Criteriul National

ÎN SFÂRȘIT! Declarația 600, la loc comanda!

ÎN SFÂRȘIT! Declarația 600, la loc comanda!
ianuarie 30
11:41 2018

formular_600_31499900
Declarația 600 va fi în sfîrșit eliminată, astfel că niciun contribuabil nu mai trebuie să depună formularul la Fisc.”Celebra declarație 600 va fi eliminată, astfel că persoanelor fizice care trebuie, conform legii actuale, să depună formularul la Fisc până la 31 ianuarie le este transmis chiar de ministrul Finanțelor că nu are rost să mai depună documentul. Aceasta deoarece Guvernul va amâna termenul de depunere, dar amânarea va fi decisă „în vederea eliminării acestui formular”.

Scurtă…istorie

În urmă cu aproape o săptămână, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere, proiectul ordonanței de urgență care introduce un nou termen de depunere a Declarației 600. Astfel că modificare anunțată anterior și confirmată ulterior de liderul PSD, Liviu Dragnea prevedea anumite aspecte.
De altfel, documentul stabilea că formularul va fi depus până la 1 martie 2018, nu până la 31 ianuarie 2018, termenul în vigoare în acest moment. Extinderea termenului, pentru a permite eventuale modificări, a survenit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a preluat un subiect dezbătut amplu de presă și a cerut amânarea termenului, modificări substanțiale și chiar să se ia în calcul eliminarea formularului.
Actualul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa propunea tot săptămâna trecută, într-o audiere în fața unei comisii parlamentare, modificări ample la Declarația 600. Astfel că domnul ministru Mișa a informat că Ministerul Finanțelor analizează o serie de modificări privind Declarația 600 și obligațiile persoanelor care obțin veniturile vizate de acest formular, printre care plata la veniturile estimate de contribuabil pe anul acesta și nu în funcție de cele de anul trecut, introducerea regularizării și a stopajului la sursă în cazurile în care se poate face acest lucru, dar și exceptarea unor venituri de la asigurarea de sănătate pentru cei care au și calitatea de angajați.

Evenimente noi

Numai că, conform proverbului-” socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Iar noul cabinet recent instaurat de la Palatul Victoria a cunoscut o reîmprospătare de nume.
Postul de ministru al Finanțelor, ocupat de domnul Mișa, a fost preluat de 36 de ore de către domnul Eugen Teodorovici. Iar ca primă reacție și măsură imediată ce viza direct declarația 600, cîte ceva (ne)semnificativ tot s-a operat, în sensul că trebuie depusă pînă la data de 31 ianuarie.
De aceea, potrivit actualului termen lista este una lungă ce include persoanele care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse. Declarația poate fi depusă online cu certificat digita sau prin Spațiul Privat Virtual. Declarația trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an.
Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an. Astfel, dacă o persoană care anul trecut a obținut, spre exemplu, astfel de venituri în valoare de 30.000 de lei pe an, trebuie să depună Declarația 600 și să plătească contribuții la CAS și CASS, chiar dacă în 2018 are venituri sub plafonul de 22.800 de lei, urmând, însă, să nu mai aibă obligația de a plăti contribuții în 2019.
Declarația 200, indicată de Teodorovici, se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, provenind din: activități independente, cedarea folosinței bunurilor cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligația depunerii declarației.

Declarații lămuritoare

„Vom amâna termenul de depunere, dar îl amânăm în vederea eliminării”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Întrebat dacă, în aceste condiții, contribuabilii mai trebuie să depună Declarația, ministrul a răspuns, clar, că nu.
„Nu! Cât timp eu spun, ca Guvern, că este vorba de eliminarea acestui formular, nu am de ce să mai spun contribuabililor că trebuie să îl mai depună”, este mesajul ministrului Finanțelor.

Sursa foto :DC News

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro