Criteriul National

In Bucuresti este mai rentabil sa cumperi un apartament decat sa inchiriezi

In Bucuresti este mai rentabil sa cumperi un apartament decat sa inchiriezi
septembrie 01
12:05 2017

apartamente bucurestiIn timp ce pretul chiriilor la apartamentele listate in bazele de date ale diverselor agentii imobiliare Bucuresti se mentin la o valoare relativ constanta – neluand in calcul scumpirile si ieftinirile sezoniere – pretul de vanzare al apartamentelor a atins un minim si incepe sa creasca usor. Astfel, daca Bucurestiul este luat drept punct de referinta, expertii agentiilor imobiliare considera ca in momentul actual este mult mai rentabil de cumparat un apartament decat de inchiriat pe termen lung.

Chiria la un apartament de 3 camere este mai scumpa decat rata la un credit ipotecar

Exista in mod evident o anumita categorie de persoane care este interesata doar de anunturile de inchiriere de pe site-urile de anunturi imobiliare pe motive ce tin de criterii practice, respectiv o locuinta permanenta in alt oras sau intentia de a calatorii sau a se stabili in afara tarii. Pe de alta parte, analistii explica existenta unui mare procent de persoane care traiesc in continuare cu impresia ca a inchiria, de obicei de la particulari, prin intermediul unor anunturi pe site-uri de specialitate precum Gimo.ro, este mai convenabil decat a isi cumpara propria locuinta.

Aceasta idee si anume ca plata chiriei este mai usor de acoperit decat cea a unei rate lunare, a ramas adanc inradacinata din perioada in care pretul apartamentelor cunoscuse o crestere fara precedent, perioada cunoscuta drept boom-ul imobiliar. In conditiile in care apartamentele ajungeau sa coste cu usurinta si peste 100.000 de euro, iar sprijinul guvernamental venit abia pe perioada de criza, in 2009, prin programul Prima Casa nu exista, singura optiune de achizitie a unui apartament erau creditele ipotecare cu rata lunara dubla sau chiar tripla fata de pretul chiriei.

In prezent, lucrurile stau foarte diferit. In Capitala, spre exemplu, majoritatea apartamentelor, cu exceptia unor zone precum cea nordica si cea centrala, se incadreaza in sumele oferite prin programul Prima Casa, a carui valoare maxima de finantare este echivalentul in lei a 57.000 de euro.

La un apartament de 3 camere in valoare aproximativ 60.000 de euro, expertii de la agentii imobiliare de top calculeaza ca rata lunara este de aproximativ 330 de euro pe luna, prin comparatie cu o chirie care porneste de la 300 euro pe luna, dar poate ajunge si la 400 de euro sau mai mult in functie de zona.

Avansul minim impiedica in continuare trecerea de la chirie la a deveni proprietar

In ciuda faptului ca cifrele arata ca este mult mai convenabil sa se plateasca o rata lunara decat o chirie de aceiasi valoare, sau chiar mai scumpa, exista in continuare factori care impiedica chiriasii pe termen lung sa isi cumpere propriile apartamente.

Desi site-urile de anunturi imobiliare raporteaza o crestere a numarului de oferte de la particulari, oferte la preturi bune si care reduc de asemenea cheltuiala cu plata comisionului unui agent imobiliar, problema avansului minim, care la un apartament de 3 camere poate ajunge la cateva mii de euro plus diferenta dintre pretul imobilului si suma oferita de banca inseamna un efort financiar de multe ori peste puterile chiriasilor.

Astfel, chiriasii din Capitala prefera sa continue colaborarea cu particularii de la care inchiriaza uneori de 10-15 ani, atat pe motivul ca nu detin fondurile necesare pentru a plati un avans, cat si pentru ca, la multi apare un anumit atasament fata de locuinta inchiriata pe termen lung.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo