Criteriul National

INCENDIAR! James Bond si Antonio De Pisis au continuator in Nichita „Il Pupparo” de Iasi- Contra- editorial

mai 01
20:26 2015

 

Motto „Ca orice spion desăvârşit, avea în el o neîndurare de călău şi o răbdare de cercetător la microscop.” Victor Hugo în Omul care râde (1869)

 

Nichita

  Sunt două moduri de a iubi un loc, o așezare, un oraș, la fel cum sunt două moduri de a iubi un om. Ma veti arata cu degetul si ma veti acuza ca tot ce o sa va scriu e destul de banal.Insa, inainte de orice va rog sa va aduceti aminte in ce fel de tara avem sansa si placerea de a trai!

Daca v-am readus cu picioarele pe pamant, atunci as vrea sa va mai rog ceva, inainte de a trece direct la subiectul acestui articol atat de aparte, dar totodata de-a binelea invaluit in arta cinematografica.

 

Atunci cand iubești ceva sau pe cineva mai degrabă pentru cum crezi că ar trebui să fie acesta iti dai cu presupunerea din ceea ce actioneaza nu din ceea ce se arata. Deoarece risti sa aluneci in capcana emotionala si sa-l iubesti pentru ceea ce timpul a validat deja în el si nu pentru ceea ce crezi ca ar trebui sa fie…

Oricum, facand abstractie de aceasta trimitere sa ne imaginam lumea plina de iubire, de intelegere, de armonie. O lume „plina de culoare”, vesela in care fiecare individ, indiferent de statutul social se manifesta si evolueaza pe aceasta scena a vietii fara niciun fel de moft, fara niciun fel de masca sau interes meschin.

Eh, stimabililor cititori nu-i asa ca acest scenariu e cam plin de basm si destul de inadecvat in societatea actuala, macinata de vicii, de angoasa si de gelozie?

Daca nici acum nu v-am convins, atunci ce sau cum va explicati accesele masculilor feroce, plini de bani, de relatii, de mijloace moderne de a spiona orice sau pe oricine?

Acum ca am distrus mitul basmului frumos impachetat si livrat generatiilor tinere la orele de limba si literatura romana (sau celor ce mai frecventeaza scoala in general), imi permit sa va aduc in lumina destul de puternica a reflectoarelor niste personaje ce din punctul meu de vedere sunt „motorasele” acestei ecuatii pline de fantezie.

Probabil ca nimeni nu prea da importanta celor ce ar trebui sa ne apere sa ne dea acea „siguranta si incredere” atat in viata de zi cu zi cat si in mediul acesta destul de pestrit! Dar, fara sa va intristez fara masura sa va prezint ceva destul de spectaculos. Este vorba de slujbasii devotati acestui Il Padrino local de Iasi-politistii locali.

Din surse demne de incredere am aflat ca tocmai acestia erau trimisi sa faca nenumarate filaje pentru primarul Gheorghe Nichita. Pana aici devotamentul lor nu ar trebui sa ne mire, insa un lucru m-a frapat in acest caz. Ei dadeau dovada de o imaginatie iesita din comun, pentru a trece neobservati de …”tintele” lor. Supravegherile erau facute cu masinile Salubris, iar politistii locali eraucostumati in niste gunoieri autentici, pentru a nu da de banuit persoanelor pe care le filau.

Si, daca acest lucru nu v-a starnit interesul sau nu v-a destins va pot spune ca, de altfel, un inginer din cadrul Salubris a fost deja „saltat” de procurorii DNA, fiind dus la „intrevederi amicale”, la niste audieri in Bucuresti.

Doar o astfel de ipoteza ar explica un pic mai bine ceea ce observam ca se intampla mai cu seama in perioada scursa de dupa alegerile din noiembrie 2014.

Nu de alta dar o demonstreaza fiecare caz de mare corupt ajuns dupa gratii, ca sa ne limitam doar la cei condamnati definitiv in instanta.

O stiam si o simteam toti cei care am trait aici in ultimii 25 de ani. Ultimele evenimente doar o confirma.

Nu trebuie sa ne facem ca nu ne-ar interesa! Este de-a dreptul evident ca s-a furat si spionat peste tot, generalizat, de sus pana jos, incontinuu si fara ca nimeni sa fie luat la intrebari sau pus in situatia de a se „afirma”. Totul e destul de ambiguu si sinuos. Insa, saltul DNA a strabatut societatea si usor-usor toata suflarea „baietilor destepti” a cam prins o angoasa existentiala in legatura cu faptul ca ar putea fi intr-o buna dimineata „vizitati” de mascati.

Acum sentimentul de spaima a inceput sa patrunda in oasele mai tuturor celor care se stiu cu trecutul patat de urma sacilor de bani pe care i-au infundat pe unde au putut, iar nelinistea li se tradeaza cel mai usor in actiunile si declaratiile pe care le initiaza impotriva procurorilor sau codurilor de procedura penala.

Insa, „Il Pupparo” de Iasi intra intr-o alta „nepretuita” categorie- aceea de rara avis, in care datoria si pasiunea „da tonul” unei chemari de roman autentic! Insa din aceasta opoveste cu pronuntat iz sicilian nu mai lipseste aproape nimic. Cu toate ca planul a fost meticulos aplicat pana la ultimul detaliu, mult ravnita domnisoara,fatuca aceasta isteata,  „impricinata” acestei furtunoase idile- Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, şefa Serviciului Managementului Calităţii din cadrul Primăriei ieşene  are de aceasta data un rol determinant in solutionarea acestei mediatizate anchete DNA!

Profitand din plin de „generozitatea” acestui distins domn primar, fara sa-si imagineze vreodata ca tocmai cadoul-telefonul mobil ar fi localizat-o, tanara va avea parte de un control permanent. Aceasta aplicatie de tip ‘spy’ a fost instalata din dispozitia domnului primar Nichita Gheorghe pe  telefonul mobil.

Bineinteles aceasta „siguranta” se adauga si povestii confirmate cu acei gunoieri simpatici dar si cu niscaiva „oameni de bine” din clanul Cordunenilor ce i-ar fi transmis potentialilor rivali la „trofeul”  mult ravnit ca ar „avea de a face cu cineva important” si „ar datora explicatii si bani” neuitand sa le dea „o ora ca sa paraseasca imprejurimile Iasiului”.

Revin abrupt asupra „motoraselor”-asupra politistilor locali ce au dat dovada de o obedienta clara. Lor li se cerea sa urmareasca anumite persoane sau sa verifice numerele unor masini care apartineau unor persoane despre care Gheorghe Nichita voia sa afle informatii, in conditiile in care edilul s-ar fi temut sa nu fie pacalit de partenerii de afaceri.De aici si pana la completarea tuturor fiselor  este doar un mic pas.

Acum se leaga povestea. Astfel Il Pupparo de Iasi si-a folosit abuzul în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei, dar şi pe alţi angajaţi ai Primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeaşi perioadă, Nichita, cu intenţie, i-a determinat pe ceilalţi doi „nevinovaţi” să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.

Cum anume va explicati atunci stimabililor forta si charisma acestui domn primar ce se mentine de mai bine de 12 ani la sefie? Nu cumva aceste atribute le-a folosit in scopuri bine conturate?

Oricum ramane sa se decida , pe baza interceptarilor, a stenogramelor ce si cum . Daca s-ar fi folosit de conducerea politiei locale si de diversi functionari pentru a obtine informatii confidentiale nedestinate publicitatii, cat si pentru actiuni operative in interes personal, idila nereusita va ramane in memoria colectiva de acum incolo multa vreme.

Cu speranta ca nu v-am tulburat, plictisit sau speriat voi incheie cu urmatoarea epigrama Dde-a dreptul nostima ce se potriveste de minune si  apartine domnului Nicolae Rogobete  aparuta in revista Cugetul :

„Avansarea ei e justă,

A prins hoţi, tâlhari, spioni…

Nu mai daţi vina pe fustă,
Dânsa poartă pantaloni!”

 

Sursa foto : www.libertatea.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul