Criteriul National

INCREDIBIL! Aleșii neamului doresc interzicerea filmării votului cu bile în Parlament și în Camera Deputaților!

aprilie 01
14:44 2016

Deputații sunt pe punctul să interzică jurnaliștilor să filmeze votul secret cu bile, urmând ca în sedința Biroului Permanent de luni să se ia în discuție modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen, potrivit stenogramei BP, conform Agenției Mediafax.

vot bile

 

Nu de puține ori, jurnaliștii au reușit să înregistreze și să difuzeze imagini cu voturile secrete ale aleșilor. Nemulțumiți, deputaţii vor să interzică filmarea votului secret cu bile, urmând ca în şedinţa Biroului Permanent de luni să se ia în discuţie modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen.

“Camerele de luat vederi impietează asupra secretului votului”, a susținut vicepreședinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, care a cerut în sedința de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputaților pentru a le interzice jurnalistilor să filmeze votul cu bile.
Totuși, inișiatorul acestui act este nimeni altul decât domnul deputat al grupului UDMR Mate Andras Levente. Domnia sa a afirmat că dacă instituția Parlamentului se vrea respectată, atunci secretul votului trebuie să fie asigurat.

“Într-adevăr, sunt puține Parlamente în care presa și cei care nu sunt demnitari – deputați sau senatori – au acces în sala de plen. Daca noi vrem ca aceasta instituție să fie respectată, atunci trebuie să respectăm anumite reguli și noi. Atunci când Statutul deputatului și senatorului spune de votul secret și atunci când Regulamentul Camerei Deputaților vorbește de votul secret, aceasta înseamnă că cei care conduc ședința sau cei care asigură desfășurarea votului trebuie să asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, înseamnă dreptul deputatului sau al senatorului de a-și exercita votul secret”, a susținut deputatul UDMR.

Mate Andras Levente a mai precizat că neprotejarea dreptului la vot secret se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, spunându-le colegilor că s-ar putea trezi cu o plîngere penală.

“Atunci când deputatului i se lezează acest drept de către cel care trebuie să asigure, încalcă dispozițiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbește ca și deputatul și senatorul sunt funcționari publici. Adică fapta funcționarului public, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, adică cel care trebuie să asigure secretul votului, care nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și, prin aceasta, cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor, adică dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adică dreptul de a putea vota secret, se pedepsește cu iînchisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Eu cred ca trebuie să asiguram pentru fiecare deputat, pentru că, altfel, ne putem trezi cu aceasta plângere penală” a concluzionat deputatul UDMR.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Ștefan Zgonea le-a propus membrilor Biroului Permanent cât și liderilor grupurilor parlamentare ca în sedința BP de luni (n.r. 4 Aprilie 2016 )să facă propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților. Totodată a adăugat : ”  (…) jurnaliștii acreditați la Camera Deputatilor, menționati în capitolul I, art.1, alin.1, rămân pe durata desfășurării ședințelor plenare în spații special amenajate pentru presă sau care se alătura echipei de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 și 11 și sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulația către lojile destinate presei și cele destinate publicului .”

Sursa document: stenograme oficiale Biroul Permanent

Sursa foto : www.digi24.ro

 

Redacția ziarului Criteriul Național 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul