Criteriul National

INCENDIAR! Tokes: „Criminalii comunismului trebuie judecati!”

iunie 14
13:45 2015

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, sambata, ca la Bruxelles s-a discutat despre infiintarea unui tribunal pentru crimele comunismului, adaugand ca „acum suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta si tragerea la raspundere a lui Ion Iliescu”.

13-15 iunie

Europarlamentarul Laszlo Tokes a participat, la invitatia Societatii Timisoara, la o dezbatere care a avut loc la implinirea a 25 de ani de la manifestatiile din Piata Universitatii de la Bucuresti.

Tin sa va readuc aminte faptul ca sambata s-au comemorat 25 de ani de la cea mai sangeroasa mineriada, in urma careia au murit zeci de oameni, dintre care doar sase au fost identificati si recunoscuti, iar 746 au fost raniti. La inceputul acestui an, in februarie, dosarul Mineriadei a fost redeschis.

Incendiarele declaratii au fost facute la o dezbatere ce a avut loc la Timisoara. Potrivit europarlamentarului, in cei 25 de ani de la Revolutie, cei care au luptat in acele zile pentru caderea comunismului s-au indepartat unii de altii.

„In cursul celor 25 de ani de la Revolutie si pana acum, ne-am indepartat unii de altii, cei care am sustinut schimbul de regim din 1989. Prelegerea mea de astazi (sambata – n.red.) se numeste ‘Fara compromisuri’.

Faptul ca azi se implinesc 25 de ani de la revoltele studentesti da o importanta aparte evenimentului. In urma cu putina vreme de la acel moment, la Timisoara s-a semnat Proclamatia. Temerile noastre au fost intemeiate. Ion Iliescu a stat ca o stavila in fata aplicarii Proclamatiei.

 Apoi, in Duminica Orbului, oamenii, doua treimi mai exact din cei prezenti la urne, au votat FSN. A urmat restaurarea puterii comuniste care tine si in zilele noastre”, a declarat Tokes.

Domnia sa a spus ca sustine democratia si lupta „impotriva puterii retrograde”, adaugand ca aceia care au infaptuit crimele comunismului trebuie sa raspunda in fata justitiei.

Totodata, Laszlo Tokes a anuntat ca la Bruxelles s-a discutat despre infiintarea unui tribunal penal pentru crimele comunismului din statele europene.

„Crimele si criminalii comunismului trebuie judecati. Victimelor trebuie sa li se faca dreptate. Nu putem trece nepasatori pe langa raportul lui Tismaneanu, pe langa sacrificiile lui Teodor Maries. Acestea ne aduc aminte de responsabilitatile noastre. (…) Acum suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta si tragerea la raspundere a lui Ion Iliescu.

Luna trecuta, la Bruxelles a avut loc o conferinta despre crimele comunismului. Platforma a propus atunci crearea unui tribunal european care sa judece crimele comuniste si sa identifice faptasii care sunt in viata. Dupa atatia ani de tergiversare exista semne ca justitia s-a urnit din loc.

Urmeaza cazul Ion Iliescu. Intrebarea e cat mai tine situatia aceasta in care aceiasi calai sa ii domine pe cei care au avut de suferit din cauza lor in trecut”, a spus Laszlo Tokes.

Sursa foto : www.politicaromaneasca.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo