Criteriul National

Importanța alăptării la bebeluși

Importanța alăptării la bebeluși
iunie 07
17:58 2022

Alăptarea reprezintă unul dintre cele mai naturale şi fireşti procese din lume. Proaspăta mămică îi asigură nou-născutului sursa naturală de hrană care îl va ajuta să crească sănătos şi puternic, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional.

Laptele matern

Laptele matern este cea mai sigură şi bogată sursă de nutrienţi naturali, necesară creşterii şi dezvoltării copilului. Cel mic va primi prin intermediul laptelui matern, hrana de care are nevoie pentru a creşte echilibrat şi sănătos din punct de vedere fizic, dar şi dragostea necesară unei dezvoltări emoţionale normale. Laptele matern deţine proprietatea de a se adapta nevoilor copilului şi de a se plia fiecărei etape de creştere. Prin debutul alăptării, imediat după momentul naşterii, nou-născutul va primi colostrul. Colostrul este primul lapte produs de glandele mamare imediat după naştere, reprezentând hrana potrivită sistemului digestiv încă imatur. Colostrul oferă imunitate împotriva bacteriilor şi virusurilor, dar are şi rol laxativ, necesar în echilibrarea  activităţii digestive şi în reducerea riscului de apariţiei unui icter prelungit. După primele zile de alăptare, colostrul se transformă în lapte, obţinând consistenţa specifică.

Alăptarea

Începutul perioadei de alăptare poate fi destul de dificil, mai cu seamă dacă mămica se află la prima naştere. Atât mama, cât şi nou-născutul vor traversa perioada de acomodare, vor începe să se cunoască şi să găsească cele mai bune căi prin care vor depăşi aceste prime momente dificile. Proaspăta mămică va învăţa cum să îşi protejeze sânii, cum să îi pregătească pentru alăptat, se va familiariza cu poziţiile corecte de alăptare, iar micuţul se va deprinde cu suptul. După acomodare, cei doi vor descoperi că alăptarea este foarte plăcută, devenind în scurt timp momentul mult aşteptat. Alăptarea trebuie să se efectueze după anumite reguli care vizează siguranţa şi sănătatea celui mic. Este foarte important ca mama să fie pregătită cu toate accesoriile şi produsele necesare, cu haine şi sutiene de alăptare, tampoane pentru sâni, creme şi unguente, Bebe Price venind în întâmpinarea nevoilor oricărei proaspete mămici, cu produse special destinate perioadei de alăptare.

Beneficiile alăptării pentru bebeluş

Alăptarea oferă bebeluşului toate resursele nutritive necesare unei bune dezvoltări fizice şi psihice. Prin alăptare se diminuează riscul de apariţie a bolilor precum otita, a afecţiunilor respiratorii şi digestive, se diminuează predispoziţiile spre un fond alergic. Procesul de alăptarea îl va ajuta pe micuţ să-şi dezvolte oasele şi muşchii faciali. Alăptarea micşorează deficitul de vitamina A. De asemenea, alăptarea oferă copilului siguranţă emoţională, prin contactul fizic pe care îl are cu mama, pe durata meselor.

Beneficiile alăptării pentru mamă

Alăptarea prezintă beneficii şi pentru mamă. Prin producerea laptelui matern se grăbeşte procesul de ardere al caloriilor, proces care ajută la pierderea kilogramelor acumulate pe durata sarcinii,  într-un timp scurt. Pe durata alăptării se produce hormonul prolactina cu un efect major de relaxare şi liniştire, mama echilibrându-şi astfel starea emoţională. Femeile care au alăptat, prezintă un risc redus de apariţie al cancerului ovarian şi mamar. Până la restabilirea ciclului menstrual, alăptarea se constituie în metodă de contracepţie.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul