Criteriul National

Impresii din Elada (Partea Întâi)

Impresii din Elada (Partea Întâi)
august 19
17:28 2016

 

20160818_173757

Această postare nu se dorește a fi vreo reclamă (mai mult sau mai puțin mascată) ci doar o confesiune, o impresie a unui început de concediu prin Atena,Pireu și să sperăm si Insula Aegina.

De cum ajungi pe miticul pamant al Eladei, parcă simți că ceva sau mai bine zis Cineva a binecuvântat aceste locuri.

Chiar se spune că odată ce ai călcat pe pământ elen, vei fi impresionat şi te vei întoarce iar şi iar şi iar… Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu.

Chiar din avion am vizualizat insule superbe, plaje întinse şi ascunse, cu nisip fin, munţi înalţi, peisaje stâncoase, dealuri pline de măslini şi pini mediteraneeni, oraşe antice şi staţiuni agitate, tradiţii frumoase, valori istorice inestimabile.

Grecia este ţara în care peisajul muntos şi cel marin alternează, la fel cum alternează trecutul şi prezentul, pământ încărcat cu istorie şi cultură de mii de ani.

20160818_222124

După mai bine de patru zile,pot să mărturisesc că toate acestea m-au fermecat şi încă am văzut prea puţin.

Totodată, gustul pentru frumos și apkecarea spre spiritualitate nu este ceva artificial .Prezența numeroaselor buserici,mânăstiri pe tot cuprinsul Greciei sunt o dovadă în acest sens.Numai dacă amintesc de către „prietenii Lui Dumnezeu”-sfinții odrasliți din aceste locuri, minunile lor, puterea exemplului lăsat etc și parca o picăturădin Harul Divin are forța de a mă strabate ființial!

20160817_155457

Bineînțeles, aici pe aceste tărâmuri am plecat însoțit de un bun prieten și redactor al ziarului cu care și de care mă leagă foarte multe lucruri.

Totodată, ca să înțelegeți aventura aceasta, pot să vă spun că nimic nu a fost planificat,in afară de perioada de ședere si automat drumul dus-întors cu avionul. Și,ca să nu vă tulbur sau să vă pun răbdarea la încercare,provocarea de a petrece și a lua contact cu oamenii,cultura,obiceiurile și locurile vechii Elade decurge într-un mod aparte,entuziasmant.

20160818_172005

Printre altele,trebuie să amintesc de apetisanta bucătărie tradiţională grecească, muzica şi dansurile greceşti, precum şi ospitalitatea grecilor, în special a bărbaţilor greci.

Cu toate acestea, există chiar „viață de după criza grecească”,așa cum îmi povesteau mai mulți oameni cu diferite prilejuri-în discuții formale sau non-formale.

Interesant și bine de reținut rămâne aspectul care se leagă de interesul turiștilor ce practic susțin mai mult de jumătate din PIB-ul Greciei,conform ultimelor date consultate, bazate pe studii, grafice și analize.

Și ,cu toate acestea, peoverbiala lor poftă de viaţă, bucurie uneori lipsește sau e cumva reținută,iar acest lucru este explucabil deoarece conducătorii nu sunt agreați,nici iubiți-cu atât mai mult organismele „salvatoare” precum UE sau FMI.

20160818_161002

Cu speranța că aceste impresii și gânduri v-au fost suficiente și real folos,cu reverență mă înclin în fața dumneavoastră,urându-vă toate cele bune!

Sursa foto : Arhiva personală

Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo