Criteriul National

INEDIT! Analiză detaliată a sondajelor și a viitoarelor jocuri politice din Germania

INEDIT! Analiză detaliată a sondajelor și a viitoarelor jocuri politice din Germania
septembrie 22
12:17 2017

Germania va avea parte de alegeri parlamentare programate duminică, 24 Septembrie. Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin Democrată, conduce clar în sondaje, singura necunoscută fiind componența viitoarei coaliții de guvernare.Potrivit sondajelor, Alternativa pentru Germania este pe poziția a treia și ar putea deveni primul partid de extremă-dreapta care intră în Parlament după Al Doilea Război Mondial.

front

Angela Merkel are toate șansele să obțină al patrulea mandat de cancelar al Germaniei

Cu doar câteva zile, nu este deloc limpede ce coaliție se poate forma după alegerile parlamentare de duminică. Componența acestei coaliții va determina personalitățile și politicile aflate în centrul celui mai important guvern al UE pentru următorii patru ani.

De asemenea, este în joc acel amănunt interesant ce plasează grupul social-democrații (SPD) spre o viziune mai de centru- stânga, cauzată de problemele politice globale sau ale continentului aflat într-o criză prelungită. Reputația internațională a Germaniei, va fi afectată dacă extrema dreaptă va fi acceptată ca find validă. Chiar și soarta unor partide mai mici, care ar putea ajunge la aceste ranguri în guvern sau alte funcții-cheie vor suscita interesul opiniei publice, sau se vor confrunta cu patru ani… în opoziție.

Sunt câteva lucruri de urmărit în ultima parte a campaniei, în ziua alegerilor și în zilele care urmează:

 Spațiul limitat de manevră al SPD

Scorul social-democraților în sondajele de opinie a crescut de la 20% la 23%. Trei puncte procentuale nu ar conta în mod normal. De data asta demonstrează indubitabil acel scenariu repetitiv, care poate confirma SPD c-ar obține 23% din voturi, exact ca în 2009, atunci când Frank-Walter Steinmeier a fost rivalul lui Merkel, iar partidul a intrat în opoziție.

Acum, după ultimele calcule. se pare că va obține un procent ceva mai bun ca în 2013, cu 25,7% din voturi. Cu toate acestea, Merkel a lansat discuții de coaliție cu formațiunea Verzilor, care au refuzat să se alăture guvernului. SPD așteaptă precum un bolid în avanposturi  și speră să aibe parteneri de coaliție.

Ipsos_Public_Affairs_Wahlforschung_12-03-2017-EN

Funcții, bani și putere pentru AfD

Sondajele de opinie nu au multă experiență cu susținătorii partidului Alternative for Germany (AfD) la nivel național.De aici, rezultă o serie de întrebări.Oare oamenii sunt speriați să admită că votează pentru extrema dreaptă? În caz afirmativ, sunt realiste ajustările pe care sondajele le fac la modul cel mai …suficient?

Sondajele sugerează că AfD va deveni al treilea cel mai mare partid din următoarea configurație a Bundestag-ulu., cu aproximativ 10-12% din voturi. Cu cât vor face mai bine, cu atât va fi mai puțin probabil ca o coaliție formată din două partide între CDU-ul lui Merkel și democrații liberi sau verzii să posede majoritatea.

Asta înseamnă un acord tripartit ( sau chiar cvadripartit,, dacă includem Uniunea Socială Creștină, partidul bavarez al creștin-democraților lui Merkel) – sau o altă coaliție majoră cu SPD. Pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător ar putea dura mult timp.

Totuși, dacă acest scenariu se confirmă, partidul din extrema dreaptă care va termina pe locul al treilea ar fi, de asemenea, un apel de trezire pentru stabilitatea deja precară a Europei, iar AfD și susținătorii lor nu mai pot fi ignorați.

Lliberalii sunt ispitiți ,dar precauți

Toate sondajele sugerează că liberalii liberi democrați (FDP) se vor întoarce în Bundestag după patru ani de exil auto-impus .

Rațiunea de a fi a partidului este aceea de a participa ca  partener de coaliție. Aceștia au lucrat atât cu SPD, cât și cu CDU în trecut, dar ultima oară nu a funcționat atât de bine. După ce au susținut un guvern al doamnei  Merkel în perioada 2009-2013,nu au fost salvați în sondaje și nu au depășit pragul de 5% necesar pentru a intra în Bundestag.

Așteptați ca o soluție  internă cu privire la cea mai bună strategie după ce și-au  revenit , ei sunt așteptați să fie un partener dificil în orice discuție a viitoarei  coaliții. Liderul partidului, Christian Lindner, a precizat că dorește un minister puternic de finanțe pentru partidul său. Pentru a satisface această cerere ar însemna să îl mute pe Wolfgang Schäuble pe un alt rol. Aceasta ar provoca, de asemenea, îngrijorarea în rândul partenerilor europeni, cum ar fi Franța.

Germania își va lua timpul necesar

Dacă rezultatele nu vor fi relevante, aceasta nu înseamnă că există o singură alegere evidentă a partenerilor de coaliție.De aceea, poporul german nu va aștepta ca liderii partidelor să se angajeze imediat în discuții înainte de coaliție.

Mai sunt și alte alegeri.De exemplu, pe 15 octombrie, Saxonia Inferioară își va alege un parlament regional. Nu se va întâmpla prea mult până atunci, mai ales dacă CDU și SPD decid să meargă pentru o altă coaliție mare. Niciun partid nu poate schematiza ceva rapid în Berlin, atunci când se luptă pentru influența din orașul Hanovra.

Și există motive să lupte, deoarece coaliția social-democraților și a verzilor din Saxonia Inferioară s-a desființat după ce un singur deputat a părăsit pe Verzi, ca să se alăture CDU.

Competiția internă dintre CDU și CSU nu e deloc pe punctul de a se termina

Principala opoziție a lui Merkel în timpul crizei refugiaților a venit din interiorul taberei sale. Nu s-a așteptat ca acest capitol să fie închis după alegeri.

Uniunea Social Creștină (CSU) este o forță politică care a condus Bavaria pentru cea mai mare parte a istoriei sale postbelice, fără a fi nevoie de un partener de coaliție. Partidul consideră că în cei cinci ani ( de după momentul de ”rătăcire” din 2008 ) nu vor avea nevoie de sprijin din partea liberalilor pentru a ieși un fiasco total.

Pentru Merkel, obținerea unui rezultat de 35% la nivelul întregii Germania este suficient de bun – înseamnă că niciun guvern nu ar putea fi format fără CDU. Dar se dorește un scor mai mare în Bavaria tocmai anul viitor pentru a obține o majoritate absolută. Aceasta înseamnă că va continua să fie o constantă în modul de campanie, chiar și după alegerile naționale.

back

Sursa foto : http://blogs.lse.ac.uk/, http://www.express.co.uk/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo