Criteriul National

Informații utile despre certificatele de performanță energetică

Informații utile despre certificatele de performanță energetică
iunie 01
08:59 2020

Proprietarii de cladiri, apartamente, case s.a.m.d.,  care plănuiesc să le vândă sau să le închirieze trebuie să ştie foarte bine care sunt documentele de care vor avea nevoie în momentul în care îşi vor pune în aplicare ideea.

Certificatele energetice se număra printre documentele care sunt cel mai uşor de obţinut, dar care sunt esenţiale pentru încheierea tranzacţiilor imobiliare.

Este vorba despre documente legale, obligatorii la vânzarea sau închirierea clădirilor, precum și la recepția finală a imobilelor noi, la renovări majore, precum și pentru cele vizitate frecvent de public.

Ce este un certificat de performanță energetică (CPE)?

Pentru început, proprietarii de clădiri trebuie să ştie despre certificatele energetice că sunt documentele cu ajutorul cărora pot dovedi care este eficiența energetică a imobilelor pe care le dețin.

Clădirile, în funcție de acest lucru, sunt încadrate în clase energetice, de la A la G.

Care este prețul unui certificat energetic?

Prețul unui certificat energetic pentru clădiri situate în București și Ilfov în cazul în care optați pentru a lucra cu auditorii companiei Reflex Architecture SRL pornește de la 130 lei pentru o garsonieră și ajunge la 180 lei la un apartament de 5 camere. Puteți vedea detalii pe site-ul companiei, www.certificatenergetic24h.ro.

Cum pot fi obţinute certificatele energetice?

În ceea ce priveşte modul de obţinere al certificatelor energetice, solicitanții trebuie să realizeze copiile câtorva acte ale proprietății lor (casă, apartament etc.)

De asemenea trebuie să ia legătura cu un auditor energetic atestat, să îi dea acestuia copiile după aceste acte. În continuare, urmează ca specialiştii să meargă la faţa locului (la cădire) pentru a obține date pentru calcul. Pe baza informațiilor obținute pe teren și a celor din documentele clădirii se întocmește certificatul energetic (certificatul de performanță energetică).

Pentru ce tipuri de imobile sunt obligatorii certificatele de performanță energetică?

Certificat-Energetic (1)

Din punct de vedere legislativ, certificatele energetice sunt obligatorii pentru următoarele tipuri de clădiri: apartamente, case, clădiri de birouri, hoteluri, pensiuni, restaurante, moteluri, şcoli, dar şi alte tipuri de imobile în care se desfăşoară activităţi cu publicul larg etc.

În acelaşi timp, există şi excepţii care trebuie luate în considerare. De exemplu, documentele nu trebuie obţinute pentru lăcaşurile de cult, pentru clădirile care urmează a fi folosite doar pentru o perioadă limitată de timp (cel mult 2 ani) şi nici pentru imobilele care au valoare istorică, printre altele.

Cât este valabilitatea unui certificat energetic?

Nu în ultimul rând, important de menţionat este faptul că certificatele energetice au o valabilitate de 10 ani din momentul emiterii lor.

Proprietarii pot să reia procesul de obţinere a documentelor în cazul în care aduc îmbunătăţiri majore clădirilor pe care le deţin, întrucât se modifică eficiența energetică a acestora.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul