Criteriul National

In Bucuresti este mai rentabil sa cumperi un apartament decat sa inchiriezi

In Bucuresti este mai rentabil sa cumperi un apartament decat sa inchiriezi
septembrie 01
12:05 2017

apartamente bucurestiIn timp ce pretul chiriilor la apartamentele listate in bazele de date ale diverselor agentii imobiliare Bucuresti se mentin la o valoare relativ constanta – neluand in calcul scumpirile si ieftinirile sezoniere – pretul de vanzare al apartamentelor a atins un minim si incepe sa creasca usor. Astfel, daca Bucurestiul este luat drept punct de referinta, expertii agentiilor imobiliare considera ca in momentul actual este mult mai rentabil de cumparat un apartament decat de inchiriat pe termen lung.

Chiria la un apartament de 3 camere este mai scumpa decat rata la un credit ipotecar

Exista in mod evident o anumita categorie de persoane care este interesata doar de anunturile de inchiriere de pe site-urile de anunturi imobiliare pe motive ce tin de criterii practice, respectiv o locuinta permanenta in alt oras sau intentia de a calatorii sau a se stabili in afara tarii. Pe de alta parte, analistii explica existenta unui mare procent de persoane care traiesc in continuare cu impresia ca a inchiria, de obicei de la particulari, prin intermediul unor anunturi pe site-uri de specialitate precum Gimo.ro, este mai convenabil decat a isi cumpara propria locuinta.

Aceasta idee si anume ca plata chiriei este mai usor de acoperit decat cea a unei rate lunare, a ramas adanc inradacinata din perioada in care pretul apartamentelor cunoscuse o crestere fara precedent, perioada cunoscuta drept boom-ul imobiliar. In conditiile in care apartamentele ajungeau sa coste cu usurinta si peste 100.000 de euro, iar sprijinul guvernamental venit abia pe perioada de criza, in 2009, prin programul Prima Casa nu exista, singura optiune de achizitie a unui apartament erau creditele ipotecare cu rata lunara dubla sau chiar tripla fata de pretul chiriei.

In prezent, lucrurile stau foarte diferit. In Capitala, spre exemplu, majoritatea apartamentelor, cu exceptia unor zone precum cea nordica si cea centrala, se incadreaza in sumele oferite prin programul Prima Casa, a carui valoare maxima de finantare este echivalentul in lei a 57.000 de euro.

La un apartament de 3 camere in valoare aproximativ 60.000 de euro, expertii de la agentii imobiliare de top calculeaza ca rata lunara este de aproximativ 330 de euro pe luna, prin comparatie cu o chirie care porneste de la 300 euro pe luna, dar poate ajunge si la 400 de euro sau mai mult in functie de zona.

Avansul minim impiedica in continuare trecerea de la chirie la a deveni proprietar

In ciuda faptului ca cifrele arata ca este mult mai convenabil sa se plateasca o rata lunara decat o chirie de aceiasi valoare, sau chiar mai scumpa, exista in continuare factori care impiedica chiriasii pe termen lung sa isi cumpere propriile apartamente.

Desi site-urile de anunturi imobiliare raporteaza o crestere a numarului de oferte de la particulari, oferte la preturi bune si care reduc de asemenea cheltuiala cu plata comisionului unui agent imobiliar, problema avansului minim, care la un apartament de 3 camere poate ajunge la cateva mii de euro plus diferenta dintre pretul imobilului si suma oferita de banca inseamna un efort financiar de multe ori peste puterile chiriasilor.

Astfel, chiriasii din Capitala prefera sa continue colaborarea cu particularii de la care inchiriaza uneori de 10-15 ani, atat pe motivul ca nu detin fondurile necesare pentru a plati un avans, cat si pentru ca, la multi apare un anumit atasament fata de locuinta inchiriata pe termen lung.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro