Criteriul National

INCREDIBIL!Șapte foști miniștri au scăpat de acuzații în dosarul Microsoft

INCREDIBIL!Șapte foști miniștri au scăpat de acuzații în dosarul Microsoft
februarie 02
11:53 2018

Microsoft

Șapte foști miniștri care erau acuzați de ”tunul” din afacerea Microsoft nu vor mai răspunde în faţa legii. Procurorul care a preluat ancheta, după plecarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA, a descoperit că supecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. Mai mult decît atât,procurorul şef al DNA a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă procurorul care a instrumentat iniţial dosarul Microsoft a respectat normele de procedură penală.

Cine sunt cei absolviți?

Acuzațiile la adresa a șapte foști miniștri ai educației au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor.Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în dosarul Microsoft.

octopus_orig

Declarația DNA

„În legătură cu împrejurarea că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor”, a transmis DNA.

DNA-sigla

Scurt istoric

DNA susţine că ar fi vorba despre greşeala sau neglijenţa fostului procuror Mihaela Moraru Iorga, care în 2013 a deschis dosarul Microsoft, după o sesizare a Corpului de Control al Premierului de la acea vreme.
Să ne reamintim care a fost escrocheria în acest caz.În 2003, guvernul României a dorit să cumpere 50.000 de licențe de operare Microsoft pentru a fi instalate pe computerele administrației publice.

Microsoft a oferit atunci un discount uriaș guvernului României – era un volum atât de mare, încât discountul a ajuns la 47% din prețul contractului.Însă pe fir au intrat câțiva oameni de afaceri bine conectați care au intermediat, cumva, afacerea, și au reținut pentru ei acest discount. Cu alte cuvinte, cetățenii români au plătit 50.000 de licențe cu 47% mai scump decât le oferea Microsoft iar câțiva escroci au băgat în buzunar diferența.

Prejudiciul: 67 de milioane de dolari

Iorga Mihaela

În septembrie 2014 DNA a cerut avize pentru începerea urmăririi penale a celor şapte foşti miniştri şi le-a obţinut în aceeaşi lună. Doar că procurorul care se ocupa de acest caz- Mihaela Moraru Iorga nu s-a grăbit să îi pună sub acuzare în persoană pe cei şapte. Ca și consecinâă imediată, la finalul anului 2014 faptele s-au prescris. Procurorul a decis să îi pună sub urmărire pe suspecţi abia la începutul anului 2015. Era prea târziu, pentru că acuzaţiile erau vechi de 10 ani.

Colosala sumă

Conform contractului dintre Fujitsu Siemens Computers, în calitate de pretins unic distribuitor al licenţelor Microsoft în România şi firma Microsoft România, închirierea licenţelor s-a realizat pentru 54.567.465 de dolari, cu termen de livrare a serviciilor în 30 zile. Iar Guvernul şi-a asumat asumă plata creditului către Fujitsu Siemens în 9 rate semestriale, cuprinse între 6 şi 9 milioane de dolari.Aceste lucruri s-au perfectat oficial în luna septembrie 2003,atunci când Guvernul României a încheiat un acord cadru cu Microsoft pentru cumpărarea, cu preţ avantajos, redus cu 50 la sută, a 50.000 de licenţe pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală. De acestea ar fi beneficiat 29 instituţii, printre care ministerele de Interne, al Justiţiei, al Sănătăţii sau Finanţelor, Institutul Naţional de Statistică sau Parchetul General.

Se mai poate întâmpla ca un acuzat să fie achitat de instanță, evident, dar când se prăbușește un dosar de corupție cu prejudiciu de atîtea milioane de dolari și 7 foști miniștri implicați nu mai au nicio răspundere și sunt absolviți, aceasta nu mai este o chestiune peste care să trecem atât de ușor.

Microsoft 2

Posibil scenariu…eludat

Dacă ar fi început urmărirea penală pe numele celor şapte în septembrie 2014, atunci când DNA a obţinut avizele, procurorul ar fi câştigat câţiva ani în care ancheta ar fi putut fi finalizată.Eroarea a fost descoperită de procurorul care a preluat dosarul Microsoft după ce Mihaela Moraru Iorga a fost dată afară din DNA, în vara anului trecut. Inspecţia Judiciară a fost sesizată pentru aceste nereguli încă de anul trecut, însă până acum nu a ajuns la o concluzie în privinţa Mihaelei Moraru Iorga.

Concluzia la momentul actual din partea colectivului redacțional al platformei media Criteriul National

BUCURESTI - AMASADA SUEDIEI - DECORARE - CODRUTA KOVESI

Procurorul care a preluat ancheta, după plecarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA, a descoperit că supecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.Laura Codruța Kovesi a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă procurorul care a instrumentat iniţial dosarul Microsoft a respectat normele de procedură penală.
Se pare că asistăm la una dintre cele mai sonore lovituri de teatru ce vizează cea mai mare anchetă de corupţie din istoria post-decembristă a României.Întreg colectivul redacțional al platformei media Criteriul Național consideră că acest episod este foarte grav și trebuie identificate obligatoriu răspunderile pentru acest neverosimil dar posibil final.
Totodată, ca și cetățeni cu drepturi depline și respectând Constituția și legile țării ne permitem să afirmăm și totdată să cerem ca ancheta să continue, iar, dacă se va dovedi vreo influență sau vreun viciu de procedură, conform acelorași uzanțe și drepturi să fie pedepsiți vinovații.
Fără îndoială că această neplăcută și nedorită stare de fapt a lucrurilor trebuie soluționată și argumentată, deoarece reprezintă, la figurat o pată pe obrazul Justiției.

dosare
Întărind toate cele spuse mai sus, cerem tuturor factorilor de decizie, tutror instituțiilor importante din România ca acest caz să nu fie minimalizat , trecut cu vederea deoaarece factorii externi sunt deja focusați pe acest caz ce reprezintă un adevărat Everest al lipsei de responsabilitate față de opinia publică, față de ideea de stat de drept,de Justiție în România, chiar față de misiunea DNA, dar și de minim respect acordat bunilor cetățeni, plătitori de taxe și impozite .

De aceea, facem acest demers și ne adresăm și doamnei Laura Codruța Kovesi, în calitate de persoană publică, în funcție. Îi cerem respectuos, ca după ce a luat la cunoștință cazul, prin puterea domniei sale de decizie să urgenteze finalizarea lui și să dea și explicații în conferință publică televizată. Considerăm că domnia sa este cea mai în măsură să ofere o soluție deoarece este plătită sa coordoneze această Direcție Anticorupție.

mIcrosoft 22
Sursa foto :Mediafax,Agerpres,psnews.ro,ronpaullibertyreport.com,Mediafax

Colectivul redacțional al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro