Criteriul National

Icoane crestine in istorie – cand au aparut ?!

Icoane crestine in istorie – cand au aparut ?!
februarie 21
01:02 2018

Catacombele dau marturie ca ori de cate ori crestinii se adunau ei, creau un mediu vizual care sa le reaminteasca de Imparatia lui Dumnezeu si sa-i ajute sa se roage.

Cel mai raspandit simbol a aparut in secolul al II-lea si era reprezentat de peste. Semn folosit inca din antichitate pentru a reprezenta fertilitatea si mai tarziu in epoca romana, erotismul, pestele a devenit o forma condensata a Crezului. Cuvantul peste in greaca este compus din cinci litere ce reprezinta o abreviere pentru Iesous Christos Theou Yios Soter – ceea ce in ramana inseamna Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu.

Cand crestinismul nu a mai fost o religie interzisa, arta crestina a parasit catacombele impreuna cu simbolurile pagane si s-a mutat rapid si energic pentru a crea propria asta, propria forma de exprimare. Dupa victoria Imparatului Constantin cu Maxentius in anul 312, crestinismul este recunoscut drept religie de stat. Mai multi imparati s-au alaturat crestinismului, ceea ce a dus la transformari masive. Constantin cel Mare, imitati de multi la acea vreme, a poruncit construirea mai multor biserici frumos gandite si pictate. Indiferent de cum se prezenta arta in acele vremuri, Biserica a devenit un puternic propagator al expresiei artistice, atat in arhitectura cat si in reprezentarile de imagine. Astfel Biseria are ocazia sa creeze si sa dezvolte o forma distincta de arta: arta crestina.

ICOANE ARGINT

In anul 330 Constantinopolul devine capitala imperiala. In secolele care au urmat a fost nevoie ca el sa devina oras sfant pentru a armoniza profanul cu sacrut. In secolul al IV-lea descoperim ca Hristos nu mai este portretizat ca filozof, ci ca Maestru al Universului. O legatura noua si puternica se formeaza acum intre stat si Biserica, unde Hristos este suveranul lumii crestine iar Imparatul este reprezentantul Sau pe pamant.

Bizantul se afla la intersectia dintre est si vest si a fost includea intregul bazin mediteranean. Avea capitala la Constantinopol, punctul de intalnire al Europei cu Asia. Desi bine legat de institutiile politice si sociale ale Imperiului Roman, a evoluat o noua regilie ecumenica – crestinismul.

Pentru icoane de argint, Icoane de Sfinti, Icoana Mantuitorului Iisus Hristos, Icoane binecunoscute cu Maica Domnului, puteti accesa http://icoaneargint.ro/ – un magazin online dedicat icoanelor lucrate din argint.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Zona IT

Zona IT

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro