Criteriul National

Icoane crestine in istorie – cand au aparut ?!

Icoane crestine in istorie – cand au aparut ?!
februarie 21
01:02 2018

Catacombele dau marturie ca ori de cate ori crestinii se adunau ei, creau un mediu vizual care sa le reaminteasca de Imparatia lui Dumnezeu si sa-i ajute sa se roage.

Cel mai raspandit simbol a aparut in secolul al II-lea si era reprezentat de peste. Semn folosit inca din antichitate pentru a reprezenta fertilitatea si mai tarziu in epoca romana, erotismul, pestele a devenit o forma condensata a Crezului. Cuvantul peste in greaca este compus din cinci litere ce reprezinta o abreviere pentru Iesous Christos Theou Yios Soter – ceea ce in ramana inseamna Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu.

Cand crestinismul nu a mai fost o religie interzisa, arta crestina a parasit catacombele impreuna cu simbolurile pagane si s-a mutat rapid si energic pentru a crea propria asta, propria forma de exprimare. Dupa victoria Imparatului Constantin cu Maxentius in anul 312, crestinismul este recunoscut drept religie de stat. Mai multi imparati s-au alaturat crestinismului, ceea ce a dus la transformari masive. Constantin cel Mare, imitati de multi la acea vreme, a poruncit construirea mai multor biserici frumos gandite si pictate. Indiferent de cum se prezenta arta in acele vremuri, Biserica a devenit un puternic propagator al expresiei artistice, atat in arhitectura cat si in reprezentarile de imagine. Astfel Biseria are ocazia sa creeze si sa dezvolte o forma distincta de arta: arta crestina.

ICOANE ARGINT

In anul 330 Constantinopolul devine capitala imperiala. In secolele care au urmat a fost nevoie ca el sa devina oras sfant pentru a armoniza profanul cu sacrut. In secolul al IV-lea descoperim ca Hristos nu mai este portretizat ca filozof, ci ca Maestru al Universului. O legatura noua si puternica se formeaza acum intre stat si Biserica, unde Hristos este suveranul lumii crestine iar Imparatul este reprezentantul Sau pe pamant.

Bizantul se afla la intersectia dintre est si vest si a fost includea intregul bazin mediteranean. Avea capitala la Constantinopol, punctul de intalnire al Europei cu Asia. Desi bine legat de institutiile politice si sociale ale Imperiului Roman, a evoluat o noua regilie ecumenica – crestinismul.

Pentru icoane de argint, Icoane de Sfinti, Icoana Mantuitorului Iisus Hristos, Icoane binecunoscute cu Maica Domnului, puteti accesa http://icoaneargint.ro/ – un magazin online dedicat icoanelor lucrate din argint.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Zona IT

Zona IT

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu