Criteriul National

In Bucuresti este mai rentabil sa cumperi un apartament decat sa inchiriezi

In Bucuresti este mai rentabil sa cumperi un apartament decat sa inchiriezi
septembrie 01
12:05 2017

apartamente bucurestiIn timp ce pretul chiriilor la apartamentele listate in bazele de date ale diverselor agentii imobiliare Bucuresti se mentin la o valoare relativ constanta – neluand in calcul scumpirile si ieftinirile sezoniere – pretul de vanzare al apartamentelor a atins un minim si incepe sa creasca usor. Astfel, daca Bucurestiul este luat drept punct de referinta, expertii agentiilor imobiliare considera ca in momentul actual este mult mai rentabil de cumparat un apartament decat de inchiriat pe termen lung.

Chiria la un apartament de 3 camere este mai scumpa decat rata la un credit ipotecar

Exista in mod evident o anumita categorie de persoane care este interesata doar de anunturile de inchiriere de pe site-urile de anunturi imobiliare pe motive ce tin de criterii practice, respectiv o locuinta permanenta in alt oras sau intentia de a calatorii sau a se stabili in afara tarii. Pe de alta parte, analistii explica existenta unui mare procent de persoane care traiesc in continuare cu impresia ca a inchiria, de obicei de la particulari, prin intermediul unor anunturi pe site-uri de specialitate precum Gimo.ro, este mai convenabil decat a isi cumpara propria locuinta.

Aceasta idee si anume ca plata chiriei este mai usor de acoperit decat cea a unei rate lunare, a ramas adanc inradacinata din perioada in care pretul apartamentelor cunoscuse o crestere fara precedent, perioada cunoscuta drept boom-ul imobiliar. In conditiile in care apartamentele ajungeau sa coste cu usurinta si peste 100.000 de euro, iar sprijinul guvernamental venit abia pe perioada de criza, in 2009, prin programul Prima Casa nu exista, singura optiune de achizitie a unui apartament erau creditele ipotecare cu rata lunara dubla sau chiar tripla fata de pretul chiriei.

In prezent, lucrurile stau foarte diferit. In Capitala, spre exemplu, majoritatea apartamentelor, cu exceptia unor zone precum cea nordica si cea centrala, se incadreaza in sumele oferite prin programul Prima Casa, a carui valoare maxima de finantare este echivalentul in lei a 57.000 de euro.

La un apartament de 3 camere in valoare aproximativ 60.000 de euro, expertii de la agentii imobiliare de top calculeaza ca rata lunara este de aproximativ 330 de euro pe luna, prin comparatie cu o chirie care porneste de la 300 euro pe luna, dar poate ajunge si la 400 de euro sau mai mult in functie de zona.

Avansul minim impiedica in continuare trecerea de la chirie la a deveni proprietar

In ciuda faptului ca cifrele arata ca este mult mai convenabil sa se plateasca o rata lunara decat o chirie de aceiasi valoare, sau chiar mai scumpa, exista in continuare factori care impiedica chiriasii pe termen lung sa isi cumpere propriile apartamente.

Desi site-urile de anunturi imobiliare raporteaza o crestere a numarului de oferte de la particulari, oferte la preturi bune si care reduc de asemenea cheltuiala cu plata comisionului unui agent imobiliar, problema avansului minim, care la un apartament de 3 camere poate ajunge la cateva mii de euro plus diferenta dintre pretul imobilului si suma oferita de banca inseamna un efort financiar de multe ori peste puterile chiriasilor.

Astfel, chiriasii din Capitala prefera sa continue colaborarea cu particularii de la care inchiriaza uneori de 10-15 ani, atat pe motivul ca nu detin fondurile necesare pentru a plati un avans, cat si pentru ca, la multi apare un anumit atasament fata de locuinta inchiriata pe termen lung.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo