Criteriul National

INCREDIBIL! Statul riscă să piardă „Cumințenia Pământului” !

mai 02
11:29 2015

 

 Ministerul Culturii riscă să piardă sculptura lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, în condițiile în care nu sunt semne că ar ajunge la o înțelegere cu proprietarul actual al operei în privința banilor.

mediafax-foto-octav-ganea

Inainte de toate vreau sa va aduc aminte pentru început faptul catocmai Ministerul a oferit pentru achiziționarea celebrei lucrări suma de 1 milion de euro. Cu toate acestea proprietarii au refuzat. Cum nici a doua ofertă a ministerului de 2 milioane de euro nu a avut succes s-a ajuns in actualul stadiu.

Mai mult decat atat,evaluarea realizată de Muzeul Național de Artă al României estimează că valoarea lucrăriii „Cumințenia Pământului” se ridică la 15 milioane de dolari.

În prezent, sculptura face parte dintr-o colecție privată. Dacă Ministerul Culturii nu va formula o noua ofertă convenabilă proprietarului actual, sculptura ar putea ajunge într-o altă colecție de artă privată.

„Cumințenia Pământului” este considerată cea mai valoroasă lucrare de artă românească aflată pe teritoriul României.

În aceste condiţii, dacă la viitoarea negociere nu se ajunge la o înţelegere, „Cuminţenia Pâmântului” va fi vândută prin licitaţie altor cumpărători interesaţi, care pot scoate sculptura din ţară pentru a fi admirată de un număr cât mai mare de persoane. În acest moment, lucrarea brâncuşiană – încadrată la categoria Tezaur – se află expusă la Muzeul Palatului Cotroceni.

Din punctul meu  de vedere Statul român ar trebui sa se grabeasca si sa faca bine sa dea exact cat e pretul pe piata libera si s-o integreze in proiecte care sa restabileasca stima de sine a romanilor. Nu de alta, dar imaginea unor artisti de geniu merita sa fie folosita pentru a ridica moralul si imaginea Romaniei in lumea valorilor care conteaza!..
Este o investitie in demnitate si arta in acelasi timp! Iar fara a investi in valori solide de imagine riscam sa fim mereu asociati cu ”operele” zbierate si „guitate” de manelisti si de toti pseudo-valorile tiganesti!

Sursa foto : Mediafax Octav Ganea

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro