Criteriul National

Înainte de campania electorală: despre alegeri şi pandemie la români – Opinii

Înainte de campania electorală: despre alegeri şi pandemie la români – Opinii
octombrie 21
09:54 2020

Între alegerea, triumfală şi simbolică, a lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ şi sonorele alerte apocaliptice de covid ale telefoanelor mobile, ziua de ieri, 20 octombrie 2020, a fost una obişnuită din viaţa patriei noastre în timpuri de pandemie. Meritul unui complice la infracţiunile politice ale lui Liviu Dragnea a fost recompensat cu o poziţie demnă de competenţele sale, in vreme ce guvernul României, prin domnul Arafat şi colegii săi, a dus mai departe strategia de înfricoşare a populaţiei pe care o îndrumă,părinteşte.

Alegerile parlamentare sunt următoarea urgenţă a unui stat care a reuşit, aproape fără efort, să-şi dezvăluie incapacitatea sa de a gestiona, cu respectul libertăţii şi al demnităţii umane, criza sanitară, mizând, de la început şi până acum, pe frica de moarte şi pe panică ca pe instrumente de comunicare şi de administrare. Partidele, harnice, aleg, cu grijă, pe cei mai destoinici dintre români spre a permite reprezentării să capete un nou sens. Tot ceea ce are mai credibil România, ca inteligenţă şi talent, este încadrat pe listele pe care românii le vor examina, cu maturitate,la urne. Naţiunea noastră, atentă la normele de protecţie sanitare şi echipată corespunzător, va trece încă un test în drumul său spre consolidarea democratică.

Dincolo de acest ton ce poate evoca un jurnal de actualităţi al anilor comunişti , dincolo de ironie şi de sarcasm, alegerile parlamentare care se apropie, probabil, sunt unul dintre cele mai importante pariuri pe care preşedintele României le realizează în cariera sa politică: intenţia sa este aceea de a oferi partidului cu care se asociază , în calitate de preşedinte – jucător, spre a relua formula predecesorului său, majoritatea parlamentară de care nu beneficiază acum. Insistenţa cu care şeful de stat revine la tema alegerilor şi la urgenţa lor nu este întâmplătoare. Sentimentul unui moment care trebuie fructificat îl motivează pe Klaus Iohannis.

Dar acest pariu în care şeful de stat se investeşte poate fi unul susceptibil de a fi mai delicat şi imprevizibil în rezultate decât pare. Criza sanitară şi inepţia guvernamentală pot genera un absenteism în măsură să întărească partidul ce se fortifică în clipele de demobilizare ale inamicilor săi, PSD. Imaginea unui Daniel Constantin, convertit la liberalism după un lung parcurs de aliat al PSD, atacând, violent şi mobilizator, pe foştii săi colegi rezumă paradoxurile societăţii noastre. Nu există traseism, ci doar schimbări de tabără justificate de interesul naţional.

Alegerile parlamentare pe cale de a fi convocate surprind PSD în plin efort de coalizare a tututor energiilor care pot susţine marasmul şi subdezvoltarea. Recrutarea unui doctor care a formulat puncte de vedere naziste şi eugeniste, Adrian Streinu-Cercel, este dublată de promovarea unei alte figuri de care guvernul Orban s-a servit, doctoral Rafila, cel a cărui ereditate familială securistă este o probă în dosarul respectabilităţii politice. Cât despre domnul Grindeanu, onesta marionetă a lui Liviu Dragnea, candidatura sa la parlamentare este recunoaşterea curajului său de caracter.

PSD poate fi, în acest context de improvizaţie guvernamentală, la fel de redutabil şi de destructiv ca în era Dragnea. Cu toată revolta lui Marian Oprişan, cel care devine, în Vrancea, însăşi social- democraţia, Marcel Ciolacu şi colegii săi duc mai departe opera de cosmetizare a unui produs ce îşi conservă menirea, acela de a fi inamicul intransigent al modernizării statului. Medicii de pe listele PSD sunt exponenţii sistemului responsabil pentru cel mai ridicat indice de mortalitate pandemică. Sunt cei care apără şi servesc instituţiile care, parazitând bugetul de stat, îşi abandonează pacienţii infecţiilor spitaliceşti şi morţii.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul