Criteriul National

INCREDIBIL! „Moda” plagiatelor l-a virusat si pe George Copos

aprilie 08
11:12 2015

Copos

Asa cum v-am informat acum o zi ex-premierul si totodata ex-finantatorul  echipei Rapid a fost eliberat dupa 400 de zile după ce și-a ispășit o treime din pedeapsă.

Partea cea mai interesanta vine de-acum incolo.Fara sa devin ironic am devenit oarecum invidios si l-am suspectat pe talentatul domn Copos ce a scăpat de la închisoare cu mult înainte de termen, în urma unui cumul de condiții: deoarece are peste 60 de ani, a trudit la atelierul penitenciarului ca tamplar, a dormit  asa cum a declarat „patru ore pe noapte”, a plătit prejudiciul și a scris cinci cărți!!!

L-am observat cat de sfatos si cult a devenit , atunci cand a  dat declaratii in fata presei servind citate edificatoare ale filosofilor germani si laudandu-se cu munca de cercetare, de documentare pe care a intreprins-o in aceasta perioada cat a stat inchis.Nu-mi inchipuam ca aceasta innoire, aceasta transformare a fost de fapt rodul unei ample campanii de folosire, de parvenire si de copiere a unor lucrari unice….

Mai mult decat atat mi s-a parut ciudat faptul ca a mai avut tupeul de a vocaliza o declaratie boombastica ce m-a stupefiat de-a dreptul : ”Am cerut să lucrez neplătit şi la Rahova şi la Jilava, am scris lucrări ştiintifice pe teme care nu au fost abordate de specialişti şi care au fost apreciate de profesori“. Acest lucru a fost cuprins si in motivarea cererii de eliberare condiţionată a sa în faţa magistraţilor, la ultima înfăţişare a cererii sale.

150 de zile au fost tăiate din pedeapsa lui George Copos, după ce fostul finanţator al Rapidului a scris cinci cărţi în închisoare. Din cele cinci volume ştiinţifice redactate de Copos, două aveau teme istorice. Iar unul dintre ele, „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, care nu poate fi găsit la Biblioteca Naţională şi pare că s-a evaporat de pe Pământ, are acelaşi titlu cu teza de masterat din 2005 a angajatului FRF, domnul Cătălin Parfene, teză care a fost coordonată de profesorul doctor Stelian Brezeanu, cel care l-a îndrumat şi pe Copos pentru volumul său.

Tot în teorie, în cele fix 400 de zile petrecute de Copos „la racoare”, fostul finanţator al Rapidului a scris cinci volume. Un simplu calcul matematic aduce un rezultat uimitor-o carte scrisă la fix 80 de zile. Probabil că asta s-a gândit şi domnul Cătălin Parfene, fost jurnalist la ProSport şi doctorand în istorie la Universitatea Bucureşti şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris.

Cum se face totusi ca una dintre lucrările „ştiinţifice”  ale domnului Copos ar avea acelaşi titlu cu lucrarea de disertaţie a domnului Parfene , pe care a susţinut-o la Facultatea de Istorie în 2005? Acum, fara sa devin exagerat, nu cumva credeţi că e vorba doar de o simplă şi „nevinovată” coincidenţă?

În mesajul postat pe contul său de Facebook, Cătălin Parfene a mai identificat un amănunt bizar: atât conducătorul său ştiinţific din teza de masterat, cât şi omul care a coordonat volumul lui Copos a fost aceeaşi persoană- profesorul doctor Stelian Brezeanu. Acest reputat domn a fost şef al catedrei de Istorie Universală, considerat cel mai important bizantolog român un personaj pe care apropiaţii şi unii dintre foştii studenţi îl caracterizează drept o persoană destul de dificilă.

Inchei cu ideea mea demna si excentrica in acelasi timp! Daca se dovedeste ca e un plagiat atat de notoriu si marsav realizat, ca tot a fost eliberat la jumatatea pedepsei ca ar fi scris aceste carti, mai bine i-ar da “sansa” sa se intoarca la inchisoare ca sa le rescrie, de data asta din memorie..
Ca doar a devenit un filozof si serveste tuturor citate memorabile ale filozofilor germani si scrie carti „la foc automat”, abordand subiecte dintre cele mai diverse, nu-i asa?

 

Sursa foto : www.ziare-pe-net.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro