Criteriul National

Îngrășămintele foliare – elementele nutritive și rolul lor

Îngrășămintele foliare – elementele nutritive și rolul lor
octombrie 23
11:17 2018

Cei care vizează o producție agricolă suficientă și bogată au în vedere completarea necesităților nutritive ale plantelor cu îngrășăminte foliare. Sunt acele substanțe care se aplică, în anumite condiții, pe suprafața lor pentru a asigura creșterea calitativă și cantitativă a acestora.

Fitoconsult.ro, magazin online specializat în tratamente pentru o producție mulțumitoare și sănătoasă, iese în întâmpinarea celor interesați cu soluții variate constând în îngrășăminte foliare cu aplicare în functie de tipul culturilor, dar și de particularități ale acestora.

Înainte de a achiziționa un astfel de produs, fiecare trebuie să cunoască nevoile culturii pentru a putea opta pentru substanțe de tratare adecvate si de efect. Pentru asta, cunoașterea unor aspecte ce le privește este esențială. Mai departe, specialiștii Fitoconsult.ro oferă o serie de informații vizavi de acest subiect, pentru ca alegerea să fie realizată întocmai cu necesitățile.

După ce criterii se clasifică îngrășămintele foliare?

Dat fiind faptul că este vorba despre o varietate de substanțe dedicate completării necesității nutritive a plantelor, există mai multe criterii după care acestea sunt împărțite: după origine, starea lor de agregare, natura substanțelor nutritive, tipul de substanțe hrănitoare conținute, precum și forma de prezentare.

Despre nutriția plantelor

Ceea ce trebuie să înțeleagă agricultorii este că prin acestea doar se aduce o completare la fertilizarea de bază a culturii. Așadar, sunt necesare ingrasaminte foliare în ideea de a asigura nutrienții lipsă, pentru ca la final producția să fie bogată și sănătoasă.

Atunci când elementele nutritive, responsabile de o hrană completă a plantelor, sunt în cantități suficiente și se prezintă sub o formă asimilabilă, este favorizată o dezvoltare rodnică a plantelor legumicole, precum și a plantelor ornamentale, arbuștii și pomii fructiferi, etc.

De știut este că plantele legumicole prezintă pretenții mai mari și că necesitățile nutriționale depind de sistemul lor radicular. Acolo unde nivelul de umiditate este unul crescut, capacitatea de absorbție va fi influențată. De obicei reprezintă un factor de influență și faptul că unitățile de suprafață prezintă producții mari, ceea ce conduce la sărăcirea rapidă a solului de elemente nutritive.

Elementele nutritive și rolul acestora

Există două mari categorii de elemente nutritive. Sunt macroelementele, reprezentate de fosfor, azot, magneziu, calciu și sulf. Microelementele se referă la mangan, cupru, bor, aluminiu, fier, zinc și molibden. Fiecare în parte are un rol bine determinat în nutriția plantelor, iar deficitele au efecte negative asupra creșterii și dezvoltării acestora.

Azotul reprezintă o necesitate în creșterea plantelor, acesta fiind responsabil de desfășurarea corespunzătoare a metabolismului. Este cel care dictează în mare măsură creșterea masei vegetative, precum și a fructelor.

Desigur că hrănirea din exterior, respectiv prin îngrășăminte foliare, trebuie făcută resposabil, respectarea indicațiilor tratamentului fiind esențială. Când a fost depășită doza potrivită, perioada de vegetație este prelungită, iar asta se traduce printr-o rezistență mai scăzută la boli și păstrare, precum și prin întârzierea fructificării și a maturării.

Când substanța nu este însă suficientă, creșterea este slabă, frunzele sunt îngălbenite și cad.

Fosforul este responsabil de fructificarea plantelor, acesta depozitând substanțele de rezervă. Este totodată responsabil de fixarea plantelor în sol, contribuind la calitatea legumelor. Își aduce aportul alături de celelalte macroelemente la rezistența plantelor în condiții de vreme nefavorabile.

Când lipsește, plantele au o creștere slabă, iar coacerea roadelor este întârziată. De asemenea, plantele sunt mai puțin rezistente la boli și la atacul dăunătorilor.

Cand substanța insuficientă în plantă este potasiul, apar tot felul de dereglări fiziologice. Țesuturile mecanice nu se mai dezvoltă suficient, iar frunzele capătă o culoare gălbuie – brună. Vor arăta a ceea ce cunoaștem ca având un aspect veștejit.

Calciul este esențial în ceea ce privește rădăcinile sănătoase, acesta întărind pereții celulari ai plantelor.

Atunci când este insuficient în corpul plantei, se produce o reacție acidă a solului și este valabil în cazul mai multor specii. Mai departe acest aspect afectează bunul mers al proceselor biochimice, în cele din urmă dezvoltarea plantei fiind stopată, iar mugurii terminali mortificați. Fructele devin mai sensibile la șocurile mecanice din timpul recoltării, a transportului și a depozitării.

Atât substanțele menționate, cât și altele din cele conținute de altfel și de diversele îngrășăminte foliare propuse de fitoconsult.ro reprezintă o necesitate. Când carențele nu sunt completate în mod adecvat, producția este depreciată, iar incidența atacului de agenți patogeni este un crescută.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Catalin Mihai

Catalin Mihai

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei