Criteriul National

Îndatoriri fundamentale

Îndatoriri fundamentale
mai 16
02:41 2020

unnamed

Socul psihologic pe care il traim continuu de 60 de zile, la care se mai adauga alte 30 de zile, cu referire la starea de urgenta urmata de starea de alerta, isi are cauza in nestiinta noastra si in omisiunea cu stiinta din partea puterii statale de a ne reaminti si repeta ca omul care traieste intr-un stat democratic are drepturi , libertati, pe de o parte, si indatoriri, pe de alta parte.
Toate le gasim in Legea fundamentala- „Mama legilor” – CONSTITUTIA ROMANIEI.
Iata ce scrie in art. 57 ” Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti.”
Altfel spus, dreptul tau inceteaza unde incepe dreptul altuia, iar libertatea ta merge pana in punctul unde aduce atingere libertatii altuia.
E absolut necesar ca oamenii acestei tari ,care traiesc intr-o societate democratica ,sa stie ca nu exista pe lume numai drepturi si libertati, ci si indatoriri corelative. Exemplele lamuresc. Azi, cand suntem in starea legala de alerta, trebuie sa purtam masca de protectie in locurile expres prevazute si anume : la locul de munca, in spatiile comerciale, in mijloacele de transport in comun si ” in alte spatii inchise” ( ca ex. intrarile si scarile comune din blocurile de locuinte). Nu exista o prevedere legala expresa care sa te opreasca sa porti masca si pe drumul public , cu conditia sa fie alta masca decat cea pe care o folosesti cand intri in locurile unde purtarea este obligatorie; daca-i aceiasi masca , conduita ta, pretinsa a fi o manifestare a libertatii, pune in pericol sanatatea altora fiindca in acea masca, datorita caldurii si umezelii, s-au adunat si activat virusi care sunt cu milioanele in aer, cum ar fi virusul Hepatitei C, si exista pericolul ca la scaparea accidentala a mastii sau chiar la miscarea acestia pe fata fiind, tot ce e colectat in masca sa se imprastie in spatiul plin de oameni si, cu siguranta ceea ce s-a adunat in masca , ducem si acasa , familiei. Intr-un cuvant, libertatea ta de a purta masca are limite impuse de indatorirea ta de a nu incalca dreptul la sanatate a celorlalti.
drepturile-omului
Va invit sa facem un efort sa intelegem mai profund fenomenul infectarii , cerand lamuriri de la cei care stiu , fiind atenti si la ce spun specialistii,astfel incat impreuna, in interesul fiecaruia si a tuturor, sa reducem la maximum riscurile de imbolnavire ,si, totodata ,sa invatam din suferintele pe care le implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati(art.53 din Constitutie).

Sursa foto: https://google.ro

Redacția platformei media independente Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 16 Mai 2020 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul