Criteriul National

Importanta lecturii la adolescenti

Importanta lecturii la adolescenti
iulie 07
16:29 2020

In preadolescenta, muzica, sportul si televiziunea isi exercita puterea de atractie asupra copiilor, in acelasi timp in care lecturile scolare obligatorii indeparteaza o parte din placerea lecturii . Motive suficiente pentru a-si lasa gusturile sa se afirme, oferindu-le acces la o gama larga de genuri si optiuni variate, la o varsta in care cartile ii pot ajuta sa descopere bogatia emotiilor si diversitatea lumii.

Importanta lecturii

Televiziunea, in primul rand, urmata de muzica, cinema si sport, este marele concurent al lecturii in randul copiilor intre 10 si 12 ani. Cartea este retrogradata intr-o pozitie secundara in timpul liber al baietilor si fetelor de aceste varste. Statisticile spun ca trei din patru tweens le place sa citeasca, dar nu cheltuiti timp. Aproape jumatate dintre ei petrec mai putin de o ora pe saptamana savurand o carte fara text si nu verifica niciodata volumele din biblioteca scolii. Cu toate acestea, pare dovedit ca cu cat se dedica mai mult lecturii, cu atat performanta lor academica este mai buna.

In tarile dezvoltate, in special, lectura nu este la moda. Lectura este o activitate care este putin apreciata in societate si pe care tinerii o vad ca fiind „a persoanelor in varsta” sau a persoanelor rare si introvertite. Prin urmare, multi adolescenti refuza sa citeasca, iar cei care citesc prefera sa o pastreze in rusine.

Studiile arata ca la inceputul invatamantului secundar, copiii indica cititul ca fiind unul dintre hobby-urile lor preferate, dar odata cu avansarea adolescentei si in jurul varstei de paisprezece ani, doar 30% dintre elevi, in principal fete, continua sa citeasca in mod regulat. . La saisprezece , obisnuinta de lectura la tineri a scazut la 25%. Cititul este o activitate distractiva, dar am uitat asta. Pe https://foxi.ro/articol/carti-adolescenti gasiti un top cu cele mai populare carti pentru adolescenti din toate timpurile.

Relatia cu personajele din carte

Copiii si adolescentii au minunata capacitate de a se lasa transportati de o poveste, de a se pune in pantofii personajelor sale. Ei devin atat de identificati cu munca pe care au citit-o, incat cred ca a fost scrisa pentru ei. Citirea se simte emotii : ras, plans, cutremurandu … Adolescenta este varsta cand viata este fierbere. Iar romanele pentru aceasta etapa trebuie sa aiba aceleasi calitati ale tineretii: pentru a fi eficiente trebuie sa fie cu actiune rapida si bogate in emotii si sentimente.

Citind, adolescentul isi dezvolta imaginatia si adopta personalitatea mai multor eroi: cea a copiilor si a persoanelor in varsta, cea a personajelor de astazi, de ieri sau de maine. Lectura este, asadar, o modalitate de inmultire a vietii cuiva: infruntarea pericolului fara a fi amenintat cu adevarat, traind diferite situatii, suferinta si vindecare … Se bucura de o libertate formidabila, in fata stereotipurilor prezentate de televiziune. Iar oferta este enorma: romane istorice cu care se calatoreste in trecut; fictiune stiintifica, pentru a va delecta in viitor; de aventuri, care se deplaseaza in cele mai indepartate colturi ale planetei. Citindu-le, sunt cunoscute alte moduri de a trai, de a gandi, de a simti, ceea ce ne permite sa vedem modul nostru de viata diferit.

Realitatea reflectata in carti

Adolescenta este si epoca in care o persoana se deschide catre lume, in care se descopera toata frumusetea, cruzimea si complexitatea ei. Inocenta copilariei s-a terminat: parintii si profesorii cad de pe piedestalul lor si inceteaza sa mai fie repere. Romanul este modalitatea ideala de a intelege lumea, deoarece amesteca sentimentul, ratiunea si imaginatia. De asemenea, adolescentii au nevoie de o intriga pentru a se implica, dar trebuie sa se bazeze pe realitate. Fictiunea ofera adolescentilor libertatea de a-si imagina, gandi, confrunta si a scapa de impuneri. Le ofera sansa de a deveni adulti autonomi.

Cum romanele ajuta adolescentii

Trairea vietii celorlalte personaje este cu atat mai importanta la o varsta in care cineva se confrunta cu lumea adulta, incat se teme. Aceasta circumstanta este cea care explica succesul romanelor in oglinda, cele in care protagonistii sunt adolescenti de astazi cu probleme de varsta: dificultati de comunicare, disconfort, ingrijorare pentru viitor, dar si dragoste si prietenie. Citirea acestor tipuri de romane ii ajuta pe adolescenti sa se cunoasca mai bine si sa-si reafirme personalitatea.: cu ei isi dau seama ca nu sunt singurii care isi detesta (momentan) parintii si nici singurii care au probleme cu cei mai buni prieteni … In paginile lor, ei gasesc ceea ce simt si nu sunt capabili sa exprime . Citirea fictiunii le deschide lumii si altora, dar este mult mai mult decat atat. Pur si simplu ii ajuta sa fie ei insisi. Este o aventura spre esential.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

AbcSeo

AbcSeo

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul