Ansamblul Les Dissonances , cu Xavier Phillips la violoncel au concertat de la ora 17 00, la Ateneu, cu un program alcătuit din lucrări ale lui Schnittke, Enescu și Brahms.
După un prim concert încununat cu succes, acest prestigios ansamblu francez a oferit publicului un alt momet de grație.
Primul opus a fost lucrarea lui Alfred Schnittke Moz Art a la Haydn. Această inedită și totdată glumeață lucrare a fost compusă în anul 1977, la o sugestie extrem de ofertantă în acel timp.
După o primă variantă încredințată duo ului violonistic, Schnittke va elabora o versiune mai diversificată pentru doi violoniști, două grupuri de coarde și dirijor, urmate de încă alte două versiuni (1980 și 1990) destinate altor combinații de instrumente.
În această versiune interpretativă s- a remarcat tehnica folosită a citatului muzical, a colajului.Debutează cu o introducere a grupului de tutti ce va asigura acea pânză sonoră peste care se va broda o mini- cadență a celor dooi soliști.Cumulul de disonanțe cât și multiplele derapaje sonore modulatorii au apărut pe tot parcursul celor douăsprezece minute. Aceste momente vor crea surprize auditoriului cât și o bine dispusă stare a executanților.
Gluma muzicală cât și nota de umor rezultă din aceste caractere îmbinate. Citatele mozartiene sunt rodul unor prelucrări, tra.nsformări și inserții foarte atent și chiar strategic plasări, în tot acest tulburat și disonant material muzical.Grupul francez a evidențiat cu precizie citatele mozartiene din cvartete, din simfonii, din lucrările concertante și a rezultat o interpretare vie, strălucitoare.
Efectele comice,foarte bine regizate au întregit acest opus și totul s-a terminat exact ca în celebra Simfonie a despărțirii , în care doar dirijorul virtual, cu gesturi largi va rămâne pe scena părăsită de către instrumentiști…
Cel de- al doilea opus a fost Simfonia Concertantă pentru violoncel și orchestră, op 8 în si minor aparținând lui George Enescu. Solist a fost excelentul cellist Xavier Phillips.
Lucrare de tinerețe, compusă în anul 1901, această Simfonie cu caracter concertant dedicată violoncelului se impune în literatura de specialitate. Cu acel elan creator, tipic romantic, violoncelul va înfățișa ideatic și sonor pagini de o vibrantă pasiune, de-a dreptul rapsodice.
De asemenea , în această lucrare sunt prezente și pasaje de virtuozitate instrumentală, perfect contopite în acest discurs dintre solist și orchestră.Fantezia enesciană are puternice substraturi post romantice.
Interpretarea acestui opus concertant a fost una de calitate deoarece experimentatul cellist a avut da capo al fine o siguranță și o eleganță desăvârșită. În spiritul mizicii, David Grimal a condus admirabil, din scaunul de concert maestru tot acest ansamblu.
Am remarcat totdată ca tocmai această lucrare concertantă poate fi considerată urmașa spirituală a lucrărilor similare în care violoncelul solo, obligat de scriitură este detașat de orchestră și se impune ca și lider al tratării ideilor materialului muzical.
Lucrarea se va termina triumfal în tonalitatea omonimei- Si Major.
Ovațiile prelungite și nenumăratele chemări la rampă l au determinat pe solist să ofere un bis, o primă parte a unei sonate, în scordatură aparținând compozitorului Henri Dutillieux.
După o pauză de 15 minute, ansamblul a prezentat o antologicp versiune a Simfoniei numărul unu de Johannes Brahms, op 68 în do minor.
Simfonia are cele patru părți tradiționale, prima și a patra debutând cu câte o introducere contrastantă ca tempo, cu rol de captare a atenției pentru ceea ce va veni.Discursul muzical se împletește din temele muzicale ce posedă un caracter monumental, dar sunt încărcate ca tensiuni ce le pun în mișcare și totodată le valorifică potențialul expresiv.
Ansamblul a fost excelent manageriat și totodată instrumentiștii au cântat cu o plăcere și dăruire de-a dreptul unice, exemplară!
O asemenea lecție de muzică, de a cânta cu plăcere RAR mi-a fost dt să fiu părtaș! Consider acest concert ca fiind unul dintre cele mai bune din tot acest Festival George Enescu!
Sursa foto www.les-dissonances.eu
There are no comments at the moment, do you want to add one?
Write a comment