
Atat cladirile nou construite, cat si cele vechi, care trec printr-un proces de modernizare ar trebui sa aiba un sistem de protectie impotriva incendiilor. In unele situatii, cladirile respective nu pot fi folosite daca nu respecta toate cerintele referitoare la acest aspect.
Prin urmare, constructorii sunt nevoiti sa intervina si sa faca modificarile necesare pentru ca un spatiu, indiferent daca are o destinatie rezidentiala, industriala sau comerciala, sa ofere protectie impotriva incendiilor atat oamenilor, cat si obiectelor si produselor din interior.
Cine ofera autorizatia ISU?
Pentru a putea primi o autorizatie ISU pentru cladirea pe care o detin sau administreaza, oamenii trebuie sa puna in aplicare toate masurile impuse pentru oferirea sigurantei la incendiu. Ulterior, inspectorii ISU – Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta – vor veni pentru a inspecta spatiul respectiv si daca sunt puse in aplicare toate masurile necesare, in mod corect, de catre constructor.
De asemenea, toate aceste masuri trebuie sa fie prevazute si in documentatiile tehnice de proiectare, care ar trebui depuse la dosarul care insoteste cererea pentru avizul ISU.
Numai dupa ce dosarul este complet, iar masurile sunt aplicate corect, inspectorii ISU vor acorda cladirii in cauza autorizatia de securitate la incendiu, fara de care nu ar fi putut functiona legal.
Cand este necesar avizul ISU?
Avizul este documentul in care sunt propuse masurile care urmeaza a fi luate cu privire la securitatea la incendiu. Pentru elaborarea tuturor acestor documente, oamenii pot apela la serviciile unui birou de arhitectura, de preferat cel cu care au colaborat si pentru construirea sau renovarea caldirii.
Situatiile in care se impune existenta unui astfel de aviz sunt in cazul cladirilor care trec printr-un proces de modernizare sau care isi schimba destinatia, in vederea elaborarii certificatului de urbanism, in cazul constructiilor noi, care sunt prevazute cu sisteme de detectare si stingere a incendiilor sau pentru constructiile care sunt ridicate in incinta parcelelor.
Prin urmare, toate cladirile care sunt nou construite sau trec printr-un proces de modernizare, mai ales daca au o destinatie publica, trebuie sa indeplineasca toate prevederile de securitate in caz de incendiu si sa detina autorizatia ISU pentru functionare.