Criteriul National

Igiena orală – sfaturi de îngrijire pentru o dantură perfectă

Igiena orală – sfaturi de îngrijire pentru o dantură perfectă
august 31
10:17 2021

Sănătatea bucală începe cu dinții curați. Menținerea unei igiene orale adecvate poate preveni bolile gingivale, cariile și durerile dentare. Ți-am pregătit o listă cu 7 sfaturi de îngrijire recomandate de specialiști.

 1. Spălă-ți dinții de două ori pe zi. Un periaj corect și eficient durează aproximativ 2 minute. Însă, nu trebuie să-ți periezi dinții imediat după ce ai mâncat, mai ales dacă e vorba de ceva acid, cum ar fi citricele sau băuturile carbogazoase, deoarece e posibil să-ți afectezi smalțul dinților sau să dezvolți o anumită sensibilitate dentară.
 2. Folosește produsele adecvate. Folosește o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți de o duritate adecvată, pentru a nu leza gingiile. Poți lua  în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrice sau cu baterii, care poate reduce placa mult mai eficient decât periajul manual.
 3. Utilizează o tehnică de periaj adecvată. Ține periuța de dinți la un unghi ușor oblic și îndreapt-o spre zona în care dintele se întâlnește cu gingia. Periază apoi ușor cu mișcări circulare scurte înainte și înapoi. Periajul prea puternic sau cu peri tari îți poate răni gingiile.
 4. Spală-te pe dinți timp de două minute. Nu uita să periezi ambele suprafețe ale dinților, interioară și exterioară, precum și limba.
 5. Menține totul curat și igienizat. Clătește întotdeauna periuța de dinți cu apă după periere. Păstrează periuța de dinți în poziție verticală și las-o să se usuce până când o folosești din nou. Încercați să păstrezi toate periuțele în suporturi separate pentru a preveni contaminarea încrucișată. Totodată, nu e necesar să acoperi periuțele de dinți sau să le depozitezi în recipiente închise, care pot încuraja dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.
 6. Înlocuiește regulat periuța de dinți. Cumpără o periuță de dinți nouă sau un cap de înlocuire pentru periuța de dinți electrică sau cu baterie la fiecare trei luni – sau mai devreme dacă perii se estompează sau devin neregulați.
 7. Folosește ața dentară. În mod normal, nu poți ajunge la bacteriile aflate în spațiile înguste dintre dinți și sub linia gingiei cu o periuță de dinți. De aceea, folosirea atei dentare zilnice este importantă.

Alte sfaturi pentru îngrijirea sănătății orale

În plus față de periajul zilnic și folosirea aței dentare, ia în considerare utilizarea apei de gură care conține fluor pentru a promova sănătatea bucală. De asemenea, rezistă tentației de a folosi scobitori sau alte obiecte care ți-ar putea răni gingiile și ar putea facilita pătrunderea bacteriilor. Dacă fumezi, trebuie să știi că tutunul crește riscul de apariție a multor boli, inclusiv a gingivitei și a cariilor.

Alimentele gata de consum sunt convenabile, dar poate nu atât de mult când vine vorba de dinții tăi. Consumul de produse proaspete și crocante conține nu numai fibre mai sănătoase, dar este și cea mai bună alegere pentru dinții tăi, întrucât ajută la curățarea smalțului.

În cele din urmă, în cazul alimentelor dulci, zahărul se transformă în acid în cavitatea bucală, care poate eroda apoi smalțul dinților. Acești acizi reprezintă principalele cauze ale apariției cariilor. Fructele acide, ceaiurile și cafeaua pot, de asemenea, să uzeze smalțul dinților. Deși nu trebuie neapărat să eviți astfel de alimente, nu este rău să le consumi cu moderație.

Când ai nevoie de o vizită la medicul stomatolog?

Pentru a preveni bolile gingivale și alte probleme de sănătate orală, e necesar să programezi de cel puțin 2 ori pe an o vizită la dentist. Între timp, este recomandat să îți contactezi medicul dentist dacă observi semne sau simptome care ar putea sugera probleme de sănătate orală, cum ar fi:

 • Gingii roșii sau umflate;
 • Gingii care sângerează în timpul periajului dentar sau al utilizării aței dentare;
 • Gingiile care încep să se îndepărteze de pe dinți (retracție gingivală)
 • Creșterea mobilității dinților;
 • Sensibilitate neobișnuită la cald sau la rece;
 • Respirație urât mirositoare sau gust neobișnuit în gură;
 • Masticație dureroasă.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul