lui iulie sfârșitul regimului economic preferențial acordat de Statele Unite teritoriului autonom, centru financiar internațional major, și prevăzuse sancțiuni contra unor oficiali din Hong Kong și China.

Între timp, climatul dintre cele două mari puteri se degradează. Acuzând China de spionaj, Washingtonul a închis consulatul acesteia din Houston (Texas), iar China a închis consulatul Statelor Unite de la Chengdu, în sud-estul Chinei.

Statele Unite s-au poziționat de asemenea împotriva Beijingului în diferendele teritoriale din Marea Chinei de Est și au acuzat-o că încalcă drepturile minorității musulmane uigure.

Dar cea mai radicală este creșterea tensiunii în domeniul tehnologic. Donald Trump a semnat joi un decret care interzice, peste 45 de zile, orice tranzacție „a persoanelor aflate sub jurisdicție americană” cu ByteDance, firma-mamă chineză a aplicației TikTok.

Președintele american a adoptat un decret similar privind platforma WeChat, care aparține gigantului chinez Tencent și este omniprezentă în viața chinezilor. Donald Trump a vorbit despre o „urgență națională”, acuzând cele două aplicații că își spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului.

Statele Unite „fac o manipulare și o represiune politică arbitrare, ceea ce nu va putea să ducă decât la propriul lor declin moral și la o afectare a imaginii lor”, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul