Criteriul National

INCREDIBIL!Tensiunile relaţiilor diplomatice dintre România și Ungaria cunosc un alt episod nedorit

INCREDIBIL!Tensiunile relaţiilor diplomatice dintre România și Ungaria cunosc un alt episod nedorit
septembrie 07
17:12 2017

a

Invocarea faptului că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a constituit motivul principal. Totuși, premierul Tudose nu crede că „Ungaria va strica în asemenea hal relațiile diplomatice” cu România.

Guvernul ungar și-a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE din cauza scandalui diplomatic din cauza unui liceu
Ca atare, comunitatea maghiară din Târgu Mureș a organizat ieri un miting de protest la care au luat parte 2.000 de oameni, printre care și numeroși parlamentari UDMR și liderul partidului, Kelemen Hunor. Oamenii au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.

De altfel, relaţiile diplomatice dintre România și Ungaria par să cunoască alte episoade tensionate, numai dacă ne aducem aminte de acele tensiuni din luna aprilie sau despre felul în care UDMR folosește un lice maghiar din Târgu Mureș pentru a inflama tensiunile etnice din zonă.

c

Filmul acestor evenimente

Guvernul maghiar a decis să-şi suspende pentru o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României în vederea aderării la diverse organizaţii internaţionale, cum ar fi OECD, deşi promisese că o va sprijini”, a anunţat a secretarul de stat Levente Magyar după ce ambasadorul României la Budapesta a fost notificat în acest sens.

Oficialul Magyar a adăugat că votul în privinţa României va avea lor în 8 septembrie şi pentru a fi admisă în OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), este necesar votul fiecărui stat membru. Domnia sa a mai spus că ambasadorului i s-a transmis că Ministerul de Externe ungar este surprins de faptul că la numai o zi după vizita ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Péter Szijjártó’s la Bucureşti, autorităţile române au anunţat că vor suspenda activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Secretarul a subliniat că în timpul vizitei şefului diplomaţiei ungare în România, autorităţile nu au menţionat nimic legat de acest subiect.În opinia lui Magyar, decizia va pune sute de familii maghiare într-o situaţie imposibilă, cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar.

El a precizat că „Ungaria priveşte aceasta drept un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare” şi că aceasta este o măsură „extrem de neprietenoasă” din partea României.

Cauza protestelor
Liceul Teoretic Romano-Catolic a fost infiintat la solicitarea comunitatii maghiare impreuna cu Biserica Catolica, in iulie 2014.

Printr-o decizie a Inspectoratului Scolar Judetean Mures s-a hotarat ca, incepand cu anul scolar 2015-2016, se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures prin divizarea partiala a Liceului Teoretic Bolyai Frakas si a Colegiului National Unirea. In plus, s-a decis ca filiera vocationala romano-catolica de la Liceul Bolyai Farkas sa se transfere la acest liceu nou infiintat, ca si clasele I-VIII cu predare in limba maghiara de la Colegiul National Unirea.

Insa, in luna noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant.

Procurorii au aratat ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal.

In acest context, sustin procurorii, Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ”in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant”.

”Cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu incalcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca ‘incepand cu anul scolar 2014-2015, sa se infiinteze o noua unitate de invatamant, cu personalitate juridica, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile si obligatiile privind autorizarea de functionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar si nedidactic, se transfera partial unitatii de invatamant de stat cu personalitate juridica, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic’.

Razboiul declaratiilor

In replica, MAE român considera ca Budapesta a transformat subiectul Liceul Teologic din Targu Mures intr-unul de campanie electorala.
„Autoritatile romane regreta transformarea acestui subiect, care nu afecteaza in niciun fel asigurarea dreptului la educatie pentru minoritatea maghiara din Romania sau pentru persoanele de confesiune romano-catolica din Romania, in subiect de campanie electorala in Ungaria (…) „, se mai arata in comunicatul MAE, venit la cateva ore de la decizia Budapestei.

„Totodata, trebuie tinut cont de faptul ca orice institutie de invatamant din Romania trebuie sa respecte fara exceptie legea romana, aceasta nefiind aplicata discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de alta natura. Conditiile infiintarii si functionarii acestui liceu reprezinta o chestiune ce tine de resortul instantelor romane, cu ale caror decizii nu se poate interfera, conform principiului independentei justitiei”, se mai arata in comunicatul MAE.

Tudose: ”Intotdeauna inainte de alegeri in tara vecina incep si la noi probleme”

Premierul Mihai Tudose a situat conflictul cu Ungaria in perspectiva algerilor din aceasta tara. „Cred ca se pot linisti lucrurile si vedem ca intotdeauna inainte de alegerile din tara vecina au inceput si la noi probleme mai mici sau mari”, a spus Tudose, miercuri seara, la un post tv.

De asemenea, prim ministrul s-a aratat optimist in ceea ce priveste evolutia conflictului diplomatic. El a spus ca nu crede ca Ungaria va strica relatiile diplomatice cu tara noastra.

„Eu nu cred ca Ungaria va strica in asemenea hal relatiile diplomatice cu noi si interesele economice comune, pentru ca nu numai noi avem interese economice in Ungaria, si domniile lor au aici. Nu cred ca vom ajunge acolo”, a spus premierul.

Intrebat de conflictul „alimentat” de Budapesta, Mihai Tudose a replicat: „Cred ca il alimentam si noi discutand despre asa ceva. E vorba aia, cu bagatul batului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei sa poata sa iasa sa apere cei 2 milioane de cetateni care nu stiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Stiti foarte bine, au toate drepturile posibile”.

b Seful Guvernului a adaugat ca intreaga situatie tensionata diplomatic este rezultatul unei interpretari gresite. „Eu nu cred ca statul ungar va juca la un asemenea nivel si cred ca de fapt este o interpretare un pic eronata”, a spus Tudose. El a apreciat ca respectiva situatie care a dus la reactia Ungariei este „o problema si in justitie, si o greseala de comunicare si o greseala de abordare a Consiliului Local”.

Pe drept cuvânt, întrebarea de final vine firesc şi este una logică-‘‘Care este miza scandalului diplomatic dintre România și Ungaria?

 

Sursa foto : AdevarulHotNews,Evz

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo