Criteriul National

INCREDIBIL!Efectul „Panama Papers” la începuturile sale!

INCREDIBIL!Efectul „Panama Papers” la începuturile sale!
aprilie 07
12:02 2016

Efectele mult mediatizatului scandal denumit generic „Panama Papers” vor începe să se resimtă atât în economia reală mondială cât şi a României.Cel puțin așa se lasă să se înțeleagă anumite percepții reflectate de către presa de pe tot cuprinsul mapamondului!

media-145983597242247400

Ancheta referitoare la „Panama Papers” a fost realizată de un grup al mass-mediei internaţionale şi vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore.În acest mod,se menţionează ca fiind implicate mai multe personalităţi din toată lumea, printre care amintim de președintele Rusiei Vladimir Putin, premierul Islandei, preşedintele Ucrainei-Petro Poroşenko, dar şi personalităţi din lumea sportului precum Lionel Messi şi Michael Platini sau cineastul spaniol Pedro Almodóvar şi actorul chinez Jackie Chan. Din România, au fost menţionate numele lui Corneliu Iacobov şi Frank Timiş (privatizarea Rafo Oneşti).

Descoperirea acestei colaborări transfrontaliere va da la lumină numele a peste 100 de nume din România.Deoarece nu este un proces de selectare dintr-o bază de date şi apoi de „publicitate” și de aflare, punere cât mai rapidă în mediul public,va necesita o întreagă metodologie și atentă investigație.

Faptulca că unii dintre jurnaliștii străini cât și cei autohtoni (RISE Project) au început acum vreo şase luni să lucreze la investigaţiile acestea şi sunt vreo zece angrenaţi în anchete serioase-are măcar darul de a ne ține conectați la actualitate. De aceea tocmai analiza unor date ce nu se află la îndemâna tuturor, cât și faptul că se lucrează şi cu programatori experimentați ne dau anumite speranțe. Pe lângă toate acestea,intensa colaborare cu jurnalişti specializați din afara ţării în acest sinuos și delicat subiect pot crea standarde de aflare atât a numelor cât şi a mecanismelor accestor inginerii financiare brevetate în paradisurile financiare din destinațiile turistice exotice.

Panama Papers “oferă un punct de vedere inedit asupra globalizării, o hartă foarte precisă a problemelor subterane care vor duce, mai devreme sau mai târziu, dacă nu se iau măsuri, la prăbuşire”, scrie Le Monde. Nicio “măsură nu va fi credibilă atât timp cât va persista senzaţia că o parte infimă a populaţiei este exonerată, pe ascuns, de îndatoririle comune şi de interesul general”, adaugă cotidianul francez, una dintre publicaţiile care a avut acces la documentele impresionante.

“La mai mult de 100 de ani după scandalul canalului Panama, ţara din America Centrală se confruntă cu un nou cutremur, ale cărui replici se simt până în Europa. Presa din întreaga lume se concentrează pe cea mai amplă scurgere de informaţii din istoria jurnalismului”, afirmă Le Point.

Panama Papers reprezintă un “Big Bang global”, potrivit Midi Libre, care “provoacă ameţeli”, scrie Dernières Nouvelles d’Alsace, în timp ce Le Journal de la Haute-Marne vorbeşte de “o bombă cu explozie întârziată”.

“Totul provoacă greaţă şi un sentiment de revoltă”, afirmă jurnaliştii de la Sud-Ouest, în timp ce L’Alsace evocă un “tsunami de noroi”. “Scandalul este istoric. Şocul, violent”, subliniază publicaţia comunistă franceză L’Humanite.

Pentru Al Jazeera, Panama Papers sunt o dovadă că nu numai sistemul global de taxe este ineficient, ci că guvernarea în lume, în general, are probleme. “Implicarea unor nume influente, precum liderul rus Vladimir Putin, preşedinţii Argentinei şi Ucrainei şi premierul Islandei, pentru a numi numai câţiva dintre liderii mondiali implicaţi în scandalul Mossack Fonseca, va duce, fără îndoială, la cutremure politice globale şi ar putea aduce, să sperăm, la o primăvară planetară a guvernării globale”, scrie postul de televiziune panarab pe site.

Ca urmare a acestui incipient scandal,vicepreședintele Comisiei de control a SRI, Octavian Popa, propune un amendament la Codul Fiscal prin care cei care își redirecționează profitul în companii de tip off-shore să fie impozitați cu 16%.

„Asemenea operațiuni fiscale, cât se poate de legale, nu fac altceva decât să evite plata impozitelor către stat (…) În România în general au fost scoase sume uriașe, pe care nu le pot estima astăzi”, a declarat deputatul PNL, potrivit platformei stiripesurse.ro.

Octavian Popa susține că această modificare a Codului Fiscal va avea efecte benefice față de munca instituțiilor care trebuie să urmărească circuitul banilor, aceștia fiind mult mai ușor detectabili.

Opinia cea mai dură și tranșantă o oferă prestigioasa publicație Time ce avertizează că Panama Papers ar putea duce la cea mai profundă criză din istoria capitalismului. “Este greu de spus de unde se poate începe pentru a evalua dezvăluirile explozive din Panama Papers (…). Da. Ştiam de ceva timp că sistemul financiar din umbră creşte. Dar este altceva să ai 11,5 milioane de documente care să arate modul în care Mossak Fonseca lucra cu nume grele din industria financiară, precum UBS, HSBC, Societe Generale şi multe altele pentru a ajuta elitele, de la liderii Partidului Comunist din China, la vedeta fotbalului Lionel Messi, la oameni de afaceri cunoscuţi, pentru a-şi ascunde banii în paradisuri fiscale din întreaga lume”, scrie Time.

Revista subliniază încă o dată faptul că globalizarea a dus la escaladarea evaziunii fiscale la nivel planetară şi la apariţia “unei elite care zboară la 10.000 de metri deasupra problemelor statelor şi a contribuabililor din ele”.

Sursa foto : http://google.com

 

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro