Criteriul National

Incredibilul caz al unui bărbat din Bacău, cu dublu transplant și nevăzător cu certificat nerevizuibil: Plimbat în plină pandemie la analize și comisii pentru a demonstra din nou că nu vede – Sanatate

Incredibilul caz al unui bărbat din Bacău, cu dublu transplant și nevăzător cu certificat nerevizuibil: Plimbat în plină pandemie la analize și comisii pentru a demonstra din nou că nu vede – Sanatate
august 28
08:44 2020

Ciprian Onofrei a suferit un dublu transplant în anul 2014 – transplant renal și transplant de pancreas – și are, din anul 2013, un certificat de handicap de nevăzător permanent, nerevizuibil. Din cauza acestui handicap, nu se poate deplasa nicăieri fără baston și fără însoțitor. Cu toate acestea, DGASPC Bacău îl plimbă la noi analize și comisii pentru a demonstra, din nou, că este nevăzător. Ciprian Onofrei a primit prin poștă o înștiințare de la DGASPC Bacău și spune că va merge din nou să își facă toate analizele și să demonstreze că este cu adevărat bolnav. Se plânge însă că „este exact cum m-ar fi trimis în gura lupului: și prin spital, și prin policlinică, și prin primărie” în plină pandemie de coronavirus, în condițiile în care, fiind o persoană vulnerabilă, el nici măcar nu iese din casă în această perioadă, în mod normal.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău nu au putut fi contactați de HotNews.ro până la momentul publicării acestui articol, pentru precizări pe acest subiect.

„Eu nu mai văd, văd așa doar niște umbre”

Ciprian Onofrei a povestit, pentru HotNews.ro, că „am primit o înștiințare că cei de la DGASPC au fost sesizați (că beneficiază de încadrare în grad de handicap pe nedrept -n.r.). Eu am certificatul de nevăzător definitiv din anul 2013, adică este nerevizuibil. Pentru că eu nu mai văd, văd așa doar niște umbre. Și este reînnoit și când s-a dat noua lege, în 2017 sau 2018. În plus, eu am nerevizuibilă și decizia de pensie medicală.”

Certificatul de handicap permanent, nerevizuibil al lui Ciprian Onofrei

A primit înștiințarea de la DGASPC prin poștă, nici măcar printr-o scrisoare recomandată, și se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi găsit acel plic în cutia poștală: „Am rămas așa… De ce m-au mai chemat acolo? Și măcar dacă îmi trimteau așa ceva prin scrisoare recomandată, după părerea mea. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă eu nu găseam în cutia poștală scrisoarea asta? Nu știu ce să zic.”

În anul 2014, Ciprina Onofrei a suferit un dublu transplant: transplant renal și transplant de pancreas. În plus, are un certificat de nevăzător definitiv. În perioada pandemiei, nu a obișnuit să iasă din casă. Povestește că folosește programe speciale pe telefon și pe laptop, care în ajută mult la unele activități de câțiva ani, nevăzător fiind.

Ciprian Onofrei

Cu toate că face parte din categoria persoanelor vulnerabile și s-a protejat cât de mult a putut de la debutul epidemiei de coronavirus în România, s-a trezit peste noapte că trebuie să umble prin spital și policlinică, pentru analize, și prin primărie, pentru anchetă socială.

Mărturisește că se e simte „exact cum m-ar fi trimis în gura lupului: și prin spital, și prin policlinică, și prin primărie”: „Acum mă apuc să fac investigațiile, dar este mult de umblat. Eu nici nu ies din casă, acum trebuie să umblu prin spital. Am înțeles că trebuie să merg și la policlinică, și la spital, să fac investigații. Am de umblat și pe la primărie, cu anchetă socială, nici nu știu ce să zic.”

Înștiințarea primită de Ciprian Onofrei de la DGASPC Bacău

„Ce să fac? Trebuie să merg înainte. Dar nu știu de ce s-a întâmplat asta. Eu mă voi lupta să demonstrez că chiar sunt bolnav. Eu chiar sunt bolnav. Trebuie să merg înainte”, spune Ciprian Onofrei.

„Bătaie de joc uriașă!”

Cazul lui Ciprian Onofrei a fost semnalat public de Emanuel Ungureanu, deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și fondatorul Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru, ONG care sprijină zeci de copii și tineri dependenți de dializă sau cu transplant renal din România.

Ciprian Onofrei, care a trecut printr-un transplant renal, este unul dintre tinerii sprijiniți de ONG-ul fondat de Emanuel Ungureanu.

„Bătaie de joc uriașă”, așa descrie Emanuel Ungureanu situația în care se află Ciprian Onofrei, din cauza DGASPC Bacău.

Tabără pentru copii și tineri cu afecțiuni renale organizată de Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru

Emanuel Ungureanu îl descrie pe Ciprian Onofrei ca fiind „un supraviețuitor”. L-a cunoscut personal în taberele organizate de Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru pentru copii și tineri cu afecțiuni renale și confirmă că Ciprian nu se poate deplasa nicăieri fără baston și fără însoțitor.

„Ciprian are și dublu transplant, de pancreas și transplant renal, după un diabet agresiv care i-a nenorocit sănătatea. De câțiva ani Ciprian face parte din familia mea extinsă, Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Gradinaru. L-am cunoscut personal în șase tabere pe care le-am organizat pentru zeci de tineri cu insuficiență renală cronică din România, în țară și în străinătate. În toate taberele a fost sprijinit de colegii lui de suferință, în toate deplasările, pentru că Ciprian NU VEDE! Acum câteva zile mi-a scris speriat că a primit un document de la DGASPC Bacău prin care este numit ‘suspect’. Motivul? Ar fi mințit că este orb”, povestește Emanuel Ungureanu.

„Nenorociții de la DGASPC Bacău uită intenționat faptul că aceasta instituție plină de imbecili i-au acordat certificat de încadrare în grad de handicap grav, cu însoțitor, permanent, nerevizuibil, pe baza unor documente medicale care atestă, fără dubii, că bietul om nu vede, document emis acum 7 ani, în 2013!”, subliniază Emanuel Ungureanu.

Ciprian Onofrei

Emanuel Ungureanu spune că va interpela Ministerul Muncii „pentru a opri acest abuz oribil”.

„Practic, DGASPC Bacău îl cheamă pe Ciprian la reevaluare pentru a vedea dacă, după 7 ani de la momentul în care au constatat că este orb, în mod miraculos, și-a recăpătat vederea. Nenorociți este puțin spus!”, este concluzia lui Emanuel Ungureanu.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul