Criteriul National

Îngrășămintele foliare – elementele nutritive și rolul lor

Îngrășămintele foliare – elementele nutritive și rolul lor
octombrie 23
11:17 2018

Cei care vizează o producție agricolă suficientă și bogată au în vedere completarea necesităților nutritive ale plantelor cu îngrășăminte foliare. Sunt acele substanțe care se aplică, în anumite condiții, pe suprafața lor pentru a asigura creșterea calitativă și cantitativă a acestora.

Fitoconsult.ro, magazin online specializat în tratamente pentru o producție mulțumitoare și sănătoasă, iese în întâmpinarea celor interesați cu soluții variate constând în îngrășăminte foliare cu aplicare în functie de tipul culturilor, dar și de particularități ale acestora.

Înainte de a achiziționa un astfel de produs, fiecare trebuie să cunoască nevoile culturii pentru a putea opta pentru substanțe de tratare adecvate si de efect. Pentru asta, cunoașterea unor aspecte ce le privește este esențială. Mai departe, specialiștii Fitoconsult.ro oferă o serie de informații vizavi de acest subiect, pentru ca alegerea să fie realizată întocmai cu necesitățile.

După ce criterii se clasifică îngrășămintele foliare?

Dat fiind faptul că este vorba despre o varietate de substanțe dedicate completării necesității nutritive a plantelor, există mai multe criterii după care acestea sunt împărțite: după origine, starea lor de agregare, natura substanțelor nutritive, tipul de substanțe hrănitoare conținute, precum și forma de prezentare.

Despre nutriția plantelor

Ceea ce trebuie să înțeleagă agricultorii este că prin acestea doar se aduce o completare la fertilizarea de bază a culturii. Așadar, sunt necesare ingrasaminte foliare în ideea de a asigura nutrienții lipsă, pentru ca la final producția să fie bogată și sănătoasă.

Atunci când elementele nutritive, responsabile de o hrană completă a plantelor, sunt în cantități suficiente și se prezintă sub o formă asimilabilă, este favorizată o dezvoltare rodnică a plantelor legumicole, precum și a plantelor ornamentale, arbuștii și pomii fructiferi, etc.

De știut este că plantele legumicole prezintă pretenții mai mari și că necesitățile nutriționale depind de sistemul lor radicular. Acolo unde nivelul de umiditate este unul crescut, capacitatea de absorbție va fi influențată. De obicei reprezintă un factor de influență și faptul că unitățile de suprafață prezintă producții mari, ceea ce conduce la sărăcirea rapidă a solului de elemente nutritive.

Elementele nutritive și rolul acestora

Există două mari categorii de elemente nutritive. Sunt macroelementele, reprezentate de fosfor, azot, magneziu, calciu și sulf. Microelementele se referă la mangan, cupru, bor, aluminiu, fier, zinc și molibden. Fiecare în parte are un rol bine determinat în nutriția plantelor, iar deficitele au efecte negative asupra creșterii și dezvoltării acestora.

Azotul reprezintă o necesitate în creșterea plantelor, acesta fiind responsabil de desfășurarea corespunzătoare a metabolismului. Este cel care dictează în mare măsură creșterea masei vegetative, precum și a fructelor.

Desigur că hrănirea din exterior, respectiv prin îngrășăminte foliare, trebuie făcută resposabil, respectarea indicațiilor tratamentului fiind esențială. Când a fost depășită doza potrivită, perioada de vegetație este prelungită, iar asta se traduce printr-o rezistență mai scăzută la boli și păstrare, precum și prin întârzierea fructificării și a maturării.

Când substanța nu este însă suficientă, creșterea este slabă, frunzele sunt îngălbenite și cad.

Fosforul este responsabil de fructificarea plantelor, acesta depozitând substanțele de rezervă. Este totodată responsabil de fixarea plantelor în sol, contribuind la calitatea legumelor. Își aduce aportul alături de celelalte macroelemente la rezistența plantelor în condiții de vreme nefavorabile.

Când lipsește, plantele au o creștere slabă, iar coacerea roadelor este întârziată. De asemenea, plantele sunt mai puțin rezistente la boli și la atacul dăunătorilor.

Cand substanța insuficientă în plantă este potasiul, apar tot felul de dereglări fiziologice. Țesuturile mecanice nu se mai dezvoltă suficient, iar frunzele capătă o culoare gălbuie – brună. Vor arăta a ceea ce cunoaștem ca având un aspect veștejit.

Calciul este esențial în ceea ce privește rădăcinile sănătoase, acesta întărind pereții celulari ai plantelor.

Atunci când este insuficient în corpul plantei, se produce o reacție acidă a solului și este valabil în cazul mai multor specii. Mai departe acest aspect afectează bunul mers al proceselor biochimice, în cele din urmă dezvoltarea plantei fiind stopată, iar mugurii terminali mortificați. Fructele devin mai sensibile la șocurile mecanice din timpul recoltării, a transportului și a depozitării.

Atât substanțele menționate, cât și altele din cele conținute de altfel și de diversele îngrășăminte foliare propuse de fitoconsult.ro reprezintă o necesitate. Când carențele nu sunt completate în mod adecvat, producția este depreciată, iar incidența atacului de agenți patogeni este un crescută.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Catalin Mihai

Catalin Mihai

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu