Criteriul National

INCREDIBIL! Statul riscă să piardă „Cumințenia Pământului” !

mai 02
11:29 2015

 

 Ministerul Culturii riscă să piardă sculptura lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, în condițiile în care nu sunt semne că ar ajunge la o înțelegere cu proprietarul actual al operei în privința banilor.

mediafax-foto-octav-ganea

Inainte de toate vreau sa va aduc aminte pentru început faptul catocmai Ministerul a oferit pentru achiziționarea celebrei lucrări suma de 1 milion de euro. Cu toate acestea proprietarii au refuzat. Cum nici a doua ofertă a ministerului de 2 milioane de euro nu a avut succes s-a ajuns in actualul stadiu.

Mai mult decat atat,evaluarea realizată de Muzeul Național de Artă al României estimează că valoarea lucrăriii „Cumințenia Pământului” se ridică la 15 milioane de dolari.

În prezent, sculptura face parte dintr-o colecție privată. Dacă Ministerul Culturii nu va formula o noua ofertă convenabilă proprietarului actual, sculptura ar putea ajunge într-o altă colecție de artă privată.

„Cumințenia Pământului” este considerată cea mai valoroasă lucrare de artă românească aflată pe teritoriul României.

În aceste condiţii, dacă la viitoarea negociere nu se ajunge la o înţelegere, „Cuminţenia Pâmântului” va fi vândută prin licitaţie altor cumpărători interesaţi, care pot scoate sculptura din ţară pentru a fi admirată de un număr cât mai mare de persoane. În acest moment, lucrarea brâncuşiană – încadrată la categoria Tezaur – se află expusă la Muzeul Palatului Cotroceni.

Din punctul meu  de vedere Statul român ar trebui sa se grabeasca si sa faca bine sa dea exact cat e pretul pe piata libera si s-o integreze in proiecte care sa restabileasca stima de sine a romanilor. Nu de alta, dar imaginea unor artisti de geniu merita sa fie folosita pentru a ridica moralul si imaginea Romaniei in lumea valorilor care conteaza!..
Este o investitie in demnitate si arta in acelasi timp! Iar fara a investi in valori solide de imagine riscam sa fim mereu asociati cu ”operele” zbierate si „guitate” de manelisti si de toti pseudo-valorile tiganesti!

Sursa foto : Mediafax Octav Ganea

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo