Criteriul National

INCREDIBIL! Aleșii neamului doresc interzicerea filmării votului cu bile în Parlament și în Camera Deputaților!

aprilie 01
14:44 2016

Deputații sunt pe punctul să interzică jurnaliștilor să filmeze votul secret cu bile, urmând ca în sedința Biroului Permanent de luni să se ia în discuție modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen, potrivit stenogramei BP, conform Agenției Mediafax.

vot bile

 

Nu de puține ori, jurnaliștii au reușit să înregistreze și să difuzeze imagini cu voturile secrete ale aleșilor. Nemulțumiți, deputaţii vor să interzică filmarea votului secret cu bile, urmând ca în şedinţa Biroului Permanent de luni să se ia în discuţie modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen.

“Camerele de luat vederi impietează asupra secretului votului”, a susținut vicepreședinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, care a cerut în sedința de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputaților pentru a le interzice jurnalistilor să filmeze votul cu bile.
Totuși, inișiatorul acestui act este nimeni altul decât domnul deputat al grupului UDMR Mate Andras Levente. Domnia sa a afirmat că dacă instituția Parlamentului se vrea respectată, atunci secretul votului trebuie să fie asigurat.

“Într-adevăr, sunt puține Parlamente în care presa și cei care nu sunt demnitari – deputați sau senatori – au acces în sala de plen. Daca noi vrem ca aceasta instituție să fie respectată, atunci trebuie să respectăm anumite reguli și noi. Atunci când Statutul deputatului și senatorului spune de votul secret și atunci când Regulamentul Camerei Deputaților vorbește de votul secret, aceasta înseamnă că cei care conduc ședința sau cei care asigură desfășurarea votului trebuie să asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, înseamnă dreptul deputatului sau al senatorului de a-și exercita votul secret”, a susținut deputatul UDMR.

Mate Andras Levente a mai precizat că neprotejarea dreptului la vot secret se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, spunându-le colegilor că s-ar putea trezi cu o plîngere penală.

“Atunci când deputatului i se lezează acest drept de către cel care trebuie să asigure, încalcă dispozițiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbește ca și deputatul și senatorul sunt funcționari publici. Adică fapta funcționarului public, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, adică cel care trebuie să asigure secretul votului, care nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și, prin aceasta, cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor, adică dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adică dreptul de a putea vota secret, se pedepsește cu iînchisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Eu cred ca trebuie să asiguram pentru fiecare deputat, pentru că, altfel, ne putem trezi cu aceasta plângere penală” a concluzionat deputatul UDMR.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Ștefan Zgonea le-a propus membrilor Biroului Permanent cât și liderilor grupurilor parlamentare ca în sedința BP de luni (n.r. 4 Aprilie 2016 )să facă propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților. Totodată a adăugat : ”  (…) jurnaliștii acreditați la Camera Deputatilor, menționati în capitolul I, art.1, alin.1, rămân pe durata desfășurării ședințelor plenare în spații special amenajate pentru presă sau care se alătura echipei de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 și 11 și sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulația către lojile destinate presei și cele destinate publicului .”

Sursa document: stenograme oficiale Biroul Permanent

Sursa foto : www.digi24.ro

 

Redacția ziarului Criteriul Național 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro