Criteriul National

INEDIT! Constanţa retrăieşte ceva din trecutul milenar tumultos prin Festivalul antic Tomis aflat la cea de-a patra ediţie!

august 29
12:23 2015

  Festivalul antic Tomis  a prilejuit reintalnirea cu o pagina de istorie in care paradele militare în Constanţa şi staţiunea Mamaia, atelierele de reconstruire istorică, de gastronomie antică, de teatru antic cat mai ales demonstraţiile militare ale luptelor dintre daci şi romani ce fac parte integranta din ritualurile antice de nuntă şi funerare sunt doar câteva dintre evenimentele pe care Asociaţia Litoral Delta Dunării le-a etalat  în cadrul Festivalului Antic Tomis, eveniment ce încheie sezonul estival 2015.

Festival Dacii si Romanii 1

Festivalul se desfăşoară în perioada 28- 30 august, în tabăra antică amenajată din parcul Tăbăcărie.

Aproximativ 200 de daci, romani, nimfe dace şi celţi vor sta la dispoziţia curioşilor în acest sfârşit de săptămână. Evenimentul a început vineri după amiază, de la orele 17.00, când spectatorii au urmărit o paradă antică militară şi civilă pe traseul Parcul arheologic din Constanţa, bulevardul Tomis, Piaţa Ovidiu (în faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa).

La orele 17.30 a avut loc Ceremonia de deschidere, în Piaţa Ovidiu, iar de la 18.00 personajele s-au retras retrage spre tabăra festivalului, în Parcul Tăbăcărie.

Festival Dacii si Romanii 2

Ziua de sâmbătă a debutat cu ateliere de reconstituire istorică, demonstratii tactice, antrenamente militare cu public, pentru ca mai apoi să fie vizionat un teatru de păpuşi, cu tematică antică. Dacă sunteţi interesaţi de o paradă antică, o puteţi urmări, începând cu orele 20.00, în staţiunea Mamaia, pe traseul Piaţeta Cazino Mamaia – Piaţeta Perla, iar de la orele 21.00 vă veţi delecta cu un Teatru Antic -„Antigona” de Sofocle, în Piaţeta Perla, în interpretarea studenților Universității „Ovidius”.

Festival Dacii si Romanii 3

În acest an, Tomiris va conduce Parada Triumfala de pe un car roman, încadrată de garda călare.

Ultima zi dedicată Festivalului Antic Tomis, pe 30 august, începând cu orele 10.00 şi până la 14.00, în parcul Tăbăcărie vor putea fi admirate, din nou, ateliere de reconstituire şi demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public.

 

 

Între orele 17.00 – 21.00 vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, muzică și dans antic, ritualuri antice de nuntă și funerare. Seria evenimentelor din cadrul festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru antic, programat de la ora 20.00 ce va coincide cu ceremonia închidere a evenimentului.

Festival Dacii si Romanii 4

Concluzionând putem afirma faptul că,pentru câteva zile, Constanța s-a reîntors în timp, în urmă cu mai bine de 2000 de ani, în epoca anticului Tomis, în care și-a trăit ultimii ani de viață poetul exilat la țărmul Mării Negre, Ovidius. Dealtfel, statuia sa simbol din Piața Ovidiu a orașului a străjuit, vineri după-amiază, aprinderea flăcării Cetății Tomis, care a marcat deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a Festivalului Antic Tomis.

 

 

 

Fără doar şi poate,cu acea dorinţă de a se etala şi de a ieşi în evidenţă, doamna Corina Martin a vrut să demonstreye că poate să dea viaţă acelor vremuri, cu mult fast, prin simpla prezenţă la acest eveniment.Totuşi, dacă bine veţi observa această poyă, simbolistica semnului nu are nimic de a face cu importanţa, cu starea de bucurie, de entuziasm general creat prin mobilizarea tuturor, indiferent de vârstă!

Asumându ne citicile ce vor veni ulterior, vă lăsăm pe Dumneavoastră, stimaţi cititori ai acestui ziar să trageţi concluziile ce se impun.

Oricum,în penuria de evenimente acest Festival reprezintă o adevărată oază de civiliyaţie, o inedită incursiune în cultura, obiceiurile şi tradiţiile milenare ale poporului nostru!

Corina Martin semn masonic

 

Redactia ziarului Criteriul National multumeşte frumos domnului foto-reporter Daniel Păun-( dfm productions) pentru excelentele şi totodată inspiratele instantanee surprinse la faţa locului!

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

  1. Partizanu
    Partizanu septembrie 13, 18:45

    Din pacate semnul e unul masonic. Iar sponsorul principal e HEINEKER ROMANIA via CERCETASI MARINI (spalatorul de vitanje pardon creiere de copii).

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo