Criteriul National

INEDIT! Constanţa retrăieşte ceva din trecutul milenar tumultos prin Festivalul antic Tomis aflat la cea de-a patra ediţie!

august 29
12:23 2015

  Festivalul antic Tomis  a prilejuit reintalnirea cu o pagina de istorie in care paradele militare în Constanţa şi staţiunea Mamaia, atelierele de reconstruire istorică, de gastronomie antică, de teatru antic cat mai ales demonstraţiile militare ale luptelor dintre daci şi romani ce fac parte integranta din ritualurile antice de nuntă şi funerare sunt doar câteva dintre evenimentele pe care Asociaţia Litoral Delta Dunării le-a etalat  în cadrul Festivalului Antic Tomis, eveniment ce încheie sezonul estival 2015.

Festival Dacii si Romanii 1

Festivalul se desfăşoară în perioada 28- 30 august, în tabăra antică amenajată din parcul Tăbăcărie.

Aproximativ 200 de daci, romani, nimfe dace şi celţi vor sta la dispoziţia curioşilor în acest sfârşit de săptămână. Evenimentul a început vineri după amiază, de la orele 17.00, când spectatorii au urmărit o paradă antică militară şi civilă pe traseul Parcul arheologic din Constanţa, bulevardul Tomis, Piaţa Ovidiu (în faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa).

La orele 17.30 a avut loc Ceremonia de deschidere, în Piaţa Ovidiu, iar de la 18.00 personajele s-au retras retrage spre tabăra festivalului, în Parcul Tăbăcărie.

Festival Dacii si Romanii 2

Ziua de sâmbătă a debutat cu ateliere de reconstituire istorică, demonstratii tactice, antrenamente militare cu public, pentru ca mai apoi să fie vizionat un teatru de păpuşi, cu tematică antică. Dacă sunteţi interesaţi de o paradă antică, o puteţi urmări, începând cu orele 20.00, în staţiunea Mamaia, pe traseul Piaţeta Cazino Mamaia – Piaţeta Perla, iar de la orele 21.00 vă veţi delecta cu un Teatru Antic -„Antigona” de Sofocle, în Piaţeta Perla, în interpretarea studenților Universității „Ovidius”.

Festival Dacii si Romanii 3

În acest an, Tomiris va conduce Parada Triumfala de pe un car roman, încadrată de garda călare.

Ultima zi dedicată Festivalului Antic Tomis, pe 30 august, începând cu orele 10.00 şi până la 14.00, în parcul Tăbăcărie vor putea fi admirate, din nou, ateliere de reconstituire şi demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public.

 

 

Între orele 17.00 – 21.00 vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, muzică și dans antic, ritualuri antice de nuntă și funerare. Seria evenimentelor din cadrul festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru antic, programat de la ora 20.00 ce va coincide cu ceremonia închidere a evenimentului.

Festival Dacii si Romanii 4

Concluzionând putem afirma faptul că,pentru câteva zile, Constanța s-a reîntors în timp, în urmă cu mai bine de 2000 de ani, în epoca anticului Tomis, în care și-a trăit ultimii ani de viață poetul exilat la țărmul Mării Negre, Ovidius. Dealtfel, statuia sa simbol din Piața Ovidiu a orașului a străjuit, vineri după-amiază, aprinderea flăcării Cetății Tomis, care a marcat deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a Festivalului Antic Tomis.

 

 

 

Fără doar şi poate,cu acea dorinţă de a se etala şi de a ieşi în evidenţă, doamna Corina Martin a vrut să demonstreye că poate să dea viaţă acelor vremuri, cu mult fast, prin simpla prezenţă la acest eveniment.Totuşi, dacă bine veţi observa această poyă, simbolistica semnului nu are nimic de a face cu importanţa, cu starea de bucurie, de entuziasm general creat prin mobilizarea tuturor, indiferent de vârstă!

Asumându ne citicile ce vor veni ulterior, vă lăsăm pe Dumneavoastră, stimaţi cititori ai acestui ziar să trageţi concluziile ce se impun.

Oricum,în penuria de evenimente acest Festival reprezintă o adevărată oază de civiliyaţie, o inedită incursiune în cultura, obiceiurile şi tradiţiile milenare ale poporului nostru!

Corina Martin semn masonic

 

Redactia ziarului Criteriul National multumeşte frumos domnului foto-reporter Daniel Păun-( dfm productions) pentru excelentele şi totodată inspiratele instantanee surprinse la faţa locului!

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

  1. Partizanu
    Partizanu septembrie 13, 18:45

    Din pacate semnul e unul masonic. Iar sponsorul principal e HEINEKER ROMANIA via CERCETASI MARINI (spalatorul de vitanje pardon creiere de copii).

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo