Criteriul National

Informații utile despre certificatul energetic

Informații utile despre certificatul energetic
iunie 30
14:32 2020

Certificatele de performanţă energetică sunt documente obligatorii, de care proprietarii de clădiri au nevoie atunci când se face recepţia imobilelor, la încheierea unor contracte de vânzare / cumpărare sau a unor contracte de închiriere, precum și în cazul renovărilor majore ale imobilului.

De asemenea, pentru imobilele vizitate frecvent de public, acestea trebuie afișate la loc vizibil.

Persoanele care deţin respectivele clădiri (solicitanții) sunt cele care trebuie să plătească pentru astfel de acte: poate fi vorba despre persoane fizice, dezvoltatori, investitori sau administratori.

În rândurile de mai jos sunt prezentate cele mai importante lucruri pe care solicitanții trebuie să le cunoască când vine vorba despre certificatele energetice, astfel încât să le fie cât mai uşor posibil în timpul procedurii de obţinere a documentelor. Alte detalii despre certificat energetic puteți găsi pe site-ul companiei Reflex Architecture SRL București, www.certificatulmeu.ro.

Cine poate elibera certificatele energetice?

Certificat-Energetic (4)

Doar auditorii energetici atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sunt cei careau dreptul să emită certificate de performanţă energetică.

Aceștia trebuie să primească din partea proprietarilor în copie o serie de documente aferente imobilelor, din care să extragă informații pentru calcule.

Ulterior, auditorii energetici atestați trebuie să se deplaseze la faţa locului, acolo unde verifica toate detaliile și culeg informații în plus.

Clase energetice

Pentru imobile sunt stabilite 7 clase energetice. De exemplu, A este cea mai bună clasă energetică, fiind reprezentativă pentru imobilele care înregistrează anual un consum energetic de sub 125 kWh/m2, iar G este cea mai slabă clasă energetică, întrucât clădirile din această categorie ajung să înregistreze un consum de energie ce depășește 820 kWh/m2/an.

Valabilitatea certificatelor energetice

În ceea ce priveşte valabilitatea, certificatele energetice pot fi folosite pentru o perioadă de 10 ani. Important de menţionat, însă, este faptul că persoanele care aduc în timp îmbunătăţiri imobilelor pe care le deţin pot apela din nou la auditorii energetici, în vederea obținerii unui nou act.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt obligatorii certificatele energetice?

Nu în ultimul rând, proprietarii de clădiri trebuie să ştie că certificatele energetice sunt absolut obligatorii pentru apartamente, case, clădiri de birouri, restaurante, hoteluri, pensiuni, dar şi pentru spitale şi alte tipuri de imobile, în care se desfăşoară activităţi cu publicul larg (de fapt, pentru majoritatea tipurilor de clădiri).

În acelaşi timp, important de menţionat este faptul că ele nu sunt necesare pentru lăcaşurile de cult, pentru clădirile care au o valoare istorică însemnată şi nici pentru imobilele care urmează a fi folosite pentru o perioadă limitată de timp, de până la 2 ani, de exemplu.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul