Criteriul National

INCREDIBIL! Ministrul Sanatatii socheaza din nou- CONTRA-EDITORIAL

aprilie 27
19:39 2015

 

 Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu deschide o alta pricina de galceava-pacientii care nu-si fac controalele medicale si un set de analize o data la trei ani ar putea fi si ei sanctionati.Aceste declaratii vin dupa ce a anuntat ca ar putea trimite la inchisoare parintii care nu-si vaccineaza copiii.

Banicioiu
Oare aceasta forma de severitate sa fie in ambele cazuri pe deplin justificata?

Nu stiu cum se intampla, dar cu acoperirea vaccinala se sta …din ce in ce mai prost, iar in Bucuresti, unde peste un sfert dintre copii nu sunt vaccinati DTP si ROR oricand ne putem trezi cu o epidemie.

Pe de alta parte, toti medicii admit ca pacientii romani ajung cu mult mai tarziu si cu mult mai bolnavi la doctor in comparatie cu restul europenilor si de aici si o mortalitate mai mare si costuri mai ridicate pentru tratamente.

Demn de luat in seama ar fi amanuntul ca nu ne-am situa printre singurele tari in care ignorarea controalelor preventive, menite tocmai sa depisteze diferite boli in stadiu incipient este pedepsita. Tineti cont de faptul ca toate aceste pedespe sunt si in interesul pacientului nu numai in interesul sistemului sanitar.

Dar pentru a aplica sanctiunile, si in cazul vaccinurilor, si in cel al controalelor periodice  Sistemul sanitar ar trebui  sa fi pus la dispozitie intreaga infrastructura necesara pentru ca obligatiile sa poata fi indeplinite.

Fara sa ma erijez in atoatecunoscator sau in critic, tocmai din aceste punct de vedere, am impresia ca stimatul domn ministru Banicioiu ar fi printre ultimii care ar avea dreptul sa vorbeasca despre sanctionarea altora si totodataprimul pe lista celor care ar trebui sanctionati. Acum sa nu credeti ca mi-ar fi rusine sa-mi exprim public indignarea si sa cer  o demisie de onoare…

Stimabililor, vreau sa va intreb si pe dumenavoastra ceva.Cum anume poate sa invoce domnul ministru Banicioiu sanctionarea parintilor cand ministerul pe care il conduce nu asigura medicilor de familie si maternitatilor vaccinurile necesare?

Recunosc ca in  ceea ce priveste privinta controalelor preventive sunt destui romani indolenti cu propria sanatate. Insa, privind si „partea goala” a paharului acest sistem trebuie sa admita si faptul ca sunt si mii de oameni care nu au la ce medic sa se duca. La nivelul intregii tari, exista 572 de posturi vacante de medici de familie, in 429 de orase mici si mai ales in sate. De ce?

Pe de-o parte, din cauza ca numarul medicilor din Romania scade alarmant ca urmare a migratiei a medicilor spre tari unde salariiile si conditiile de munca sunt lam un nivel respectabil, decent.

Insa, tot prin acest articol as vrea sa atrag atentia asupra altui aspect deficitar ce se regaseste, cu o similitudine incredibila si-n Sistemul educational. Iar efectele se observa din lipsa unor politici inteligente care sa ii stimuleze pe cei ramasi sa se duca si in zonele mai dezavantajoase.

Si imi aduc acum aminte ca niciun ministru al Sanatatii, inclusiv domnul Banicioiu cel iubitor de sanctiuni pentru altii, nu a miscat vreun deget desi ar fi fost in stare.

Acel boombastic tel ce-si propunea „dezvoltare strategica” pana in 2020, cu obiective pe termen scurt, mediu si lung, cu persoane si institutii implicate, cu termene si solutii ar fi trebuit sa fie viabil si sutenabil.

Fara sa fiu expert in amterie sunt de parere ca aceste lucruri nu ar viza doar cresterea finantarii, ci si restructurarea a ceea ce nu merge, oprirea pierderilor si asigurarea facilitatilor, nu neaparat financiare, pentru medici, inclusiv din partea autoritatilor locale.

Dar, fara sa ne poticnim in termeni pretentiosi sau sa ne cramponam de exprimari savante, l-as intreba direct si franc  pe acest domn ministru inca ceva. Daca tot se da expert in a penaliza, oare ce fel preventie poate face fata un cabinet de tara, daca el nu a mai fost dotat si a ramas identic ca acum 40-50 de ani? Si aici ma refer la acel minim de aparatura moderna: respectiv  un ecograf, un microanalizor, care sa il ajute pe medic sa vada si ceea ce nu are cum sa vada doar cu ochiul liber, sa auda cu stetoscopul si sa masoare cu tensiometrul.

In plus, pe final tare as fi curios oare cum s-ar descurca domnul ministru Banicioiu atunci cand ar fi pus in situatia in care ar fi envoit sa-si faca setul de analize in conditii decente. tinand cont de faptul ca aproximativ din a treiam sau a patra zi a lunii laboratoarele isi depasesc plafoanele de bani alocate de CNAS si nu lucreaza decat pe banii pacientilor?

Stimabililor, cititorilor si dumenavoastra oameni ce lucrati in acest Sistem sanitar, oare cum va simtiti atunci cand se intampla tragedii ca aceea in care se pierd copii in spital,ca acel nefericit caz din Curtea de Arges?

Nu stiu cum anume va puteti privi in ochi sau cum anume puteti sa va odihniti, insa este incredibil si totdata incalificabil faptul ca in unele spitale se gasesc multe anomalii de genul ca n-ar fi nimeni in stare sa asigure o linie continua de garda pentru laboratorul de analize si ecografie… Si atunci, retoric va-ntreb… cum anume mai ai tupeul si nerusinarea sa ceri si chiar sa te apuci sa sanctionezi pacientii?

Inchei aici acest articol cu acea speranta ca lucrurile se vor rezolva intimp util si sefii acestui important sector de activitate vor avea alte idei, alta deschidere si nu se vor mai aratat atat de intransigenti , uitand de realele deficiente si politici nefast aplicate…

 

Sursa foto : sport.rol.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo