Criteriul National

Impresii din Elada ( Partea a Doua)

Impresii din Elada ( Partea a Doua)
august 20
09:33 2016

20160817_155509

Bucuriile sufletului sunt prilejuri deosebite și totodată destul de rare.Dar, atunci când ele se produc posedă acea forță de a fi resimțite pe de-a-ntregul, mistic dar și ființial.

Poate că,mai nimic nu pare întâmplător.Așa mi-am zis și după ce am fost conrctat la un adevărat izvor de sfințenie și liniște.Iar,cu siguranță de aceea, când popasurile duhovnicești și venirea și luarea în contact cu sfințiii-„adevărații casnici și prieteni si Lui Dumnezeu” sunt și rămân adânc întipărite în caseta sufletului.

Fiecare dintre noi avem acea doză de echilibru, de care , cu ajutorul sfinților ne putem identifica și regăsi în această societate ce,se pare că nu mai are uneori discernământ sau control…

Fie ca ne clatinam în credință sau, mai adesea, în nadejde de-a lungul vieții, cu ajutorul Sfinţilor vom putea trece peste grele ispite si încercări,adesea înadins prilejuite pentru a ne testa.

20160817_155455

Pe acest drum greu al Crucii, al jertfei de fiecare zi, se întâmplă să avem fiecare nevoie, asemenea “Geamănului” nostru-ca Sfântul Apostolul Toma, de o nouă încredințare și chiar de noi mărturii vii că Dumnezeu este viu, iubitor și îndelung rabdator și lucrător.

Asemenea ocazii, asemenea mărturii dar și senzații lăuntrice am avut parte atunci când am vizitat binecuvântatele locuri de la Nea Makri-mai precis locurile de care se leagă viața și existența mucenicească a Sfântului Efrem cel Nou. Recunosc deschis că această întâlnire cu Sfântul a avut darul si harul de a-mi iriga sufletul uscat și tulburat, care mi-a oferit posibilitatea să-mi împrospăteze cu un suflu nou credința.

Bucuria întâlnirii – fie si mijlocită prin recomandarea unei cunoștințe,unui suflet ales aflat la mii de kilometri distanță– cu un sfânt prin care Dumnezeu a lucrat și lucrează în chip minunat facerile sale de bine este una ce nu se poate uita și nu se poate confunda,  Pot afirma cu mâna pe inimă că pentru mine a fost o revelaţie, un fel de cale a inimii insetate de a-L avea o dată în plus mai aproape pe Mântuitorul Hristos, chiar de a pune degetul pe urmele rănilor Sale si de a-I simți prezența, spre înnoirea și alungarea oricăror incertitudini.

 

 M-am bucurat de pelerinajul și închinarea în Duh și în Adevăr la un Sfânt grec care a devenit mai cunoscut (și la noi) în ultimii ani, cu toate ca a trăit acum aproape șase sute de ani – Sfântul Mucenic Efrem cel Nou.

Recunosc că nu am știut nimic, cu toate că,în urmă cu ceva timp editurile Sophia si Cartea Ortodoxa traduceau din limba franceza si tipareau un volum cu totul deosebit, bogat ilustrat, care avea să se epuizeze destul de repede, cu titlul: “Viața, aratările, minunile, acatistul și paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, grabnicul ajutător și marele făcător de minuni“. 

 

 Sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Efrem se găsesc la mânăstirea Buneivestiri din Néa-Makri (Attica, Grecia) si sunt izvorâtoare de bună mireasmă și de multe tămăduiri.

“Pe unii i-a vindecat de boli incurabile, altora le-a întărit credința zăbavnică, pe alții i-a izbăvit din primejdii ori din foc și pe mulți deznădăjduiți i-a mângâiat, arătându-le ce chinuri a răbdat el însuși pentru dragostea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos“ (Acatistul Sfântului)

 

 

Pe final, înalț o rugăciune, cu speranța că aceste rânduri și impresii au avut darul de a creiona, atât cât se poate simți și înțelege întâlnirea mea tainică cu acest Sfânt.

Sfinte Părinte și Mare Mucenice Efrem, roagă-te Lui Hristos Dumnezeu pentru tămăduirea sufletelor și a trupurilor noastre.

Sursa foto: Arhiva personală

Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo