Criteriul National

Impresii din Elada ( Partea a Doua)

Impresii din Elada ( Partea a Doua)
august 20
09:33 2016

20160817_155509

Bucuriile sufletului sunt prilejuri deosebite și totodată destul de rare.Dar, atunci când ele se produc posedă acea forță de a fi resimțite pe de-a-ntregul, mistic dar și ființial.

Poate că,mai nimic nu pare întâmplător.Așa mi-am zis și după ce am fost conrctat la un adevărat izvor de sfințenie și liniște.Iar,cu siguranță de aceea, când popasurile duhovnicești și venirea și luarea în contact cu sfințiii-„adevărații casnici și prieteni si Lui Dumnezeu” sunt și rămân adânc întipărite în caseta sufletului.

Fiecare dintre noi avem acea doză de echilibru, de care , cu ajutorul sfinților ne putem identifica și regăsi în această societate ce,se pare că nu mai are uneori discernământ sau control…

Fie ca ne clatinam în credință sau, mai adesea, în nadejde de-a lungul vieții, cu ajutorul Sfinţilor vom putea trece peste grele ispite si încercări,adesea înadins prilejuite pentru a ne testa.

20160817_155455

Pe acest drum greu al Crucii, al jertfei de fiecare zi, se întâmplă să avem fiecare nevoie, asemenea “Geamănului” nostru-ca Sfântul Apostolul Toma, de o nouă încredințare și chiar de noi mărturii vii că Dumnezeu este viu, iubitor și îndelung rabdator și lucrător.

Asemenea ocazii, asemenea mărturii dar și senzații lăuntrice am avut parte atunci când am vizitat binecuvântatele locuri de la Nea Makri-mai precis locurile de care se leagă viața și existența mucenicească a Sfântului Efrem cel Nou. Recunosc deschis că această întâlnire cu Sfântul a avut darul si harul de a-mi iriga sufletul uscat și tulburat, care mi-a oferit posibilitatea să-mi împrospăteze cu un suflu nou credința.

Bucuria întâlnirii – fie si mijlocită prin recomandarea unei cunoștințe,unui suflet ales aflat la mii de kilometri distanță– cu un sfânt prin care Dumnezeu a lucrat și lucrează în chip minunat facerile sale de bine este una ce nu se poate uita și nu se poate confunda,  Pot afirma cu mâna pe inimă că pentru mine a fost o revelaţie, un fel de cale a inimii insetate de a-L avea o dată în plus mai aproape pe Mântuitorul Hristos, chiar de a pune degetul pe urmele rănilor Sale si de a-I simți prezența, spre înnoirea și alungarea oricăror incertitudini.

 

 M-am bucurat de pelerinajul și închinarea în Duh și în Adevăr la un Sfânt grec care a devenit mai cunoscut (și la noi) în ultimii ani, cu toate ca a trăit acum aproape șase sute de ani – Sfântul Mucenic Efrem cel Nou.

Recunosc că nu am știut nimic, cu toate că,în urmă cu ceva timp editurile Sophia si Cartea Ortodoxa traduceau din limba franceza si tipareau un volum cu totul deosebit, bogat ilustrat, care avea să se epuizeze destul de repede, cu titlul: “Viața, aratările, minunile, acatistul și paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, grabnicul ajutător și marele făcător de minuni“. 

 

 Sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Efrem se găsesc la mânăstirea Buneivestiri din Néa-Makri (Attica, Grecia) si sunt izvorâtoare de bună mireasmă și de multe tămăduiri.

“Pe unii i-a vindecat de boli incurabile, altora le-a întărit credința zăbavnică, pe alții i-a izbăvit din primejdii ori din foc și pe mulți deznădăjduiți i-a mângâiat, arătându-le ce chinuri a răbdat el însuși pentru dragostea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos“ (Acatistul Sfântului)

 

 

Pe final, înalț o rugăciune, cu speranța că aceste rânduri și impresii au avut darul de a creiona, atât cât se poate simți și înțelege întâlnirea mea tainică cu acest Sfânt.

Sfinte Părinte și Mare Mucenice Efrem, roagă-te Lui Hristos Dumnezeu pentru tămăduirea sufletelor și a trupurilor noastre.

Sursa foto: Arhiva personală

Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo