Criteriul National

Importanța pregătirii formale în analiza de business

Importanța pregătirii formale în analiza de business
august 11
11:38 2017

Analiza de business – ori business analysis-ul, așa cum este denumită original – este un subiect de interes atât pentru reprezentanții companiilor cât și pentru clienții lor, întrucât BA-ul reprezintă puntea de legătură dintre aceștia și cel mai important pion în relaționarea avantajoasă a lor. Astfel, indiferent de domeniul de activitate – de la construcții, finanțe și până la organizații non-guvernamentale, dar mai ales în IT – business analyst-ul are un rol în crucial în procesul de dezvoltare și cooperare, fiind un fel de motor care identifică cele mai bune oportunități, în funcție de nevoile și cerințele din ce în ce mai diversificate ale piețelor sau ale stakeholderilor.

Rolul unui business analyst

Și spunem că BA-ul este important mai ales în IT și că va exista o creștere a cererii pentru astfel de roluri deoarece acesta este unul dintre cele mai prospere domenii la ora actuală în România. Potrivit unui studiu întocmit de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), „industria de software și servicii IT din România va depăși pragul de 4 miliarde de euro în 2017” iar „ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creștere și va atinge 79% în 2020, în condițiile curente ale pieței”.

Toată munca analistului de afaceri se reduce, în cele din urmă, la stabilirea șanselor de reușită sau, după caz, de eșec a unui proiect. Însă până la a ajunge la această concluzie, business analyst-ul  trebuie să înțeleagă complexitatea nevoilor oricărei organizaţii, indiferent de domeniul ei de activitate, să identifice soluții de îmbunătățire a modului în care compania operează și să ajute la derularea procesului de schimbare și implementare a acestor schimbări.

De ce este importantă specializarea

BA-ul este, deci, implicat în toate etapele prin care compania va trece pentru rezolvarea problemelor și soluționarea cerințelor de business, acționând, de asemenea, și ca un mediator care asigură buna comunicare între departamente, pentru o implementare corectă a noii strategii.

Și pentru că rolul unui business analyst este atât de important, cei care vor să se inițieze în domeniu au nevoie de o bază solidă de cunoștințe, în special dacă nu au o pregătire formală în analiza de business. În plus, există numeroase examene de certificare internațională – precum CCBA/CBAP, PMI-PBA sau CPRE – tot mai cerute pe piața de profil și extrem de utile pentru obținerea unui post mai bun, atât în țară, cât și în străinătate.

Dar tocmai pentru că interesul asupra activității BA-ului a ajuns să fie atât de mare, și oferta cursurilor care să te pregătească pentru o poziție de BA este tot mai variată. Însă asta nu înseamnă neapărat că este și ușor să alegi un astfel de curs.

Iată ce trebuie să iei în considerare în alegerea cursului potrivit de Analiză de Business Fundamentals:

  • Cursul pe care îl alegi trebuie să te ajute să înțelegi rolul BA-ului atât în interiorul proiectului, cât și la nivel organizațional;
  • Trebuie să îți indice clar diferențele dintre analiza de business și alte discipline, precum managementul de proiect;
  • Este foarte importantă învățarea diverselor metode de analiză și documentare a cerințelor cu care se confruntă orice business analyst;
  • Un curs bun trebuie să le ofere cursanților șansa de aplicare a cunoștințelor acumulate în studii de caz practice.

Una dintre cele mai apreciate companii de training din România, pe domeniul analizei de business și nu numai, este EDU EUPC, o echipă de traineri certificați internațional și educați la universități precum University of Oxford, Standford sau Executive Academy of Vienna.

Cursul de BA Fundamentals oferit de aceștia este singurul acreditat de către Institute of Leadership and Management UK, EDU EUPC fiind prima și singura companie din România acreditată de către ILM UK – organism care setează standarde în leadership și management la nivel internațional.

În plus, Analiza de Business Fundamentals a EDU EUPC este singurul curs din România predat după metoda Barbarei Carkenord, unul dintre fondatorii domeniului la nivel internațional. Mai multe despre acest curs, dar și despre perioadele de desfășurare și înscrieri găsești pe edu.eupc.ro.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo