Criteriul National

Impresii de după Marșul unionist -Luptă pentru Basarabia

Impresii de după Marșul unionist -Luptă pentru Basarabia
octombrie 24
06:45 2016

Peste 4000 de persoane s-au adunat sâmbătă 22 Octombrie în centrul Bucureştiului pentru a participa la marşul „Lupta pentru Basarabia”.Manifestanţii, majoritatea cetăţeni ai Republicii Moldova au  avut steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje pentru unirea  Basarabiei cu România şi le-au cerut autorităţilor şi politicienilor de la Bucureşti acţiuni ferme pentru realizarea reunificării.Marşul a fost organizat de platforma unionistă „Acţiunea 2012″.

mars

 

Sâmbătă a fost organizat un marș în Capitală, intitulat „Lupta pentru Basarabia”, manifestație care s-a dorit a atrage atenția politicienilor în legătură cu faptul că sunt foarte în urmă cu realitatea cât și agenda de țară.Aceasta prevedea, la un moment dat, realizarea dorinței unei mari părți a românilor de pe ambele maluri ale Prutului – Unirea Romaniei cu Republica Moldova în anul de grație 2018, la 100 de ani de la Marea Unire.

Pe drept cuvânt, fără a aduce atingere sau vreun prejudiciu de imagine cuiva aş dori să vă întreb direct pe dumnevoastră care este semnalul (dacă mai era necesar vreunul) ca actuala putere tehnocrată să audă de așa ceva și totodată să efectueze pași concreți pentru a o realiza?

 Mai mult ca sigur că cei 27 de ani de umilințe și nenumărate privări de libertate, segregări și separări impuse politic au fost o parte din motivele pentru care cei care militează pentru unirea Basarabiei cu România să ceară , cu decență și patriotism acest drept.

Şi dacă tot se vorbește în lumea politică de centenarul din 2018, acești aleși vor fi nevoiți să ia în considerare aceste doleanțe, fără să mai vorbească cu emfază, fără să mai trimită mesaje subliminale, mincinoase sau mai rău…să se prefacă sfioși că nu înțeleg. Totodată, ar trebui ca sfera politicului să nu mai influențeze decît pozitiv și să găbească demersurile pentru a se vorbi și înfăptui ceea ce denumesc și frumos ar fi realizat ca și Proiect de Țară.

received_10207529276378050

 

De aceea, acțiunile și ordinele cu care aleșii acționează trebuie să respecte voința populară și să fie fără de încrâncenare, fără de a- și arăta neputinţa sau forța de a trimite militari, jandarmi pe deplin încotoşmănați în armurile şi căşti negre, lucioase, înarmaţi cu bastoane şi pistoale, care să năvălească, să zdrobească speranța, să împartă, ca în alte vremuri de tristă amintire pumni şi picioare manifestanţilor paşnici ai oricărui marş patriotic. 

14611123_10209942655259704_5415718236784160149_n

Bineînţeles că, fără dialog nimic nu se poate articula sau etala. Fără să fie cerut ceva cu obstinație, orice ideal este oarecum un alt motiv de a fi doar subiectul unor certuri dintre liderele PNL sau PSD și motiv de ceartă în studiourile televiziunilor „pline de eminențe cenușii ” ce au mistificat şi luat în derâdere subiectul.
Sunt de părere că fără păstrarea echilibrului şi luarea contactului cu realitatea, până și speranța ca și coordonate se pot altera.Iar din acest punct de vedere,rolul presei libere este de a prezenta,de a forma și nu de a expune faptele apocaliptic.
Chiar din acest moment, mă delimitez de orice fel de asociere anti-românească atât de prezentă în hățișul mass mediei controlate care au creat și creează în continuare perdele mincinoase de fum și valuri.
Cu siguranță, de asemenea se explică un anume curent de a prezenta evenimentele. Iar, cei care sunt încă absorbiți și hipnotizați nu pot vedea dincolo de acest văl. Iar, dintre aceștia, doar dacă aveți inima și sufletul puternic, la o simplă trecere în revistă a acestui eveniment,veți observa reacții alergice,adverse de-a dreptul halucinante,profund anti-românești…
received_10207539755760028
Dar,cu voia dumneavoastră nu vreau să vă încarc negativ, dar nici nu doresc ca acest subiect „tocat”, pe de-ntregul masacrat  de către o parte a presei aservite Sistemului să treacă neobservat!
Concret, ca și exemplu elocvent stau abuzurile Jandarmeriei Române deoarece  nu credeam să trăiesc și să observ vreodată asemenea scene de coşmar care aduc alte pete acestor „câini de pază” ai celor care se cred că ne ar conduce, dar care sunt de fapt niște simpli politicieni, fără de viziune,vocaţie sau discurs.
received_327999597573746
Am fost prezent la marşul început în fața emblematicului Han a lui Manuc din  Piaţa Unirii din Capitală-locul unde s-a semnat și parafat ruperea Basarabiei de patria mamă.
Manifestația pașnică a străbătut bulevardele centrale ale Capitalei până în Piaţa Victoriei. Acolo urma să aibă loc un miting în faţa Guvernului.De fapt,așa cum era logic și firesc trebuia să aibă loc alocuțiuni și chiar anumite negocieri cu instituțiile statului.
Nu se ştie de ce, participanţii au decis să parcurgă Calea Victoriei, intenţionând să meargă spre Universitate. Reprezentanţii Ministerului de Interne au susţinut că nu exista autorizare pentru acest traseu. Aşa a și fost. Dar, oare de ce este atât de gravă iniţiativa unioniştilor ?

2016-10-22-basarabia-6

Din capul locului, nu a fost vorba de vreun protest politic. Acţiunea stradală nu a deranjat sau lezat pe absolut nimeni. A fost o manifestaţie patriotică, cu un public aparţinând unui spectru larg de opţiuni,în care au predominant tinerii. S-a dorit a fi iar un moment care trebuia să ne înfrăţească, un moment de înălţare naţională, ca o adevărată sărbătoare românească.

received_10207539754880006

Acum, după cele petrecute  vă rog să judecați lucrurile „la rece.” Personal, nu-mi doresc să vă isterizez sau să vă influențez în vreun fel. Totuși, dacă se poate, vreau să aduc în discuție alte aspecte, deoarece o mare parte dintre participanţi erau basarabeni, unii din ei copii, elevi de liceu sau studenţi, dar şi oameni veniţi din diferite zone ale ţării. Obosiţi după o noapte petrecută pe drum, aceşti oameni meritau să fie primiţi cu flori, nu cu lovituri de bâtă, cu îmbrânceli şi …. ferească Dumnezeu alte rele tratamente.
Pe unele fluxuri de știri consultate în timp real, se exagera evident,în sensul că jandarmii ar fi folosit gaze lacrimogene.Nimic mai fals, din dorința de a fi citiți, unele trusturi apelează la dezinformări și transformă realitatea în minciuni credibile,frumos ambalate.
În fine, era o zi de sâmbătă. Arterele Bucureştiului erau în mare parte pustii. În maximum trei sferturi de oră, această manifestare ar fi parcurs Calea Victoriei şi s-ar fi încheiat la Universitate. Mai mult ca sigur toți am fi fost scutiţi de tulburările care puteau continua sau chiar degenera.
received_327999600907079
 Din fericire,atitudinea liderilor acestei manifestări a fost una exemplară,pacifistă uar intimidarea venită din partea jandarmilor nu a influențat sau înfierbântat mulțimea.

 Momentul în care s-a ajuns în Piaţa Victoriei va fi îndelung comentat, controversat deoarece, ca întotdeauna dezbinarea și formele de manevrare psihologiei mulțimilor funcționează cu real succes…

Practic, totul se rupe în momentul în care unii dintre lideri decid (fără să aibe atâta înțelepciune și discernământ) să se reîntoarcă spre Piaţa Universităţii pe Calea Victoriei.De aici încolo, totul ține de un anumit fel de absurd, de epic cât și de grotesc.Cun bine intuiți, marșul devine rapid subiect de scandal, de breaking news ,exploatat din plin de o presă avidă de senzațional.

received_10207539760680151

Dar, altceva m-a determinat și intrigat să caut și să aflu.Este vorba de reacția jandarmilor, a scutierilor care a fost una dură, promptă și pe deplin abuzivă.

Interesându-mă am aflat că legislaţia statului român prevede că reacţia organelor ordinii publice „trebuie să fie proporţională cu actele de încălcare a legii.” Dar prin ceea ce Jandarmeria a arătat la Piaţa Victoriei, a fost doar o demonstraţie de forţă absolut gratuită, fără obiect, împotriva unor oameni paşnici, mulţi dintre ei veniţi acolo cu copii mici, care numai la aşa ceva nu s-ar fi aşteptat.

received_10207539757920082

Cu voia dumneavoastră, stimați cititori ai acestui portal independent de opinie și atitudine,îmi exprim dezgustul față de situația creată și prin acest articol vreau să aduc lumină asupra tuturor celor întâmplate.

Iar, fără a arăta cu degetul sau a politiza sunt pe deplin convins că „pas cu pas „, mandatul preşedintelui Klaus Iohannis,  se cam situează pe acelaşi calapod,pe aceeași scenă politică cu cea a premierul Dacian Julien Cioloş. Iar, din câte se pare acesta tinde să se asemene tot mai mult cu ultimii ani ai mandatului ex-preşedintelui „jucător” Traian Băsescu. Iar,dacă tot am adus în discuție și am prezentat faptic evenimentul, ar trebui ca starea interioară a fiecăruia să îi fie dictată de către inimă și conștiință.

Iar toată această sumă de afecte și idei ar necesita eliminarea acestei pâcle reci şi negre a sentimentelor și atitudinilor pline de aroganţe, de brutalitate  cât mai ales a abuzului ce se aşterne şi peste faţa umană a regimului Iohannis-Cioloş.

Să nu ajungem să rememorăm cinw ar fi cei care de mai multe decenii slujesc altor interese,peofund anti-naționale.Este cam aceeaşi faţă hâdă a urmaşilor Securităţii ce zâmbeşte cinic din tenebrele unde se pun la cale diversiuni, scenarii şi strategii de ţară.

Când jandarmii au făcut exces de zel, călcând în picioare sentimentele patriotice ale unioniştilor la Piaţa Victoriei, mi-am amintit de cu totul altceva. In primul rând, de acele fapte reprobabile ale minerilor din 91 dar și de acea „însoțire” petrecută în urmă cu aproape un an, atubci când mii de „tineri frumoşi şi curaţi” inundaseră arterele Capitalei după carnagiul de la Colectiv.
Da, este vorba de aceeaşi Jandarmerie care i-a lăsat să circule, escortându-i pe unde le-a poftit inima. Atunci trebuia să cadă un guvern, pentru a fi adus altul, al domnului Preşedinte… Atunci manifestaţiile erau necesare deoarece Bruxelles-ul trebuia să pună cu grație, la Bucureşti, un premier…
În schimb,acum nu s-a dat comandă „de la UE”, sau de la NATO ca acest lucru să devină dezirabil…Iar, pe toate canalele de comunicare majoritatea au fost etichetați și suspectați că ar fi (culmea penibilului!) pro-ruşi…
received_327999780907061
Mai multe nu doresc să dezvolt,din motive personale,lesne de înțeles.
Iar, ca și încheiere, după acest marș îmi rămâne întipărită, ca o traumă acea concluzie a Ministrului MAI Tudorache, conform căreia ” s- a decis că jandarmii nu mai au voie să comunice public în urma incidentelor.”
received_10207529271857937
Așadar, din acest moment nu mai am nimic de comentat sau de adăugat. România trebuie să depășească acest statut de a mai fi considerat un…stat polițienesc!
Sunt și voi rămâne fidel acestei cauze deoarece știu și simt nevoia de a mă bucura de faptul că România se trezește prin tinerii și cei care se simt liberi, tineri și vor unire!
„Basarabia n-a avut graniță la Prut!”
 received_10207539759800129
Sursa foto: https://www.facebook.com/DFM.productions/, http:// criteriul.ro
Prezentarea a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu