Criteriul National

INCREDIBIL! De ce dezertează jihadiştii Statului Islamic?

septembrie 22
10:13 2015

 

 Cel putin 58 de jihadişti şi-au anunţat public „dezertarea” din gruparea teroristă Statul Islamic, iar vocile lor ar putea descuraja alte persoane să se alăture extremiştilor !

dezertori jihadisti
Potrivit raportului intocmit de Centrul International pentru Studiul Radicalizarii (ICSR) de la Colegiul King din Londra, marturiile zguduie imaginea unei „grupari unite de o ideologie comuna”, relateaza prestigiosul Washington Post.

ICSR cerut guvernelor sa nu pedepseasca dezertorii, ci din contra, sa ii ajute sa se reintegreze in siguranta, sustind ca marturiile lor ar putea fi „o contrapondere puternica la propaganda Statului Islamic”.

„Nu nu credem ca dezertorii sunt sfinti, sustinatori ai democratiei liberale sau cetateni model”, a declarat Peter Neumann, seful de ICSR. „Dar povestile si argumentele lor sunt valoroase, deoarece ei au experienta pe care nimeni altcineva nu o are”, a punctat Neumann.

Motivele pentru care ei parasesc gruparea sunt variate, se arata in raport. Dezertorii si-au exprimat indignarea fata de de „comportamentele neislamice” si fata de brutalitatea pe care o arata ISIL fata de musulmanii sunniti.

Altii au spus ca sarcina lor in cadrul gruparii era „plictisitoare” si nu avea nicio legatura cu eroismul pe campul de lupta pe care-l propovaduieste propaganda jihadista.

Alti dezertori au fost dezamagiti de viata de zi cu zi in autoproclamatul califat, care acopera zone mari din Irak si Siria. Lipsa energiei electrice, de exemplu, reprezinta o mare problema si nu are nicio legatura cu „paradisul” pe care-l promite ISIL.

Sursa foto : www.nezavisne.com

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo