Criteriul National

INCREDIBIL!Spionii israelieni au descoperit că Rusia spiona SUA prin antivirusul Kaspersky

INCREDIBIL!Spionii israelieni au descoperit că Rusia spiona SUA prin antivirusul Kaspersky
octombrie 11
21:04 2017

Un nou episod în scandalul Kaspersky. Spionii americani au aflat de la omologii lor israelieni cum anume spionii ruşi le furau informaţii clasificate. Hackerii Israelului se infiltrau în reţelele Kaspersky, a deconspirat The Wall Street Journal. De asemenea New York Times a atras atenţia asupra faptului că s-au găsit acolo uneltele de spionaj ale americanilor.

front

În ultimul caz al unui intrus care îndepărtează datele sensibile de la cea mai mare agenție de informații a națiunii, hackerii ruși au obținut documente clasificate pe care un angajat al Agenției Naționale de Securitate le-a luat și stocat pe calculatorul de acasă. Anchetatorii cred că hackerii ar fi putut penetra orice fel de calculator exploatând software-ul antivirus Kaspersky Lab, un brand rus utilizat pe scară largă în întreaga lume, pe care angajatul îl folosea, potrivit oficialilor informați în această privință. Materialul foarte clasificat a implicat tehnicile agenției de a sparge rețelele de calculatoare străine pentru a colecta informații, au spus oficialii.

Cazul pare să fie separat de o încălcare mai mare a securității, de către un grup care se autointitulează Shadow Brokers, care a publicat periodic mostre ale instrumentelor de hacking ale agenției pentru mai mult de un an. Cazul a fost raportat pentru prima oară de The Wall Street Journal. Anchetatorii spun că angajatul nu pare să fi intenționat să lase ciberneticele sensibile să scape în lumea exterioară. Oficialii cred că a luat acasă materialul – o încălcare flagrantă a regulilor agenției și a legii – pentru că dorea să se refere la el în timp ce lucra la CV-ul său.

Producătorul software-ului antivirus instalat pe computerul său de acasă, Kaspersky Lab, este o companie rusă pe care oficialii americani din domeniul securității le-au temut de mult timp să coopereze sau să fie infiltrată de guvernul rus. Oficialii nu și-au făcut public preocupările, iar software-ul antivirus rămâne popular. Dar luna trecuta, guvernul federal a ordonat scoaterea software-ului Kaspersky de pe toate computerele guvernamentale. F.B.I. a investigat dacă produsele Kaspersky, în special programele antivirus bine clasificate, conțin „uși din spate” care ar putea permite agențiilor de informații rusești să participe la orice computer sau rețea pe care rulează. Compania a negat întotdeauna că are legături cu informații rusești.

Cum au ajuns în posesia lor?

 

Un angajat de la NSA s-a ”servit” şi a luat acasă date secrete ale agenţiei pentru a încheia o misiune, doar că pe calculatorul de acasă avea instalat Kaspersky, iar Rusia a putut sustrage imediat informaţiile. Erau acolo detalii despre cum America atacă cibernetic alte state şi despre cum se apără de hackerii lor.

Nu este clar dacă încălcarea Agenției Naționale de Securitate a jucat un rol major în decizia guvernului de a interzice produsele Kaspersky. În timp ce furtul de informații din partea rusească a fost descoperită pentru prima dată acum doi ani, legătura Kaspersky a fost înțeleasă recent.

Cazul malware este o lovitură majoră pentru N.S.A.

 Preocupările legate de Kaspersky Lab datează de mai mulți ani, Chiar dacă acest lucru se daorează parțial  faptului că fondatorul ei, Eugene Kaspersky a participat la un studiu ”tehnic” al K.G.B. și a servit în serviciile de informații militare.

Tim Evans- un fost avocat al Agenției Naționale de Securitate, a declarat că în 2008 au fost trimis de agenție la Oficiul de Brevete al Statelor Unite pentru a recupera fiecare cerere de brevet depusă de Kaspersky, astfel încât agenția să poată studia numele angajaților săi pentru ofițeri cunoscuți FSB, succesorul actualului KGB. „Aceasta este o întrebare veche pentru NSA”, a spus domnul Evans, acum fiind un antreprenor în domeniul securității informatice la firma Adlumin .

În timp ce procurorii federali din Maryland se ocupă de acest caz, angajatul agenției care a luat actele la domiciliu nu pare să fi fost pus sub acuzare. În trecut, luarea de informații clasificate de la sediul agenției și păstrarea acesteia pe un computer nesigur a fost considerată o infracțiune urmăritoare.

John M. Deutch, care a fost director al departamentului C.I.A. în 1995 și 1996, a fost investigat după ce au fost găsite informații clasificate pe laptopurile sale neclasificate. El a fost de acord să pledeze pentru vinovăția unui delict, dar a fost iertat de președintele Bill Clinton.

7

Încălcarea este doar ultima lovitură pentru Agenția Națională de Securitate

De zeci de ani s-au tot încălcat codurile de procedură străine și s-a ascultat pe telefon și prin alte mijloace de comunicări. Astăzi, se dedică un efort enorm și penetrării rețelelor de calculatoare din străinătate pentru a aduna informații.

În 2013, Edward J. Snowden, un antreprenor în Hawaii, a luat sute de mii de documente clasificate, a zburat în Hong Kong și a transformat materialul într-o anchetă jurnalistică.

Anul trecut, un alt contractant, Harold T. Martin  a fost descoperit că a preluat o cantitate și mai mare de date de agenție în casa lui din Maryland, unde a păstrat-o în mașină și într-un vestiar din curtea sa.

Despre aceleiși lucruri petrecute în  timp ce domnul Martin a fost arestat,” brokerii invizibili”, pe deplin neidentificati au inceput sa posteze pe web unele dintre cele mai pazite instrumente software ale agentiei. „Ele continuă să fie asaltate”, a declarat Robert S. Johnston, președintele Adlumin și un fost ofițer de agenție.

„N.S.A. obișnuia să spună că nu a avut vreodată un spion. Acest lucru s-a schimbat total din 2013. ” Mai mulți foști ofițeri ai agenției au declarat că încălcarea ar putea să nu necesite neapărat complicitatea din partea Kaspersky Laboratory.

Software-ul antivirus scanează fișiere în mod obișnuit pentru a vâna  programe malware și chiar pentru a încărca fișiere în Cloud pentru un anumit studiu. Prin redirecționarea datelor între computerul angajatului și Kaspersky înapoi spre serverele proprii, prin intermediul unui „om în mijlocul atacului” sau prin hacking, software-ul Kaspersky a fost pe deplin ascuns, iar operatorii ruși ar fi putut descărca fișierele angajatului fără cunoștințe Kaspersky.

„Software-ul antivirus ar putea fi folosit în totalitate pentru spionaj”, a declarat Jake Williams, fostul ofițer al agenției și fondatorul companiei Rendition Infosec, contractor de securitate informatică. „Se pare că va fi foarte rău pentru Kaspersky, dar nu știm încă întreaga poveste.”

Sursa foto : Patrick Semansky/Associated Press

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro