Criteriul National

„În numele copiilor” – mesajul de pe o rachetă folosită la atacul din Kramatorsk / Rusia spune că nu folosește acel tip de rachete, dar imaginile apărute pe internet o contrazic

„În numele copiilor” – mesajul de pe o rachetă folosită la atacul din Kramatorsk / Rusia spune că nu folosește acel tip de rachete, dar imaginile apărute pe internet o contrazic
aprilie 08
14:00 2022

Pe unul din segmentele celor două rachete care au lovit în plin gara din Kramatorsk și a ucis zeci de civili care se îngrămădeau să fugă de război apare scris „за детей” ( „Za ditii” , trad. „pentru copii/în numele copiilor”).

Racheta folosita in atacul din KramatorskFoto: Colaj foto

Mulți pe internet au remarcat cele scrise pe unul din segmentele de rachetă ce au căzut în orașul din estul Ucrainei, în ideea în care cele scrise – „за детей” – au sensul de „răzbunare pentru copii”.

Unii au speculat că probabil ar fi o referire la cuvântul „детей” ce apărea scris mare, vizibil din satelit, în fața și în spatele teatrului din Mariupol, bombardat până la ruine de către ruși.

Alții au spus că aceste cuvinte sunt folosite și de propaganda rusă pentru a justifica „operațiunea militară specială” din Ucraina care ar fi ucis copii.

Alți internauți au remarcat că segmentul e rachetă ar fi parte a unui sistem Tochka-U, un sistem de rachete balistice de origine sovietică și care, aparent, e operațional doar de partea Ucrainei. Rusia, teoretic, a avut și ea în inventar sistemul Tochka-U, dar l-a scos din uz în ultimii ani, înlocuindu-le cu rachetele Iskander.

Rusia a informat vineri dimineață că a lansat lovituri „de mare precizie” asupra unor gări din zona apropiată Kramatorskului, dar nu a dat mai multe detalii și nu a menționat Kramatorsk.

Ulterior apariției imaginilor sângeroase din Kramatorsk, Ministerul rus al Apărării a negat că forțele rusești ar fi fost responsabile pentru un atac, potrivit agenției de presă RIA. Potrivit Moscovei racheta era de tipul Tochka-U folosit doar de armata ucraineană.

Cu toate acestea, mai multe comunițăți OSINT (open source intelligence) au remarcat că Rusia a dislocat și, cel mai probabil, folosit sisteme de rachete Tochka în timpul războiului din Ucraina.

În același timp, alte imagini surprinse arată lansarea a două rachete mari exact în momentele de dinaintea exploziilor din Kramatorsk.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul