Criteriul National

În tinerețea sa, Marte ar fi putut găzdui ghețari uriași – Spatiul

În tinerețea sa, Marte ar fi putut găzdui ghețari uriași – Spatiul
august 03
19:36 2020
Un nou episod în fascinanta saga marțiană: rețelele de văi ale planetei roșii ar fi putut fi modelate de ghețari, potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience, care sugerează că atunci era mai rece decât își imaginaseră specialiștii până acum, potrivit AFP.

De la descoperirea în 1971 de către sonda americană Mariner 9 a rețelelor de văi, acestea din urmă fascinează. Conform teoriei dominante, acestea ar fi rezultatul unei eroziuni a solului marțian de către apă, care ar fi circulat pe suprafață acum câteva miliarde de ani, ceea ce indică un climat apoi cald și umed.

Într-adevăr, se crede că Planeta Roșie a deținut în trecut apă din abundență sub formă lichidă, cu lacuri, râuri și poate chiar și un vast ocean care acoperea cea mai mare parte a câmpiei nordice a planetei.

„În ultimii 40 de ani sau mai mult, s-a presupus că râurile au existat odată pe Marte, erodând și creând toate aceste văi”, a declarat Anna Grau Galofre, de la Universitatea Columbia din Canada, care a condus studiul.

„Dar pe Marte există sute de văi și sunt foarte diferite una de cealaltă”, continuă specialistul, sugerând că diferite procese ar fi putut duce la formarea lor.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii canadieni și americani au analizat, printr-un algoritm, peste 10.000 de văi marțiene, evidențiind, pentru unii, o similitudine cu canalele subglaciare ale insulei Devon, Canada, la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

La fel, unele văi marțiene ar fi putut fi modelate în urmă cu 3,8 miliarde de ani de ghețari, din cauza fluxului de apă topită. Prin urmare, climatul ar fi putut fi mai rece decât se teoretiza până acum, cu gheață prezentă pe suprafața planetei roșii.

Și o veste bună, pentru autorii studiului, întrucât gheața poate acționa ca un protector al canalelor, aceste condiții ar fi putut favoriza apariția vieții în trecut pe Marte.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul