Criteriul National

Igiena intima la femei – Este dusul suficient de sigur?

Igiena intima la femei – Este dusul suficient de sigur?
iulie 08
12:56 2020

Se estimeaza ca 20% pana la 40% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani spun ca folosesc dusuri pentru igiena intima. Rata mai mare se observa la adolescente si la femeile afro-americane si hispanice. Pe langa faptul ca se simt mai proaspete, femeile spun ca se spala pentru a scapa de mirosurile neplacute, pentru a spala sangele menstrual dupa perioada de menstruatie, pentru a evita bolile cu transmitere sexuala si pentru a preveni o sarcina dupa actul sexual.

Cu toate acestea, expertii in sanatate spun ca dusul nu este eficient in niciunul dintre aceste scopuri. De asemenea, ei avertizeaza ca poate creste de fapt riscul de infectii, complicatii ale sarcinii si alte probleme de sanatate. Este o metoda de spalare a vaginului, de obicei cu un amestec de apa si otet. Dusurile care sunt vandute in farmacii si supermarketuri contin antiseptice si parfumuri. Dusul vine intr-o sticla sau punga si se pulverizeaza printr-un tub spre vagin. Multe femei folosesc dusuri irigatoare pentru a incerca sa scape de mirosul vaginal si cred ca acest lucru ajuta la mentinerea vaginului curat.

Desi se crede ca 1 din 5 femei intre 15 si 44 de ani practica dusul in mod regulat, aceasta poate avea consecinte neplacute si chiar periculoase.

De ce sunt folosite dusurile?
Utilizarea principala a dusurilor este de catre femei pentru a spala vaginul. Uneori, femeile aleg sa amestece apa cu alte lichide, cum ar fi otet sau sa cumpere produse de dus care pot contine ingrediente, cum ar fi bicarbonat de sodiu, iod, antiseptice sau parfum.

 

Femeile afirma ca folosesc dusul din urmatoarele motive:

  • pentru a scapa de mirosurile neplacute in vagin
  • pentru a preveni sarcina
  • pentru a spala lichidele corporale, cum ar fi sangele menstrual sau materialul seminal
  • pentru a reduce sansele de a contracta o infectie cu transmitere sexuala

In ciuda acestui fapt, nu s-a demonstrat ca dusul asigura vreunul dintre aceste obiective.

Este sigur dusul?
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie afirma ca femeile nu ar trebui sa foloseasca dusuri. Flora vaginala este formata din bacteriile din vagin. Acest lucru mentine vaginul sanatos si previne infectiile. Vaginul unei femei se ,,auto-curata” si poate mentine echilibrul corect al pH-ului fara interferente.

Dusul poate elimina bacteriile bune din vagin. Folosirea dusului poate modifica echilibrul de pH, poate permite bacteriilor sa se inmulteasca si apar infectiile, iritatiile si complicatiile mai severe.

Riscurile dusului
Dusul poate provoca mai mult rau decat bine. Potentialul complicatiilor, dintre care unele pot fi severe, depinde de motivele pentru care o femeie decide sa faca dus in primul rand.

Sarcina

Exista cateva riscuri, inclusiv infectiile si cervicita.
Dusul nu este o forma valida de contraceptie. Cu toate acestea, utilizarea unui dus poate ingreuna o femeie care incearca sa conceapa. De asemenea, femeile care fac dus regulat pot avea o sarcina mai complicata.

Femeile gravide pot prezenta:

  • nastere timpurie
  • probabilitatea crescuta de avort
  • sarcina extrauterina

Infectii

Exista o conceptie gresita comuna ca dusul poate ajuta la prevenirea infectiilor vaginale sau pentru a scapa de ele. Cu toate acestea, contrariul este adevarat. Imbatranirea regulata poate creste sansele unei femei de a dezvolta o infectie vaginala. Intreruperea echilibrului natural al pH-ului din vagin poate duce la infectii si vaginoza bacteriana. De fapt, femeile care fac dus sunt de cinci ori mai predispuse sa dezvolte vaginoza decat cele care nu. Folosirea unui dus cand o infectie este deja prezenta, de asemenea, mai probabil o sa inrautateasca si o sa raspandeasca in alte parti ale sistemului reproducator.

Este necesar dusul?
Vaginul unei femei se auto-curata si va scapa de lichidul seminal, sangele menstrual si alte lichide corporale de la sine. Curatarea cu un dus probabil va provoca deteriorarea vaginului, care in unele cazuri ar putea fi severa. O femeie care este ingrijorata de mirosul vaginal trebuie sa se adreseze medicului pentru a discuta problema. Folosirea unui dus pentru a elimina aceste ingrijorari ar putea masca problemele de baza si poate duce la complicatii mai severe daca nu sunt tratate.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

AbcSeo

AbcSeo

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul