Criteriul National

Infertilitatea – Tratamente si cauze

Infertilitatea – Tratamente si cauze
iulie 10
11:22 2020

Ce este infertilitatea? Majoritatea oamenilor vor avea dorinta puternica de a concepe un copil la un moment dat in timpul vietii. Sa intelegi ceea ce defineste fertilitatea normala este crucial pentru o persoana sau un cuplu sa stie cand este momentul sa solicite ajutor. Majoritatea cuplurilor (aproximativ 85%) vor atinge sarcina in termen de un an de la incercare, cu cea mai mare probabilitate de aparitie in lunile anterioare. Doar un procent de 7% suplimentar va concepe in al doilea an. Drept urmare, infertilitatea a ajuns sa fie definita drept incapacitatea de a concepe in termen de 12 luni. Prin urmare, acest diagnostic este impartit in 15% dintre cuplurile care incearca sa conceapa. In general, este recomandat sa solicitati ajutorul unui endocrinolog daca conceptia nu a aparut in decurs de 12 luni. Cu toate acestea, exista diferite scenarii in care se poate sfatui sa solicite ajutor mai devreme. Acestea includ:

Perioade menstruale rare: Cand o femeie are perioade menstruale obisnuite, definite ca cicluri obisnuite care apar la fiecare 21 pana la 35 de zile, acest lucru indica aproape intotdeauna ca ovuleaza regulat. Ovularea are loc cu aproximativ 2 saptamani inainte de inceperea perioadei urmatoare. Daca o femeie are cicluri la intervale mai mari de 35 de zile, poate indica faptul ca nu ovuleaza in mod previzibil sau chiar deloc. Ovularea este esentiala pentru sarcina. Prin urmare, este recomandata o evaluare daca ciclurile menstruale sunt rare sau neregulate la un cuplu care incearca sarcina.
Varsta feminina de 35 de ani sau mai mult: din motive neclare, numarul de oua scade cu o viteza rapida pe masura ce femeile imbatranesc. Mai mult, pe masura ce apare imbatranirea, scade calitatea oualor sau probabilitatea ca un ou sa fie normal din punct de vedere genetic. Prin urmare, este recomandata o evaluare a fertilitatii daca un cuplu a incercat sarcina de 6 luni sau mai mult atunci cand femeia are 35 de ani sau mai mult.

Care sunt optiunile de tratament?
Tratament pentru infertilitate

Educatie: Educarea pacientilor despre procesul normal de fertilitate, problemele care afecteaza fertilitatea si optiunile de tratament vor incuraja pacientii sa faca cele mai bune alegeri. Intelegerea procesului normal de reproducere este esential pentru a sti cand sa solicitati ajutor. Procesul va fi mai lin daca pacientii vor fi ajutati sa dezvolte o intelegere profunda a optiunilor lor de fertilitate.

Medicamente care sa induca dezvoltarea ovulatiei si ovulatia: Medicamentele care ajuta la stimularea ovarului sa dezvolte oua mature pentru ovulatie vin sub doua forme: pastile administrative pe cale orala si injectii. Cea mai des prescrisa pilula pentru stimularea ovulatiei (in general a unui ou matur) este citratul de clomifen. Aceasta pastila este, in general, prelevata din zilele ciclului menstrual 3 – 7. Functioneaza in felul urmator: Clomifenul este un anti-estrogen. Se leaga intr-o parte a creierului numita hipotalamus, care este esentiala in stimularea ovarului pentru crestere si sa elibereze un ovul. Cand clomifenul se leaga de receptorii de estrogen din hipotalamus, aceasta duce la o eliberare crescuta a unui hormon important de semnalizare numit GnRH (hormonul care elibereaza gonadotropina). Acest hormon se leaga apoi de o alta zona a creierului numita glanda hipofizara si duce la eliberarea de FSH (hormonul stimulator al foliculului), un hormon care se leaga direct de celulele din ovar, ceea ce duce la cresterea si maturarea ovulelor (vezi tratamente infertilitate).

Ce este implicat in evaluarea fertilitatii?

Teste de infertilitate
Istoric si examinare fizica – In primul rand, medicul dumneavoastra de fertilitate va avea un istoric medical si de fertilitate foarte amanuntit. Medicul dumneavoastra va poate pune multe dintre urmatoarele intrebari: De cat timp incercati sa ramaneti gravida? Cat de des intretii relatii sexuale? Ai dureri in perioadele menstruale sau in timpul actului sexual? Ai fost insarcinata inainte? Ce s-a intamplat cu sarcinile anterioare? Ai avut infectii cu transmitere sexuala sau frotii anormale ale papului? Cat de des aveti cicluri menstruale? Aveti probleme medicale sau ati avut interventii chirurgicale anterioare? Aveti un istoric familial cu probleme medicale? Aceste si multe alte intrebari va vor ajuta medicul sa proiecteze o evaluare specifica si un tratament potential pentru dumneavoastra. Pe langa istoricul atent, poate fi efectuata si o evaluare fizica.

Ecografia transvaginala – Ecografia este un instrument important in evaluarea structurii uterului, a tuburilor si a ovarelor. Ecografia poate detecta anomalii uterine, cum ar fi fibroamele si polipii, obstructia trompelor uterine si anomalii ovariene, inclusiv chisturile ovariene. In plus, ecografia transvaginala ofera posibilitatea medicului de a evalua numarul relativ de oua disponibile. Aceasta masurare se numeste numarul foliculilor antrali si poate corela cu potentialul de fertilitate.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

AbcSeo

AbcSeo

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul